Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και κύφωση – δυσκολίες για τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο (με αφορμή ασθενή μας)

Εισαγωγή

H τυπική θέση (επί της χειρουργικής τραπέζης) των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή είναι η υπερέκταση της κεφαλής. Η θέση αυτή διευκολύνει τεχνικά την εξέλιξη της επέμβασης (Εικόνα 1). Η κύφωση (αδυναμία υπερέκτασης της κεφαλής, συνήθως λόγω αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας) δυσχεραίνει σημαντικά την θυρεοειδεκτομή, καθώς μειώνει δραματικά τον διαθέσιμο χώρο για τους χειρουργικούς χειρισμούς (ο χώρος αυτός στην εικόνα 1 επισημαίνεται με το κόκκινο βέλος). Παράλληλα δυσχεραίνει σημαντικά την διασωλήνωση της τραχείας από τον αναισθησιολόγο, που είναι απαραίτητη για την γενική αναισθησία.

 

Θυρεοειδεκτομή Και Κύφωση – Δυσκολίες Για Τον Χειρουργό Και Τον Αναισθησιολόγο (Με Αφορμή Ασθενή Μας)

Θυρεοειδεκτομή και κύφωση – δυσκολίες για τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο (με αφορμή ασθενή μας)

 

Παρουσιάζεται ασθενής με σημαντική κύφωση που υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή και συζητούνται τα προβλήματα που ανακύπτουν στις περιπτώσεις αυτές.

 

Παρουσίαση ασθενούς

Ο ασθενής, ετών 57, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση μονήρους μη τοξικού όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε στον κάτω πόλο του αριστερού λοβού όζος, μεγίστης διαμέτρου 20 mm, που ταυτοποιήθηκε ως Bethesda III στην FNA. Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων αρνητική για ύποπτους ή παθολογικούς λεμφαδένες στα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου. Ασθενής ευθυρεοειδικός.

Ο ασθενής παρουσιάζει έντονη κύφωση λόγω αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χειρουργική τράπεζα η κεφαλή του παρέμεινε σε γωνία περίπου 30 μοιρών, σε πρόσθια κάμψη, λόγω της κύφωσης, αδυνατώντας να εκταθεί περισσότερο. Η κεφαλή παρέμεινε στη θέση αυτή και χωρίς το υποστήριγμα, αδυνατώντας να εκταθεί περισσότερο.

Στην εικόνα του ασθενούς από το χειρουργείο (στο τέλος της επέμβασης), φαίνεται η μεγάλη γωνίωση της σπονδυλικής στήλης (τα υποστηρίγματα της κεφαλής απλά στηρίζουν τον ασθενή στη θέση που εικονίζεται και αν αφαιρεθούν η θέση της κεφαλής παραμένει όπως φαίνεται στην εικόνα, στην ίδια θέση.

Υποβλήθηκε σε  ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

 

Εικόνες Από Το Χειρουργείο (Διασωλήνωση Της Τραχείας Με Video-Λαρυγγοσκόπηση)

Εικόνες από το χειρουργείο (διασωλήνωση της τραχείας με video-λαρυγγοσκόπηση)

 

Η διασωλήνωση της τραχείας εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω της έντονης κύφωσης και στάθηκε δυνατή με τη βοήθεια της video-λαρυγγοσκόπησης (ένθετο στην Εικόνα 2).

Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Λίαν δυσχερής εξέλιξη της επέμβασης κυρίως λόγω σωματότυπου (έντονη κύφωση που καθιστά αδύνατη την υπερέκταση της κεφαλής, βαθύς και  βραχύς τράχηλος), αλλά και λόγω της εύθρυπτης υφής του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδίτιδα?), που έχει ασαφή όρια, καθιστώντας δυσχερείς τους χειρουργικούς χειρισμούς. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Παρά το ότι η θυρεοειδεκτομή είναι μία επέμβαση που γίνεται πολύ συχνά σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες. Η κύφωση είναι μία πιθανή αιτία για μία τέτοια «δύσκολη» θυρεοειδεκτομή.

Οι δυσκολίες αρχίζουν ήδη με την διασωλήνωση του ασθενούς, που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη. Ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο αυτό (δύσκολη διασωλήνωση), έτσι ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Η ύπαρξη video-λαρυγγοσκοπίου στην αίθουσα χειρουργείου είναι εντελώς απαραίτητη, καθώς είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί για την επιτυχή διασωλήνωση της τραχείας.

Οι δυσκολίες όμως συνεχίζονται και στην εξέλιξη της επέμβασης και αυτή τη φορά αφορούν τον χειρουργό. Οι δυσκολίες αυτές οφείλονται στον περιορισμένο χώρο που έχει στη διάθεσή του ο χειρουργός, προκειμένου να εκτελέσει τους χειρουργικούς χειρισμούς που απαιτούνται για την αφαίρεση του θυρεοειδούς. Και πάλι, ο περιορισμένος αυτός χώρος οφείλεται στην κύφωση, που δεν επιτρέπει την υπερέκταση της κεφαλής του ασθενούς.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα αν συνυπάρχουν και άλλοι επιπλέον παράγοντες που αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας της επέμβασης, όπως

  • Γιγάντια βρογχοκήλη
  • Τοξική βρογχοκήλη (λόγω της αυξημένης αιμάτωσης)
  • Καταδυόμενη βρογχοκήλη
  • Καρκίνος θυροειδούς (ιδιαίτερα όταν χρειάζεται ταυτόχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός) κλπ.

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να επιχειρούνται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, έτσι ώστε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο (χωρίς άσκοπες παρατάσεις της διάρκειας της επέμβασης), διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ριζικότητα της επέμβασης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Η χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών αποτελεί την εξειδίκευσή μας. Η εμπειρία μας στις επεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό, παραθυρεοειδεκτομή) αποτυπώνεται τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακαδημαϊκό/ερευνητικό επίπεδο.

 

Η ενασχόλησή μας με τη χειρουργική θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών είναι συστηματική, μακρά και σε βάθος. Η ενασχόληση αυτή αποτυπώνεται στο μεγάλο αριθμό των επεμβάσεων για παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, όπως και στις αρκετές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά υψηλού κύρους, ελληνικά και διεθνή.

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

 

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση Θυρεοειδεκτομή και κύφωση

 

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ