Skip to main content
search

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή σε ασθενή με προηγηθείσα μερική θυρεοειδεκτομή – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ηλικίας 74 ετών προσήλθε με διάγνωση “ευμεγέθης καταδυόμενη πολυοζώδης βρογχοκήλη” για χειρουργική αντιμετώπιση. Η ασθενής αναφέρει μερική θυρεοειδεκτομή πριν από 40 περίπου χρόνια για όζο θυρεοειδούς.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς, με κατάδυση κυρίως του αριστερού λοβού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο και παρουσία πολλαπλών ευμεγέθων όζων διάσπαρτων σε αμφότερους τους λοβούς, ο μεγαλύτερος αριστερά μεγίστης διαμέτρου 36 mm. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Η ασθενής προσκομίζει αξονική τομογραφία θώρακος στην οποία απεικονίζεται επίσης η κατάδυση του θυρεοειδούς στο μεσοθωράκιο.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (ολική).

Η επέμβαση εξελίχθηκε με κάποιου βαθμού δυσκολία λόγω:

  • Των σημαντικά αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού λόγω της παρουσίας πολλαπλών ευμεγέθων όζων
  • Της κατάδυσης του αριστερού λοβού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο
  • Της παρουσίας ουλώδους ιστού λόγω της προηγηθείσης επέμβασης

Παρά τις δυσκολίες αυτές, η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Εξήλθε της κλινικής την επομένη της επέμβασης σε άριστη γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Υπάρχουν διάφορα είδη θυρεοειδεκτομών, ανάλογα με την έκταση του θυρεοειδικού ιστού που αφαιρείται. Παλαιότερα γίνονταν και διάφορες μικρότερης έκτασης θυρεοειδεκτομές, όπως για παράδειγμα αφαίρεση μόνον ενός όζου.

Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές είναι μη αποδεκτές. Η μικρότερη αποδεκτή σήμερα επέμβαση είναι η αφαίρεση του ενός λοβού με τον ισθμό του θυρεοειδούς (λοβεκτομή με ισθμεκτομή).

Η επιλογή της έκτασης της θυρεοειδεκτομής καθορίζεται κατά βάση ανάλογα με την πάθηση του θυρεοειδούς.

Πριν την επέμβαση θα πρέπει ο χειρουργός να ενημερώσει λεπτομερώς τον ασθενή για τις διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές. Ο χειρουργός θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένες χειρουργός θυρεοειδούς ώστε να είναι σε θέση να δώσει τις σωστές συμβουλές στον ασθενή του. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία ώστε να εκτελέσει την επέμβαση που θα επιλεγεί με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της ασθενούς μας είναι ότι ο θυρεοειδής αδένας που αφαιρέθηκε έμοιαζε σαν ένας άθικτος ευμεγέθης θυρεοειδής με αλλοιώσεις πολυοζώδους καταδυομένης βρογχοκήλης, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το είδος της επέμβασης που προηγήθηκε (η ασθενής δεν προσκομίζει πρακτικό επέμβασης και ιστολογική, καθώς η επέμβαση έγινε πριν από αρκετά χρόνια [40]).

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή -Σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων του προεγχειρητικού ελέγχου (υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία, βλ, κείμενο). Η διακεκομμένη γραμμή αντιστοιχεί σχηματικά στην αριστερή κλείδα, δείχνοντας την κατάδυση του κάτω πόλου του αριστερού λοβού στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή -Αξονική τομογραφία-απεικονίζονται οι δύο λοβοί του θυρεοειδούς (δεξιός με λευκό βέλος, αριστερός με κίτρινο βέλος και η τραχεία με κόκκινο βέλος. Εμφανής η κατάδυση του αριστερού λοβού πίσω από την αριστερή κλείδα και η παρεκτόπιση της τραχείας προς τα δεξιά της μέσης γραμμής.

 

ΕΙΚΟΝΑ 3

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή – Χειρουργικό παρασκεύασμα. Εντυπωσιακό το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα παρά την αναφερόμενη προηγηθείσα μερική θυρεοειδεκτομή (ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρος του αριστερού λοβού 95 mm)

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

 

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

 

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8230″][dt_fancy_image image_id=”8231″][dt_fancy_image image_id=”8232″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ