Είδη παραθυρεοειδεκτομής ανάλογα με την τεχνική και την χειρουργική προσπέλαση
Παλαιότερα δεν υπήρχαν οι σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης, με τις οποίες είναι σήμερα εφικτός ο εντοπισμός του παθολογικού ή των παθολογικών παραθυρεοειδών. Οι βασικές απεικονιστικές μέθοδοι για τον εντοπισμό αυτό είναι σήμερα το υπερηχογράφημα και το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-sestamibi. Σπανιότερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική ή μαγνητική τομογραφία, η τετραδιάσταση αξονική τομογραφία κλπ.
Για το λόγο αυτό, παλαιότερα η αναγνώριση του παθολογικού ή των παθολογικών παραθυρεοειδών γίνονταν στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Για το σκοπό αυτό γίνονταν έλεγχος και στις δύο πλευρές του τραχήλου, δεξιά και αριστερά, ώστε να αναγνωριστούν όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες. Έτσι μπορούσε ο χειρουργός να αξιολογήσει ποιος ή ποιοι είχαν παθολογική μακροσκοπική εικόνα και να τους αφαιρέσει. Η επέμβαση αυτή ήταν γνωστή σαν «ερευνητική τραχήλου» (αμφοτερόπλευρη). Το μειονέκτημά της ήταν η σχετικά μεγάλη τομή (αφού έπρεπε να ελεγχθούν και οι δύο πλευρές του τραχήλου) και οι εκτεταμένοι χειρουργικοί χειρισμοί που έπρεπε να γίνουν ώστε να σταθεί δυνατή η αναγνώριση όλων των παραθυρεοειδών αδένων. Επιπλέον, υπήρχε μία αβεβαιότητα από την πλευρά του χειρουργού για το εάν θα ανευρεθεί ο παθολογικός (υπερλειτουργικός) παραθυρεοειδικός ιστός, καθώς από την εγκάρσια τραχηλική τομή ήταν πρακτικά δύσκολο ή και αδύνατο να ελεγχθούν όλες οι ανατομικές περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να εντοπίζεται ένας έκτοπος παθολογικός παραθυρεοειδής αδένας. Για παράδειγμα, μέσω της εγκάρσιας τραχηλικής τομής είναι πρακτικά αδύνατο να αναγνωριστεί ένας παθολογικός παραθυρεοειδής αδένας (αδένωμα παραθυρεοειδούς) που εντοπίζεται στο μεσοθωράκιο.
Σήμερα εντούτοις είναι εφικτός ο εντοπισμός του παθολογικού (υπερλειτουργικού) παραθυρεοειδικού ιστού πριν την χειρουργική επέμβαση, με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος υψηλής ευκρίνειας και του σπινθηρογραφήματος. Συνηθέστατα πρόκειται για μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς. Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός κατευθύνεται εξ αρχής στη θέση όπου εντοπίζεται το αδένωμα, χρησιμοποιώντας μία αρκετά μικρότερη τομή και ελαχιστοποιώντας την έκταση των χειρουργικών χειρισμών. Η τεχνική αυτή, γνωστή και σαν ‘ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή’ έχει εκτοπίσει την παλαιότερη επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή με αμφοτερόπλευρη ερευνητική [διερεύνηση] τραχήλου) καθώς έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως:
- Μικρότερη τομή
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρότερη ένταση πόνου
- Μείωση έκτασης χειρουργικών χειρισμών
- Ελαχιστοποίηση πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών κλπ.