Skip to main content
search

Εισαγωγή

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ στην πράξη: με αφορμή ασθενή μας.- Ο ασθενής, ετών 36, προσήλθε με προεγχειρητική διάγνωση ‘μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς’ για χειρουργική αντιμετώπιση.

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκε στα όρια ισθμού-αριστερού λοβού όζος μεγίστης διαμέτρου 5.5 mm. Είναι συμπαγής, υποηχογενής, με μικρολοβωτή παρυφή και σκληρή υφή στην ελαστογραφία. Στη μεσότητα του δεξιού λοβού συνυπάρχει μικρό οζίδιο διαμέτρου 4 mm.

Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου

Η λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων ανέδειξε έναν πιθανόν διηθημένο λεμφαδένα στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου (επίπεδο VI) δεξιά. Ο λεμφαδένας παρουσιάζει αυξημένη ροή αίματος, μικροκυστικές εκφυλίσεις, στικτές ηχοανακλάσεις και διαταραγμένη υφή.

Στα λοιπά ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου δεν απεικονίσθηκαν άλλοι παθολογικοί ή ύποπτοι λεμφαδένες.

Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του όζου του αριστερού λοβού έδειξε ευρήματα συμβατά με θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς (Bethesda VI). Συνυπάρχει χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με κεντρικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου. Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, αλλά με σημαντικού βαθμού δυσκολία λόγω της λίαν δυσχερούς αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία (προφανώς λόγω της συνυπάρχουσας χρόνιας λεμφοκυτταρικής θυρεοειδίτιδας, βλ. παραπάνω FNA).

Η επέμβαση δυσχεραίνεται επίσης λόγω της παρουσίας προσεκβολής θυρεοειδικού παρεγχύματος από τη οπίσθια επιφάνεια του δεξιού λοβού αντίστοιχα προς το σημείο εισόδου του δεξιού παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου στον λάρυγγα. Η προσεκβολή αυτή είναι σε εξαιρετικά στενή ανατομική σχέση με το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο, που αποκολλάται με μεγάλη δυσκολία και ιδιαίτερη προσοχή διατηρώντας την ανατομική του ακεραιότητα.

Η επέμβαση ολοκληρώθηκε ομαλά.

Μετεγχειρητική πορεία

Η επέμβαση / αναισθησία έγινε καλά ανεκτή.

Η ανάνηψη εξελίχθηκε χωρίς πρόβλημα.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Ο ασθενής εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα, σε άριστη γενική κατάσταση.

Ιστολογική εξέταση

Εστία θηλώδους καρκινώματος (θυλακιώδους και θηλώδους αρχιτεκτονικής) στον αριστερό λοβό διαμέτρου 5 mm.

Πολλαπλές εστίες (οκτώ) στο δεξιό λοβό, διαμέτρου από 0.8 έως 3 mm.

Στο δεξιό λοβό παρατηρούνται πολλαπλά ψαμμώδη σωμάτια, ενδεικτικά ενδοθυρεοειδικής καρκινωματώδους διασποράς.

Μεταστάσεις σε 5 από τους συνολικά 8 αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

Σχόλιο

Ο ασθενής που παρουσιάσθηκε είναι ένα πολύ διδακτικό παράδειγμα για τις ‘παγίδες’ που μπορεί να κρύβονται όταν υπάρχει η διάγνωση ‘μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς’. Ο χειρουργός θα πρέπει να αποφύγει τις παγίδες αυτές, με τον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο, που περιλαμβάνει και την χαρτογράφηση λεμφαδένων. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να επιλέξει και τη σωστή επέμβαση. Αυτό αφορά τόσο την έκταση της θυρεοειδεκτομής, όσο και τον τυχόν λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θα μας βρείτε:

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ – Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 4 Α (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ – Ερυθρού Σταυρού 6 (Μαρούσι)

Home

georgesakorafas@yahoo.com

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιογραφικό

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

Ευγενίδειο

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Μικροσκοπικός θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς και θυρεοειδεκτομή – κάποιες ‘παγίδες’ 9 0 6

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”5203″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ