Skip to main content
search

Τι είναι η Θυρεοειδίτιδα De Quervain;

H υποξεία θυρεοειδίτιδα de Quervain είμαι μία φλεγμονώδης πάθηση του θυρεοειδούς που συνήθως υφίεται αφ’ εαυτής (δηλαδή υποχωρεί σταδιακά από μόνη της). H Θυρεοειδίτιδα De Quervain είναι γνωστή και ως υποξεία κοκκιωματώδης θυρεοειδίτιδα ή γιγαντοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Γεώργιος Σακοράφας MD, PhD

Χειρουργός Θυρεοειδούς / Ενδοκρινών Αδένων – Γενικός Χειρουργός

Θυρεοειδίτιδα De Quervain Διάγνωση & Θεραπεία

Διάγνωση & Θεραπεία για Υποξεία Θυρεοειδίτιδα De Quervain

Η σωστή διάγνωση έχει πολύ μεγάλη σημασία στη Θυρεοειδίτιδα De Quervain και αυτό γιατί ο υπερθυρεοειδισμός ή ο υποθυρεοειδισμός που την συνοδεύουν (ανάλογα με τη φάση της νόσου) είναι παροδικοί και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σταδιακά αποκαθίσταται αυτόματα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή θεραπεία υποκατάστασης).

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θετικά τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ στην κυτταρολογική μπορεί να παρατηρηθούν γιγαντοκύτταρα (από όπου και ο όρος γιγαντοκυτταρική θυρεοειδίτιδα).

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, συνηθέστατα δεν χρειάζεται να χορηγηθούν αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή θυροξίνη (στην πρώτη και στην τρίτη φάση της νόσου, αντίστοιχα), καθώς η λειτουργία του θυρεοειδούς σταδιακά αποκαθίσταται. Μπορεί όμως να χρειαστεί να χορηγηθούν β-αναστολείς (για τις ταχυκαρδίες, στην πρώτη [υπερθυρεοειδική] φάση).

Χρήσιμη είναι επίσης η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την ανακούφιση του ασθενούς από τα λοιπά συμπτώματα της νόσου. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα τότε έχει θέση η χορήγηση κορτιζόνης.

Η χειρουργική δεν έχει καμία θέση στην θεραπευτική αντιμετώπιση για τη Θυρεοειδίτιδα De Quervain.

Θυρεοειδίτιδα De Quervain - Επιδημιολογία - Αιτιολογία

Υποξεία Θυρεοειδίτιδα De Quervain – Επιδημιολογία

Η θυρεοειδίτιδα de Quervain προσβάλλει τέσσερις φορές συχνότερα τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Η Θυρεοειδίτιδα De Quervain παρατηρείται συχνότερα στη μέση ηλικία και προσβάλλει κατά μέσο όρο περίπου 10 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος.

Υποξεία Θυρεοειδίτιδα De Quervain – Αιτιολογία

Η ακριβής μηχανισμός της νόσου δεν είναι γνωστός. Θεωρείται όμως ότι η θυρεοειδίτιδα de Quervain εμφανίζεται μετά από μία ιογενή λοίμωξη (συνήθως του ανώτερου αναπνευστικού) σαν αποτέλεσμα της φλεγμονώδους απάντησης που μπορεί να πυροδοτήσει η λοίμωξη αυτή. Πράγματι, αρκετοί ασθενείς που παρουσιάζονται με θυρεοειδίτιδα de Quervain αναφέρουν πρόσφατη (μέσα στο προηγούμενη δίμηνο) λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας.
Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η θυρεοειδίτιδα de Quervain παρατηρείται συχνότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ερμηνεία για την παρατήρηση αυτή.

 

Συμπτώματα Θυρεοειδίτιδας De Quervain

Συμπτώματα Υποξείας Θυρεοειδίτιδας De Quervain

Τα συμπτώματα στη θυρεοειδίτιδα de Quervain εξαρτώνται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η νόσος. Και αυτό γιατί υπάρχουν τέσσερα διακριτά στάδια εξέλιξης της θυρεοειδίτιδας αυτής:

1ο στάδιο – Οξεία φάση (υπερθυρεοειδισμός)
2ο στάδιο – Ασυμπτωματική φάση (φάση ευθυρεοειδισμού)
3ο στάδιο – Υποθυρεοειδισμός
4ο στάδιο – Φάση αποκατάστασης

1ο στάδιο – Οξεία φάση
Η πρώτη (οξεία) φάση διαρκεί συνήθως 3 – 6 εβδομάδες και ο ασθενής παρουσιάζει τυπικά συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, όπως:
  • Ταχυκαρδία
  • Εφιδρώσεις
  • Ευερεθιστότητα
  • Νευρικότητα
  • Διέγερση
  • Δυσανεξία στη ζέστη
  • Αυξημένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους (παρά την αυξημένη όρεξη)
  • Διάρροιες κλπ.
Τυπικά παρατηρείται επίσης πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς που είναι επώδυνη στην ψηλάφηση.
2ο στάδιο – Οξεία φάση

Ακολουθεί στη συνέχεια το 2ο στάδιο (η ασυμπτωματική φάση ή φάση ευθυρεοειδισμού) που διαρκεί συνήθως 1 – 3 εβδομάδες. Στη διάρκειά του δεν παρατηρούνται αξιόλογα συμπτώματα.

3ο στάδιο – Υποθυρεοειδισμός

Στη συνέχεια εμφανίζεται το 3ο στάδιο της νόσου, που χαρακτηρίζεται από τις κλινικές εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού λόγω μειωμένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή. Το τρίτο αυτό στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι και μόνιμος (δηλαδή να παραμείνει για όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, και μετά την υποχώρηση της θυρεοειδίτιδας). Κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα του τρίτου αυτού σταδίου είναι (μεταξύ άλλων) και τα εξής:

  • Εύκολη κόπωση
  • Δυσανεξία στο κρύο
  • Υπνηλία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηροδερμία κλπ.
4ο στάδιο – Φάση αποκατάστασης
Στο τέταρτο στάδιο (στάδιο αποκατάστασης) παρατηρείται σταδιακή υποχώρηση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων.
Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, που οφείλονται στη διαταραχή της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών στην εξέλιξη της νόσου, μπορεί να παρατηρηθούν και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως:
  • Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
  • Πυρετός (συνήθως χαμηλή πυρετική κίνηση)
  • Αίσθηση κακουχίας
  • Ανορεξία
  • Μυαλγίες κλπ.

Άρθρα σχετικά με την Θυρεοειδίτιδα De Quervain

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ