Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός – κάποιος ιδιαιτερότητες (με αφορμή ασθενή μας)

Στην άσκηση της ιατρικής (και εν προκειμένω της χειρουργικής) συναντώνται κάποιες περιπτώσεις αρκετά ιδιαίτερες. Οι ιδιαιτερότητες αυτές σχετίζονται συνήθως με την θέση ή την ιδιότητα του ασθενούς, την κουλτούρα, τις αξίες και τα πιστεύω του. Ο γιατρός οφείλει να σέβεται τις ιδιαιτερότητες αυτές και να αντιμετωπίζει τον ασθενή με την κάθε ιδιαιτερότητα με τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντί του.

Παρουσιάζεται ιερέας (ορθόδοξος) που υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και προφυλακτικό κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου και γίνεται μία σύντομη αναφορά στις ιδιαιτερότητες που είχε η περίπτωση του εν λόγω ασθενούς μας (αν και δεν είναι η μόνη περίπτωση ορθόδοξου κληρικού που έχουμε αντιμετωπίσει για την εν λόγω επέμβαση).

Παρουσίαση ασθενούς

Ο ασθενής ετών 66 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους όζου θυρεοειδούς που συνοδεύεται από μέτρια αύξηση των επιπέδων καλσιτονίνης ορού (~ 60 pg/ml).

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς  που καταδύεται μέχρι στο μεσοθωράκιο μέχρι του ύψους των υποκλείδιων αγγείων.

Ο αριστερός λοβός καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερό του μέρος από σύμπλεγμα όζων που αποτελείται από δύο επιμέρους όζους διαμέτρου 35 και 30 χιλ. (δ.δ. μεταξύ θυλακιοκυτταρικών όζων και υπερπλαστικών όζων).

Συνυπάρχουν διάσπαρτα μικρά οζίδια σε αμφότερους τους λοβούς διαμέτρου λίγων χιλιοστών, ένα εκ των οποίων διαμέτρου 8 χιλ. παρουσιάζει εστίες ασβέστωσης στα όρια αριστερού λοβού – ισθμού.

Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων δεν έδειξε παθολογικούς λεμφαδένες στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Σημειώνεται εντούτοις η δυσκολία αξιολόγησης των αριστερών παρατραχειακών λεμφαδένων λόγω των αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού.

Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή η οποία εξελίσσεται με ικανού βαθμού δυσκολία λόγω των αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού και της κατάδυσής του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, αλλά και λόγω σωματότυπου (σχετικά βραχύς τράχηλος, βλ. και παρακάτω).

Δεν παρατηρούνται μακροσκοπικά ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα, παρά ταύτα συναφαιρείται ο ινολιπώδης ιστός από το επίπεδο VI (προφυλακτικός κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός).

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Θυρεοειδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός – κάποιος ιδιαιτερότητες (με αφορμή ασθενή μας) – ΣΧΟΛΙΟ

Οι ιδιαιτερότητες του ασθενούς που παρουσιάσθηκε παραπάνω είναι δύο:

  • Η ιδιότητά του (ορθόδοξος ιερέας). Η γενειάδα είναι μέρος της εικόνας των ορθόδοξων ιερέων, εδώ και αιώνες. Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς – όπως είναι γνωστό – γίνονται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Για το λόγο αυτό η γενειάδα (σύμβολο των ορθόδοξων ιερέων) δημιουργεί κάποια πρακτικά προβλήματα στη διάρκεια της επέμβασης. Σε άλλα άτομα (που δεν έχουν την ιδιότητα του ιερέα) συνήθως συνιστάται το ξύρισμα πριν την επέμβαση, ώστε το χειρουργικό πεδίο να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό (είναι αυτονόητη η δυσκολία αποστείρωσης αν δεν γίνει διαφορετικά). Στους ιερείς εντούτοις δεν θεωρούμε σωστή τη σύσταση αυτή, για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Στην περίπτωση του ασθενούς μας η επέμβαση έγινε με ασφάλεια και επιτυχία, χωρίς να θιγεί η εικόνα του προσώπου του.
  • Η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο μέχρι του ύψους των υποκλείδιων αγγείων, πράγμα που δημιούργησε δυσκολία στην κινητοποίησή του.
  • Ο σωματότυπος του ασθενούς (βραχύς τράχηλος) που επίσης δυσχέρανε τους χειρουργικούς χειρισμούς.

Τονίζεται ότι ανάλογος σεβασμός θα πρέπει να επιδεικνύεται προς όλες τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, που προκύπτουν ανά περίπτωση, ανάλογα με τις αξίες, τα πιστεύω και την κουλτούρα του. Ενδεικτικά αναφέρεται ο σεβασμός στην επιθυμία των μαρτύρων του Ιεχωβά για την αποφυγή μετάγγισης αίματος στη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Θυρεοειδεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός 907

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων.Σημειώνεται η μεγάλου βαθμού διόγκωση του αριστερού λοβού που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο μέχρι του ύψους των υποκλειδίων αγγείων. Στο ένθετο πάνω δεξιά ο ασθενής με την παροχέτευση την ημέρα του εξιτηρίου του (την 1η μετεγχειρτητική ημέρα).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8705″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ