Skip to main content
search

Υποασβεστιαιμία μετά θυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό

Εισαγωγή

Υποασβεστιαιμία μετά από θυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό. Συνηθέστατα η υποασβεστιαιμία μετά θυρεοειδεκτομή είναι βιοχημική. Αυτό σημαίνει ότι ανιχνεύεται μόνο με μέτρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, χωρίς ο ασθενής να παρουσιάζει κάποια συμπτώματα. Σε ένα όμως μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να παρατηρηθούν τα κλασικά συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τη λεγόμενη κλινική υπασβεστιαιμία.

 

Υποασβεστιαιμία μετά θυρεοειδεκτομή – Πώς εκδηλώνεται

Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση είναι οι αιμωδίες στην περιοχή γύρω από το στόμα και στις άκρες των δακτύλων των χειρών. Σε σπανιότερες περιπτώσεις είναι δυνατόν να εμφανιστούν και συμπτώματα τετανίας (μυικοί ‘σπασμοί’). Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα ασβεστίου μειωθούν ακόμη περισσότερο και δεν δοθεί η σωστή αγωγή με συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνη D.

Υποασβεστιαιμία μετά θυρεοειδεκτομή – Ιδιαιτερότητες στους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό

Η μετά θυρεοειδεκτομή υπασβεστιαιμία παρατηρείται με τριπλάσια περίπου συχνότητα στους ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό σε σύγκριση με τους ευθυρεοειδικούς ασθενείς (30 % ως. 13 %).

Συνήθης αιτία μετεγχειρητικής υπασβεστιαιμίας είναι η βλάβη ή η ισχαιμία των παραθυρεοειδών αδένων στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην κατά λάθος αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών.

Ειδικά στον υπερθυρεοειδισμό η μετεγχειρητική υπασβεστιαιμία μπορεί να οφείλεται επιπλέον και στο ‘σύνδρομο του πεινασμένου οστού’ (hungry bone syndrome). Το σύνδρομο αυτό οφείλεται στη διόρθωση της θυρεοτοξικής οστεοδυστροφίας που συμβαίνει μετά την θυρεοειδεκτομή

 

Υποασβεστιαιμία μετά θυρεοειδεκτομή – Πρακτική σημασία

Η πρακτική σημασία των παραπάνω συνίσταται στην ανάγκη προεγχειρητικής χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης D (όταν ενδείκνυται βάσει των επιπέδων της στο αίμα) ή/και ασβεστίου.

Μετεγχειρητικά μία χρήσιμη πρακτική είναι η συστηματική προφυλακτική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D. Η χορήγηση αυτή αφορά όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή για νόσο Graves’ για ένα μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως για 7 – 10 ημέρες).

Μία άλλη πρακτική είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση της μετεγχειρητικής υπασβεστιαιμίας ώστε να χορηγηθεί -όταν χρειάζεται- συμπληρωματική αγωγή με ασβέστιο και βιταμίνη D.

J Otolaryngol-Head Neck Surg 47:6

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΑΡΘΡΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

VIDEOS

 

Παθήσεις θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Καρκίνος θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ/ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ιατρικό Ψυχικού

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”6259″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ