Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή στο δέρμα / υποδόριο – σπάνια μορφή υποτροπής (με αφορμή ασθενή μας)

Ο ασθενής ετών 58 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση τοπικής υποτροπής θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς (με παρουσία κυττάρων Hürthle). Η υποτροπή εντοπίζεται στο δέρμα/υποδόριο της χειρουργικής τομής περίπου στην μεσότητά της αριστερά, παρά το έσω χείλος της αριστερής κλείδας (Εικόνα 1).

Στο ιστορικό αναφέρονται 3 επεμβάσεις στο παρελθόν αλλαχού (ολική θυρεοειδεκτομή και δυο λεμφαδενικοί καθαρισμοί, με χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου δύο φορές).

Στα πλαίσια της περιοδικής του παρακολούθησης (follow-up) και λόγω αυξημένης τιμής θυρεοσφαιρίνης (280 ng/ml) ο ασθενής υποβλήθηκε σε PET-CT (ποζιτρονική υπολογιστική τομογραφία) με 18F-FDG, στην οποία απεικονίσθηκε υπερμεταβολική αλλοίωση με πυκνότητα μαλακών μορίων στον υποδόριο ιστό της αριστερής πρόσθιας κατώτερης τραχηλικής χώρας μεγίστης διαμέτρου 14 mm (SUVmax 27.6) (Εικόνα 2).

Στο υπερηχογράφημα η εν λόγω βλάβη απεικονίζεται σαν υποηχογενές μόρφωμα διαστάσεων 10 x 4.9 mm χωρίς αγγείωση (Εικόνα 1, ένθετο πάνω δεξιά).

Σημειώνεται η παρουσία ολιγάριθμων οζιδίων στο πνευμονικό παρέγχυμα, η μεγαλύτερη στον δεξιό άνω λοβό ύποπτες μεταστατικής νόσου.

Υποβλήθηκε σε εκτομή της τοπικής υποτροπής υπό γενική αναισθησία. Η εκτομή εκτείνεται σε μακροσκοπικά υγιή όρια.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής 3 ώρες μετά την επέμβαση σε καλή γενική κατάσταση.

Η ιστολογική εξέταση έδειξε μετάσταση στο δέρμα/υποδόριο από το γνωστό καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί μετεγχειρητικά σε συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή σε συνεννόηση με τον θεράποντα ενδοκρινολόγο του. Η αφαίρεση της δερματικής μετάστασης κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μειωθεί το καρκινικό φορτίο του ασθενούς και να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία που σχεδιάζεται να του χορηγηθεί μετεγχειρητικά (ανοσοθεραπεία).

 

ΣΧΟΛΙΟ

Οι υποτροπές του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς δεν είναι σπάνιες. Συνήθως είναι εντοπισμένες στον τράχηλο. Οι μεταστάσεις σε μακρινά όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλο, οστά, ήπαρ κλπ.) είναι πολύ σπανιότερες. Οι μεταστάσεις στο δέρμα/υποδόριο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνηθέστατα αναπτύσσονται λόγω εμφύτευσης των καρκινικών κυττάρων στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.

Για την πρόληψη του σπάνιου αυτού φαινομένου θα πρέπει η αρχική επέμβαση να γίνεται με την μέγιστη δυνατή προσοχή. Ο καρκινικός ιστός θα πρέπει να αφαιρείται ριζικά και αν είναι δυνατόν χωρίς να συμβεί ρήξη αυτού. Ιδανικά θα πρέπει να αφαιρείται en bloc με τον θυρεοειδή. Σε περίπτωση που είναι καθαρά ενδοθυρεοειδικός θα πρέπει να μην γίνεται διάνοιξη της κάψας του θυρεοειδούς.

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε παρουσιάσει μία ακόμη ασθενή που παρουσίαζε ακόμη πιο εκτεταμένη διασπορά του καρκίνου στον τράχηλο υπό την μορφή πολλαπλών υποτροπών από εμφυτεύσεις καρκινικών κυττάρων στους μύες και στο υποδόριο του τραχήλου (βλ. ιστοσελίδα μας, media – άρθρα).

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η μεγάλη σημασία της καλής (lege artis) χειρουργικής τεχνικής στην διάρκεια των επεμβάσεων θυρεοειδούς (και ειδικότερα για καρκίνο θυρεοειδούς). Σημασία έχει επίσης η εμπειρία του χειρουργού που θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή στο δέρμα/υποδόριο 945

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1. Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή στο δέρμα/υποδόριο

Εμφανής η τοπική υποτροπή στην χειρουργική τομή (βέλος). Στο ένθετο απεικονίζεται η υπερηχογραφική εικόνα της τοπικής υποτροπής.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2. Καρκίνος θυρεοειδούς υποτροπή στο δέρμα/υποδόριο. Εικόνα της τομογραφίας εκπομμπής ποζιτρονίων όπου φαίνεται η έντονα υπερμεταβολική εστία αντίστοιχα προς την γνωστή βλάβη (βέλος).

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8784″][dt_fancy_image image_id=”8785″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ