Skip to main content
search

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – λεμφαδενική διασπορά

Εισαγωγή

Το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς (Medullary Thyroid Cancer. MTC) έχει περισσότερο επιθετική βιολογική συμπεριφορά σε σύγκριση με το πιο συνηθισμένο διαφοροποιημένο (θηλώδες και θυλακιώδες) καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών ( 75 %) υπάρχουν ήδη λεμφαδενικές μεταστάσεις όταν γίνεται η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αποτελεί την μόνη δυνητικά θεραπευτική μέθοδο στην αντιμετώπιση του MTC. Προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, δεν αρκεί η ολική θυρεοειδεκτομή και πρακτικά σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στον ίδιο χρόνο (ταυτόχρονα με την ολική θυρεοειδεκτομή).

 

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς – οδοί λεμφαδενικής διασποράς

Η γνώση της οδού λεμφαδενικής διασποράς του MTC έχει τεράστια σημασία για τον χειρουργό θυρεοειδούς, προκειμένου να είναι σε θέση να επιτύχει ριζική και οριστική χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου στην αρχική επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές, η οδός λεμφαδενικής διασποράς του MTC είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται και στο πιο συνηθισμένο διαφοροποιημένο (θηλώδες/θυλακιώδες) καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες άλλες παράμετροι, όπως το μέγεθος του MTC και η εντόπισή του. Για παράδειγμα, όγκοι που εντοπίζονται στον άνω πόλο του λοβού (των λοβών) του θυρεοειδούς, μπορεί να δώσουν μεταστάσεις απ’ ευθείας στα ανώτερα τμήματα του πλάγιου διαμερίσματος του τραχήλου (επίπεδα/διαμερίσματα ΙΙ ή ΙΙΙ), ενώ το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς που εντοπίζεται στο μέσο ή στο κάτω τριτημόριο του λοβού (των λοβών) του θυρεοειδούς μεθίστανται αρχικά κλασσικά στο κεντρικό διαμέρισμα (επίπεδο VI).

Στους ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς στον άνω πόλο παρατηρείται διήθηση των λεμφαδένων του πλαγίου διαμερίσματος ΧΩΡΙΣ διήθηση των λεμφαδένων του κεντρικού διαμερίσματος (ασυνεχείς λεμφαδενικές μεταστάσεις, skip metastases) σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (~ 25 %).

Ο αριθμός των διηθημένων λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα έχει προγνωστική σημασία όσον αφορά την αξιολόγηση της πιθανότητας ύπαρξης μεταστατικής νόσου στα πλάγια διαμερίσματα του τραχήλου, τόσο ομόπλευρα σε σχέση με τον όγκο όσο και ετερόπλευρα (δηλαδή στην ίδια πλευρά του τραχήλου αλλά και στην άλλη, σε σχέση με την εντόπιση του MTC).

Σε μία μελέτη που αφορούσε 195 ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς, η συχνότητα διήθησης των λεμφαδένων στο ομόπλευρο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου ήταν 10 %, 77 % και 98 % όταν ο αριθμός των διηθημένων λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα της ίδιας πλευράς ήταν 0, 1 – 3 ή ≥ 4. Η συχνότητα διήθησης των λεμφαδένων στο ετερόπλευρο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου (στην άλλη πλευρά του τραχήλου) ήταν 5 %, 38 % ή 77 % όταν ο αριθμός των διηθημένων λεμφαδένων στο κεντρικό διαμέρισμα ήταν 0, 1 – 9 ή ≥ 10.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Ιατρικό Ψυχικού

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς 9 0 4[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6195″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ