Skip to main content
search

Πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς – σημασία στην κλινική πράξη

Τι είναι ο πυραμοειδής λοβός;

Ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς αντιστοιχεί στο κατώτερο τμήμα του θυρεογλωσσικού πόρου (βλ. εμβρυολογία του θυρεοειδούς). Ανευρίσκεται σε ποσοστό από 15 έως 75 % του γενικού πληθυσμού. Ποια η σημασία του στην κλινική πράξη;

 

Πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς – ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Ο πυραμοειδής λοβός του θυρεοειδούς βρίσκεται (σε σχέση με τη μέση γραμμή του τραχήλου) αριστερά, δεξιά ή στη μέση σε ποσοστό 50 %, 12 % και 28 %, αντίστοιχα. Το μήκος του κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως 6 cm (μέσος όρος=2.5 cm).

Πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς – ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Ο πυραμοειδής λοβός  θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει όλες τις παθήσεις του θυρεοειδούς που αφορούν και το υπόλοιπο θυρεοειδικό παρέγχυμα. Αυτό αφορά συνήθως τις διάχυτες θυρεοειδοπάθειες (π.χ. θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσο Grave’s, πολυοζώδη βρογχοκήλη). Σπανιότερα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στον πυραμοειδή λοβό και εστιακές βλάβες (π.χ. μονήρεις αδενωματώδεις όζοι θυρεοειδούς ή καρκίνος θυρεοειδούς).

Ο πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς θα πρέπει να περιγράφεται λεπτομερώς στο υπερηχογράφημα. Συγκεκριμένα είναι χρήσιμο για το χειρουργό να αναφέρεται η θέση του σχέση με τη μέση γραμμή, όπως επίσης και οι διαστάσεις του.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός θα πρέπει να λάβει υπόψη τα δεδομένα του προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος. Επισης, θα πρέπει να προβεί σε έλεγχο πάνω από την περιοχή του ισθμού για τυχόν παρουσία πυραμοειδούς λοβού. Αυτό έχει σημασία, ώστε να μην παραμείνει υπολειμματικός θυρεοειδικός ιστός μετά την θυρεοειδεκτομή, εφόσον επιδιώκεται η πλήρης αφαίρεση του θυρεοειδικού παρεγχύματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν προβλήματα μετά την επέμβαση:

  • υποτροπή υπερθυρεοειδισμού σε διάχυτη τοξική βρογχοκήλη
  • δυσκολία ή αδυναμία χορήγησης επικουρικής θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς)
  • επανεμφάνιση όζων στον εναπομείναντα θυρεοειδικό ιστό (πυραμοειδή λοβό) σε ασθενείς με οζώδη θυρεοειδοπάθεια

Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να απαιτηθεί νέα χειρουργική επέμβαση (επανεπέμβαση) για την αφαίρεση του πυραμοειδούς λοβού. Το γεογνός αυτό αναδεικνύει τη σημασία που έχει στην κλινική πράξη η συναφαίρεση του πυραμοειδούς λοβού κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής.

Πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Πυραμοειδής λοβός θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ