Skip to main content
search

Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς, λεμφαδενικές μεταστάσεις και υπερηχογράφημα

Εισαγωγή

Ο θηλώδης καρκίνος θυρειοειδούς  χαρακτηρίζεται από την αυξημένη συχνότητα με την οποία παρατηρούνται λεμφαδενικής μεταστάσεις . Το υπερηχογράφημα είναι η αρχική και πιο σημαντική μέθοδος απεικόνισης για τους ασθενείς που παρουσιάζονται με όζο θυρεοειδούς ή καρκίνο θυρεοειδούς. Είναι επίσης η σημανιτκότερη απεικονιστική μέθοδος για την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση για καρκίνο θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου).

 

Λεμφαδενικές μεταστάσεις και θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς – η σημασία του υπερηχογραφήματος

Το υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου σε ένα πολύ υψηλό (15 – 20 %) ποσοστό ασθενών με διάγνωση “θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς”.

Χάρη στις τεχνικές βελτιώσεις της υπερηχογραφίας, είναι σήμερα δυνατή η ανίχνευση παθολογικών λεμφαδένων μεγέθους ακόμη και 2 – 3 mm.

Το υπερηχογράφημα είναι μία φθηνή εξέταση, ευρέως διαθέσιμη στην κλινική πράξη, δεν εκθέτει τον ασθενή στις βλαπτικές δράσεις της ακτινοβολίας και μπορεί εύκολα να επαναληφθεί.

Έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα του λεπτομερούς υπερηχογραφήματος μπορεί να αλλάξουν το είδος της χειρουργικής επέμβασης που σχεδιάζεται να εκτελεστεί σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς (μέχρι και 40 %). Και αυτό γιατί αν απεικονιστούν λεμφαδενικές μεταστάσεις επιβάλλεται η εκτέλεση και ταυτόχρονου λεμφαδενικού καθαρισμού στον ίδιο χρόνο με την θυρεοειδεκτομή. Διαφορετικά, η απλή θυρεοειδεκτομή στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται ανεπαρκής [λάθος] επέμβαση.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν εμφανή την πολύ μεγάλη σημασία του λεπτομερούς υπερηχογραφήματος του τραχήλου στον ασθενή με όζο θυρεοειδούς. Το σωστό υπερηχογράφημα θα πρέπει να περιλαμβάνει – εκτός της απεικόνισης του θυρεοειδούς – και τον έλεγχο όλων των λεμφαδενικών διαμερισμάτων του τραχήλου (χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου).

H εμπειρία του γιατρού που εκτελεί το υπερηχογράφημα είναι αυτονόητη. Ιδανικά, το υπερηχογράφημα του τραχήλου θα πρέπει να γίνεται από απεικονιστή έμπειρο και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην απεικόνιση του τραχήλου, προκειμένου να μην διαφύγουν της προσοχής ύποπτοι μη ψηλαφητοί λεμφαδένες.

Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος στην ανίχνευση λεμφαδενικών μεταστάσεων στους ασθενείς με διάγνωση “θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς” είναι μεγαλύτερη (~ 95 %) για τα πλάγια διαμερίσματα του τραχήλου (ΙΙ έως και V) και μικρότερη για το κεντρικό διαμέρισμα (VI) (~ 55 %). Αυτό οφείλεται στο ότι το κεντρικό διαμέρισμα καλύπτεται από τον αντίστοιχο λοβό του θυρεοειδούς (δεξιά και αριστερά).

 

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

Παθήσεις θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

Ευγενίδειο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ / ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς 905

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς 905[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3681″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ