Skip to main content
search

Έκτοπο ενδοθυρεοειδικό αδένωμα παραθυρεοειδούς – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 67 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και όζων θυρεοειδούς. Στον προεγχειρητικό εντοπιστικό έλεγχο (σπινθηρογράφημα και υπερηχογράφημα) δημιουργείται η υπόνοια για έκτοπο ενδοθυρεοειδικό αδένωμα παραθυρεοειδούς. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά ευρήματα από τους λοιπούς παραθυρεοειδείς τόσο στον τράχηλο όσο και στο μεσοθωράκιο.

Συνυπάρχουν διάσπαρτοι όζοι θυρεοειδούς σε αμφότερους τους λοβούς διαμέτρου έως 15 mm.

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί ή ύποπτοι τραχηλικοί λεμφαδένες.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

Αρχικά αφαιρείται ο αριστερός λοβός που αποστέλλεται για ταχεία βιοψία στην οποία επιβεβαιώνεται η διάγνωση του ενδοθυρεοειδικού αδενώματος παραθυρεοειδούς.

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης στην οποία παρατηρείται σημαντική (>> 50 %) πτώση των επιπέδων αυτής μετά την αφαίρεση του αδενώματος (από 144.5 pg/ml πριν σε 40 pg/ml μετά την αφαίρεση του αδενώματος).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.

Ακολουθεί η εκτομή και του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς λόγω της παρουσίας όζων.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά παθολογικά ευρήματα από τους λοιπούς παραθυρεοειδείς αδένες ούτε μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά. Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Οι παραθυρεοειδείς αδένες μπορεί να βρίσκονται σε έκτοπη θέση. Θεωρητικά μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε στον τράχηλο, από το ύψος της κάτω γνάθου μέχρι τις κλείδες και στο στέρνο αλλά και σε ενδοθωρακική θέση (συνηθέστατα στο μεσοθωράκιο). Ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και υπεράριθμοι παραθυροειδείς, που και αυτοί μπορεί να βρίσκονται σε έκτοπη θέση.

Η ανεύρεση των παραθυρεοειδών δεν είναι πάντα εύκολη. Αυτό ισχύει και για τους ασθενείς που δεν έχουν χειρουργηθεί στον τράχηλο στο παρελθόν. Ισχύει όμως ακόμη περισσότερο για τους ασθενείς με ιστορικό επεμβάσεων στον τράχηλο (π.χ. προηγούμενη θυρεοειδεκτομή). Σε αυτή την περίπτωση, η αναμενόμενη παρουσία ουλώδους ιστού (λόγω της προηγηθείσης επέμβασης) μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά την επέμβαση και τους χειρουργικούς χειρισμούς, δυσκολεύοντας σημαντικά την αναγνώριση των παραθυρεοειδών αδένων και τυχόν παθολογίας τους (αδένωμα παραθυρεοειδούς, υπερπλασία).

Σήμερα είναι εφικτός ο προεγχειρητικός εντοπισμός του παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού στις περισσότερες περιπτώσεις, με την βοήθεια των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων (κυρίως υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα). Ο προεγχειρητικός εντοπισμός διευκολύνει σημαντικά το έργο του χειρουργού.

Εντούτοις, η ανεύρεση του παθολογικού παραθυρεοειδικού ιστού δεν είναι πάντα εύκολη, ακόμη και όταν υπάρχει προεγχειρητικός εντοπισμός. Επίσης χρειάζεται εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού για την σωστή αξιολόγηση των ευρημάτων στη διάρκεια της επέμβασης (π.χ. υπάρχει βλάβη και στους άλλους παραθυρεοειδείς?).

Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανής η αξία της εξειδίκευσης του χειρουργού που θα αναλάβει την αντιμετώπιση των ασθενών με υπερπαραθυρεοειδισμό. Πέραν του ότι ο χειρουργός θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση εξειδικευμένος χειρουργός παραθυρεοειδούς θα πρέπει να διαθέτει και την απαραίτητη κλινική εμπειρία (βασισμένη σε μεγάλο αριθμό περιστατικών), ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσιμε τον σωστό τρόπο τον ασθενή.

Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός παραθυρεοειδών μπορεί να επιλέξει την σωστή επέμβαση για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τα ιδιαίτερα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Παράλληλα, μπορεί να εκτελέσει την επέμβαση με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, προσφέροντας άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενούς. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής αποφεύγει την πιθανότητα μελλοντικών εξετάσεων ή και νέας χειρουργικής επέμβασης, και την ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος από μία τέτοια εξέλιξη.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Έκτοπο ενδοθυρεοειδικό αδένωμα παραθυρεοειδούς – σχηματική αναπαράσταση των ευρημάτων. Στο ένθετο πάνω αριστερά η υπερηχογραφική εικόνα

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8790″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ