Skip to main content
search

Αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς – διατροφικές συστάσεις

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει σαν ρόλο την προστασία του οργανισμού από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες (όπως μικρόβια, ιούς, καρκινικά κύτταρα κλπ.). Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις παρατηρείται διαταραχή της λειτουργίας του και το ανοσοποιητικό σύστημα – από σύστημα προστασίας του οργανισμού – μετατρέπεται το ίδιο σε βλαπτικό παράγοντα, προσβάλλοντας εσφαλμένα όργανα του ίδιου του οργανισμού.

Αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να παρατηρηθούν σε διάφορα μέρη (όργανα) του σώματος. Στον θυρεοειδή αδένα, οι δύο συνηθέστερες παθήσεις αυτοάνοσης αιτιολογίας είναι:

 • Η διάχυτη τοξική βρογχοκήλη (νόσος Graves). Χαρακτηρίζεται από διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς ομοιογενούς σχετικά υφής, τυπικά χωρίς παρουσία όζων (τουλάχιστον ευμεγέθων) και από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών που υπερβαίνει τις ανάγκες του οργανισμού (υπερθυρεοειδισμός).
 • Η χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Χαρακτηρίζεται από την παρουσία λεμφοκυττάρων στον θυρεοειδικό ιστό που σταδιακά προκαλούν την καταστροφή του θυλακικών κυττάρων που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Παρατηρείται έτσι υποθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που υπολείπεται των αναγκών του οργανισμού). Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού.

Τόσο η νόσος Graves όσο και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto παρατηρούνται συνηθέστερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (σε αναλογία περίπου 3 με 4 προς 1).

Υπάρχουν κάποιες δίαιτες που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων και κανείς μπορεί να επιλέξει αυτή που αποδίδει καλύτερα στην περίπτωσή του.

Έχει βρεθεί ότι κάποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν προληπτική δράση όσον αφορά την εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με οικογενειακό ιστορικών των παθήσεων αυτών και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τις γυναίκες όταν υπάρχει στο πλάνο μελλοντική πιθανή εγκυμοσύνη.

Κάποιες διατροφικές συστάσεις όσον αφορά τις αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς:

 • Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ή τροφών που περιέχουν συντηρητικές ουσίες. Συνιστάται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων τροφών
 • Η βιταμίνη D έχει σημασία για την διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς. Σε κάποιες μάλιστα πρόσφατες μελέτες έχει βρεθεί ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων.
 • Το σελήνιο είναι επίσης σημαντικό για την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Συνήθως οι ανάγκες του οργανισμού σε σελήνιο μπορεί να καλυφθούν με την διατροφή. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι οι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα καρύδια Βραζιλίας, τα καρύδια μακαντέμια κλπ.), τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα ψάρια, τα όσπρια και τα λαχανικά κλπ.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

 • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
 • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
 • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
 • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
 • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
 • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
 • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίεw που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8711″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ