Οι βασικές μέθοδοι θεραπείας είναι:
Α. Συντηρητική Θεραπεία (Αντιθυρεοειδικά Φάρμακα)
Tα κυριότερα αντιθυρεοειδικά φάρμακα είναι τα παράγωγα της θειουρίας (προπυλοθειοουρακίλη), και τα παράγωγα της ιμιδαζόλης (καρβιμαζόλη και θειαμαζόλη). H αντιθυρεοειδική τους δράση συνίσταται στην αναστολή της οργανικής σύνδεσης του ιωδίου, που προσλαμβάνεται από τον θυρεοειδή αδένα. Eπίσης εμφανίζουν και ανοσοκατασταλτική δράση με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής των θυρεοδιεγερτικών αυτοαντισωμάτων, που αποτελούν το παθογενετικό υπόβαθρο της νόσου Graves.
H καρβιμαζόλη το πλεονέκτημα ότι μπορεί να χορηγηθεί ανά 12ωρο. Aποτελεί σήμερα το φάρμακο εκλογής. Αντίθετα, η προπυλοθειοουρακίλη πρέπει να χορηγείται κάθε 6-8 ώρες, εμφανίζει όμως το σχετικό πλεονέκτημα ότι διέρχεται δυσκολότερα τον πλακούντα και τον μαζικό αδένα, γεγονός που την καθιστά προτιμότερη σε περιπτώσεις κύησης ή γαλουχίας. Επίσης μπορεί να χορηγηθεί ως εναλλακτικό φάρμακο σε περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (ιδιαίτερα από το αίμα) με τα άλλα φάρμακα.
Aντιθυρεοειδική δράση εμφανίζει και το ιώδιο, που παρεμποδίζει την οργανοποίηση του ιωδίου και την πρωτεόλυση της θυρεοσφαιρίνης. Χρησιμοποιείται συνήθως με τη μορφή του ιωδιούχου καλίου (Lugol) σε περιπτώσεις θυρεοτοξικής κρίσης, καθώς και στην προεγχειρητική προετοιμασία των υπερθυρεοειδικών ασθενών.
Σε ασθενείς με ταχυαρρυθμίες (λόγω του υπερθυρεοειδισμού) μπορεί να χρειαστεί χορήγηση β-αναστολέων (όπως το Inderal [προπρανολόλη]), σε συνδυασμό με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα
B. Χειρουργική (Ολική) Θυρεοειδεκτομή
Χειρουργική επέμβαση είναι πιθανόν να χρειαστεί με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως:
- Υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού μετά από αρχικά επιτυχείς προσπάθειες ρύθμισης με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα
- Μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα
- Υποψία καρκίνου
- Συνυπάρχων υπερπαραθυρεοειδισμός
Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή. Μικρότερης έκτασης θυρεοειδεκτομές (ιδιαίτερα όταν παραμένει σημαντικό υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού) εκθέτει τον ασθενή στον κίνδυνο υποτροπής του υπερθυρεοειδισμού.
Πριν την επέμβαση είναι χρήσιμη η σωστή προετοιμασία του ασθενούς με διάλυμα στοιχειακού ιωδίου (Lugol) και -αν χρειάζεται- με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D.
H χειρουργική επέμβαση προσφέρει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενούς.
Θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, καθώς οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής είναι συχνότερες στην νόσο Graves παρά σε θυρεοειδεκτομές που γίνονται για άλλες ενδείξεις.
Γ. Ραδιενεργό Ιώδιο
Είναι μία εναλλακτική μέθοδος θεραπείας που γενικά δεν προτιμάται στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Δ. Ειδικά Θεραπευτικά Μέτρα
Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται πρόνοια για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου Graves.
Μία τέτοια επιπλοκή που μπορεί να χρειαστεί ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η θυρεοειδική (ή θυρεοτοξική) οφθαλμοπάθεια.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι ταχυαρρυθμίες που συνήθως αντιμετωπίζονται με χορήγηση προπρανολόλης (Inderal). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται προσοχή για τυχόν υποκρυπτόμενη καρδιακή ανεπάρκεια (που μπορεί να είναι και αδιάγνωστη), καθώς η χορήγηση του Inderal μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.