Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς συμπτώματα- πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν

Καρκίνος θυρεοειδούς συμπτώματα.- Ο καρκίνος θυρεοειδούς στις περισσότερες περιπτώσεις εξελίσσεται αργά. Στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων απεικόνισης (συνηθέστατα του υπερηχογραφήματος).Οι εξετάσεις αυτές γίνονται είτε στα πλαίσια παρακολούθησης του ασθενούς για ένα γνωστό πρόβλημα του θυρεοειδούς είτε στα πλαίσια ελέγχου για άλλη πάθηση (π.χ. έλεγχος καρωτίδων).

Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα. Η παρουσία συμπτωμάτων ήταν πιο συχνή στο παρελθόν, καθώς σήμερα η διάγνωση τίθεται αρκετά συχνά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ακόμη και σήμερα εντούτοις είναι δυνατόν η αρχική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς να τεθεί μετά από διερεύνηση του ασθενούς λόγω κάποιων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την νόσο. Στη συνέχεια παρουσιάζονται 5 βασικά συμπτώματα του καρκίνου θυρεοειδούς που δεν θα πρέπει να αγνοούνται.

Σύμπτωμα #1
Μάζα στον τράχηλο

Πρόκειται για την συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του καρκίνου θυρεοειδούς. Η μάζα αυτή μπορεί να είναι ψηλαφητή ή ακόμη και ορατή επισκοπικά. Μπορεί να αντιστοιχεί είτε στον καρκίνο του θυρεοειδούς αυτόν καθ’ αυτόν είτε σε μετάσταση ή μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου. Η διόγκωση αυτή του τραχήλου είναι ανώδυνη. Τυπικά είναι πολύ σκληρής σύστασης (ξυλώδης ή πετρώδης υφή). Μερικές φορές μπορεί να είναι καθηλωμένη στους γύρω ιστούς και σε αυτή την περίπτωση είναι ακίνητη (δεν μετακινείται δηλαδή κατά την ψηλάφηση).

 

Σύμπτωμα #2
Αίσθηση ξένου σώματος στον τράχηλο

Η αίσθηση αυτή οφείλεται στην παρουσία του καρκίνου στον τράχηλο, που μπορεί να γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή σαν ένα ‘ξένο σώμα’. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει η αίσθηση από την πλευρά του ασθενούς ότι θέλει να καταπιεί κάτι που όμως δεν μπορεί να το κάνει.

Η αίσθηση αυτή δημιουργείται σε νευρικές απολήξεις στο τοίχωμα του οισοφάγου (τασεο-υποδοχείς, baroreceptors). Οι ευαίσθητες αυτές νευρικές απολήξεις ανιχνεύουν την πίεση που ασκείται στο τοίχωμα του οισοφάγου, χωρίς όμως  να μπορούν να διακρίνουν την πίεση που ασκείται στο τοίχωμα του οισοφάγου εκ των έσω (δηλαδή από τον αυλό του) ή εκ των έξω.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται σε οπίσθια θέση του θυρεοειδούς, πιέζοντας τον οισοφάγο εκ των έξω στο σημείο αυτό και δημιουργώντας την αίσθηση στον ασθενή ότι θέλει να καταπιεί κάτι.

 

Σύμπτωμα #3
Βήχας που δεν υποχωρεί

Υπάρχουν πολλά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται ο βήχας, όπως το κοινό κρυολόγημα, οι αλλεργίες, ο ερεθισμός του αναπνευστικού δένδρου από ρινικές εκκρίσεις ή από τα υγρά του στομάχου σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κλπ. Συνηθέστατα, η αναγνώριση αυτών των αιτιών βήχα είναι σχετικά εύκολη καθώς συνυπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά συνοδά συμπτώματα (π.χ. αίσθημα καύσου στην παλινδρόμηση ή συμπτώματα γριππώδους συνδρομής).

Στην περίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο βήχας (όταν υπάρχει) οφείλεται σε ερεθισμό (από διήθηση ή πίεση) των νευρικών απολήξεων της λαρυγγικής συσκευής (λάρυγγα) από την καρκινική μάζα.

 

Σύμπτωμα #4
Αλλαγή της φωνής

Η αλλαγή της φωνής (συνήθως βραχνάδα) σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται όψιμα δηλαδή σε μεταγενέστερο στάδιο της εξέλιξης της νόσου. Συνηθέστατα αποτελεί ένδειξη διήθησης του λαρυγγικού νεύρου από τον καρκίνο και όχι απλής πίεσης του νεύρου από τον όγκο.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναμένονται δυσκολίες στην επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς ενώ είναι πολύ πιθανό να ‘θυσιαστεί’ το λαρυγγικό νεύρο στην προσπάθεια να γίνει ριζική (θεραπευτική) χειρουργική επέμβαση χωρίς να παραμείνει στον ασθενή υπολειμματική νόσος.

Στα αρχικά στάδια, η αλλαγή της φωνής μπορεί να είναι ανεπαίσθητη και να μην γίνεται αντιληπτή από τους άλλους, παρά μόνο από τον ίδιο τον ασθενή σαν μία ελαφρά αλλοίωση της χροιάς της φωνής.

Η εμφάνιση αλλαγής της φωνής θα πρέπει να θεωρείται σαν ένδειξη καρκίνου θυρεοειδούς μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται αυτό το σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του λάρυγγα, οι πολύποδες των φωνητικών χορδών κλπ. Ο ασθενής θα πρέπει επομένως να υποβληθεί σε προσεκτικό έλεγχο, μέρος του οποίου είναι και ο έλεγχος του θυρεοειδούς.

 

Σύμπτωμα #5
Αίσθηση πίεσης στον τράχηλο

Ακόμη και όταν ο καρκίνος θυρεοειδούς δεν έχει αποκτήσει μεγάλο μέγεθος, μπορεί να δημιουργήσει μία αίσθηση πίεσης στον τράχηλο. Η αίσθηση αυτή μπορεί να είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος του καρκίνου θυρεοειδούς. Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στον ερεθισμό από τον καρκίνο των νευρικών απολήξεων του τραχήλου που ελέγχουν την πίεση.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς συμπτώματα (top 5 symptoms) – Ποιες είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν όταν υπάρχουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα?

Επιβάλλεται η προσεκτική διερεύνηση από εξειδικευμένο στις παθήσεις του θυρεοειδούς γιατρό, που να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.

Ο έλεγχος του ασθενούς περιλαμβάνει:

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καρκίνος θυρεοειδούς

 

Καρκίνος θυρεοειδούς συμπτώματα “top 5 symptoms”[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8281″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ