Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση: τί είναι και τι σημασία έχει στην πράξη?

Στον καρκίνο θυρεοειδούς – όπως και σε κάθε μορφή καρκίνου – έχει τεράστια σημασία για την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς η σωστή και ακριβής σταδιοποίησή του.

Με τον όρο “σταδιοποίηση” περιγράφεται ο προσεκτικός προσδιορισμός του σταδίου εξέλιξης του καρκίνου στον κάθε συγκεκριμένο ασθενή.

Με τη σταδιοποίηση μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος μόνο εντός του θυρεοειδούς ή εάν έχει διασπαρεί («επεκταθεί») και εκτός αυτού.

Σε περίπτωση διασποράς του καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς έχει πολύ μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε την οδό διασποράς και την έκταση της εξωθυρεοειδικής διασποράς/επέκτασης.

 

Καρκίνος Θυρεοειδούς Σταδιοποίηση: Τί Είναι Και Τι Σημασία Έχει Στην Πράξη?

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση: τί είναι και τι σημασία έχει στην πράξη?

 

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση – γιατί είναι απαραίτητη?

Η σταδιοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς είναι απαραίτητη πριν επιχειρηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την ακριβή προεγχειρητική σταδιοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς. Βασικό διαγνωστικό εργαλείο είναι το υπερηχογράφημα. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, PET-CT scan (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) κλπ.

Στην τελική σταδιοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου, των ευρημάτων στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και των ευρημάτων της ιστολογικής εξέτασης.

Η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να εξατομικεύεται, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ευρήματα της σταδιοποίησης της νόσου (και βέβαια του ακριβούς ιστολογικού του τύπου).

Στην επιλογή του είδους της θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς.

Η αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να επιχειρείται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος είναι σε θέση:

 • Να υποβάλλει τον ασθενή στον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο, με σκοπό – εκτός των άλλων – και την ακριβή σταδιοποίηση της νόσου.
 • Να επιλέξει τη σωστή χειρουργική επέμβαση, που ενδείκνυται για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή, ανάλογα με τα ευρήματα του προεγχειρηιτκού ελέγχου και τη σταδιοποίησή της νόσου του.
 • Να εκτελέσει την ενδεικνυόμενη επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα (ριζικότητα)
 • Να υποδείξει την ενδεικνυόμενη μετεγχειρητική αγωγή, σε συνεννόηση με τον ενδοκρινολόγο του ασθενούς

 

Μάθετε περισσότερα

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://gsakorafas.gr) και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επέμβασης θυρεοειδούς – χρήσιμες πληροφορίες

 • O ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
 • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
 • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
 • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
 • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
 • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
 • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
 • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
 • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
 • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
 • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
 • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
 • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
 • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.

Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ