Skip to main content
search

Υπερπαραθυρεοειδισμός – πόσο συχνό είναι το πρόβλημα?

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός (PHPT, Primary Hyperparathyroidism) είναι μία συνηθισμένη πάθηση των ενδοκρινών αδένων. Συνηθέστατα οφείλεται σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς και στη συνέχεια (κατά σειρά συχνότητας) σε υπερπλασία παραθυρεοειδών, διπλό αδένωμα παραθυρεοειδών και καρκίνο παραθυρεοειδών (εξαιρετικά σπάνια). Ποιά είναι η επίπτωση (‘συχνότητα’) της νόσου; Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα:

Πρόσφατα η διάγνωση του ΡΗΡΤ τίθεται όλο και πιο συχνά. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πλέον σύνηθες – στα πλαίσια ενός γενικού ιατρικού ελέγχου (‘check-up’) – να γίνεται έλεγχος και των επιπέδων ασβεστίου ορού. Τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου ορού αποτελούν το αρχικό εύρημα που στη συνέχεια οδηγεί στη διάγνωση του PHPT.

Σήμερα εκτιμάται ότι η επίπτωση (‘συχνότητα’) της νόσου κυμαίνεται από 1 έως 7 περιπτώσεις ανά 1000 ενήλικες. Παλαιότερα η επίπτωση κυμαίνονταν περίπου στα 50 περιστατικά ανά 100.000 ανθρωπο-έτη.

Παρά ταύτα, ακόμη και σήμερα, πολλοί ασθενείς με ΡΗΡΤ παραμένουν αδιάγνωστοι, καθώς η νόσος σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν συνοδεύεται από συμπτώματα (ασυμπτωματικός ΡΗΡΤ). Για το λόγο αυτό, η επίπτωση του ΡΗΡΤ είναι πολύ πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο ΡΗΡΤ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά, παρατηρείται όμως πιο συχνά σε ηλικίες που κυμαίνονται από 50 έως 65 έτη. Παρατηρείται συχνότερα σε γυναίκες (σχέση γυναικών προς άνδρες 2/1 έως 3/1). Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην οστεοπώρωση που συνοδεύει την εμμηνόπαυση, η οποία είναι πιθανόν να συμβάλλει στην αποκάλυψη ενός μέχρι τότε λανθάνοντος ΡΗΡΤ.

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ