Skip to main content
search

Ελαστογραφία θυρεοειδούς

Εισαγωγή

Ελαστογραφία θυρεοειδούς.- Οι όζοι θυρεοειδούς είναι ένα αρκετά συνηθισμένο εύρημα. Αν και οι περισσότεροι είναι καλοήθεις, σε ένα σημαντικό ποσοστό (8 – 10 %) μπορεί να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς. Το υπερηχογράφημα, σε συνδυασμό με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη ( FNA) αποτελούν τις δύο βασικές διαγνωστικές εξετάσεις για τη προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς.

 

Τι είναι η ελαστογραφία θυρεοειδούς ?

Η ελαστογραφία θυρεοειδούς με διατμητικά κύματα (Shear wave elastography – SWE) είναι ένα επιπλέον διαγνωστικό ‘εργαλείο’ που έχει πρόσφατα προστεθεί σαν διαγνωστικό βοήθημα στο υπερηχογράφημα του τραχήλου.

Η ελαστογραφία θυρεοειδούς αξιολογεί την ελαστικότητα των ιστών προκειμένου να αναγνωριστεί η τυχόν παρουσία καρκίνου. Ο καρκίνος θυρεοειοδύς χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη σκληρία σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς ιστούς.

Στην κλασική (strain, compressive) ελαστογραφία ασκείται επαναλαμβανόμενα πίεση στους ιστούς με τον ηχοβολέα κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος παρατηρώντας την αλλαγή της ηχοδομής των ιστών, που μετράται και αποδίδεται σε χρωματική κλίμακα. Η SWE χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που κινούνται ανάλογα με την σκληρότητα των ιστών μέσα στο σώμα, κάθετα προς τα κύματα που παράγουν και ανιχνεύουν οι κεφαλές των υπερήχων. Έτσι καθίσταται δυνατός ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ προσδιορισμό της σκληρότητας των ιστών.

Ελαστογραφία θυρεοειδούς – Πρακτική σημασία

Η ελαστογραφία θυρεοειδούς χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη και πολύ λιγότερο στις ΗΠΑ.

Προς το παρόν παραμένουν κάποια ερωτηματικά όσον αφορά τον ακριβή ρόλο της ελαστογραφίας στη διαφοροδιάγνωση των καλοήθων από τους κακοήθεις όζους θυρεοειδούς.

Κάποιοι συγγραφείς, βασιζόμενοι σε παλαιότερες αναδρομικές μελέτες ανέφεραν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα (85 % και 94 %, αντίστοιχα), όσον αφορά την αξία της ελαστογραφίας για τη διάγνωση καρκίνου σε έναν όζο θυρεοειδούς.

Άλλοι εντούτοις συγγραφείς σε πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα για τη δύσκολη ομάδα των ασθενών με αμφιλεγόμενα (ασαφή) αποτελέσματα στην κυτταρολογική εξέταση (Bethesda III, IV).

Προς το παρόν, στην κλινική πράξη, τα αποτελέσματα της ελαστογραφίας θα πρέπει να αξιολογούνται στη διαγνωστική διερεύνηση πάντα σε συνδυασμό με τα λοιπά ευρήματα του διαγνωστικού ελέγχου του ασθενούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και κύηση

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

 

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις στη χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

Γιατί εμάς?

Κόστος – διαδικασία

Μαρτυρίες ασθενών

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”6054″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ