Skip to main content
search

Όζοι θυρεοειδούς – σπινθηρογράφημα

Εισαγωγή

Όζοι θυρεοειδούς – σπινθηρογράφημα.- Ο ρόλος της απεικόνισης είναι σημαντικός στη διερεύνηση των ασθενών με παθήσεις θυρεοειδούς. Όταν υπάρχει όζος θυρεοειδούς, υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις , όπως: υπερηχογράφημα, σπινθηρογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων κλπ. Η χρήση των εξετάσεων αυτών θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς.

 

Όζοι θυρεοειδούς – σπινθηρογράφημα – Ο ρόλος του σπινθηρογραφήματος σήμερα στη διαγνωστική διερεύνηση

Σήμερα η βασική μέθοδος για την απεικονιστική διερεύνηση του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς είναι το υπερηχογράφημα. Ο ρόλος του σπινθηρογραφήματος έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στη διαγνωστική διερεύνηση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς.

Σήμερα η χρήση του προτείνεται κυρίως σε ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό (μειωμένα επίπεδα TSH) με όζο θυρεοειδούς. Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς με Ι-123 ή Tc-99m είναι χρήσιμο για την αναγνώριση ενός αυτόνομου υπερλειτουργικού όζου (‘τοξικό αδένωμα), που απεικονίζεται σαν ‘θερμός’ όζος (εικόνα «Ιαπωνικής Σημαίας»).

Συνήθως, οι θερμοί όζοι δεν χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση, καθώς η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς είναι μικρή (~ 3 %, κατ’ άλλους έως 5 %). Κάποιοι εντούτοις θεωρούν ότι η πιθανότητα αυτή είναι μεν μικρή, αλλά όχι αμελητέα, και για το λόγο αυτό προτείνουν επιπλέον έλεγχο (με λεπτομερές υπερηχογράφημα και παρακέντηση (FNA) όταν υπάρχουν ύποπτοι ηχομορφολογικοί χαρακτήρες). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στους ασθενείς εκείνους που δεν πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Το σπινθηρογράφημα επίσης μπορεί να αναδείξει την συνύπαρξη και ψυχρών (πιθανότητα κακοήθειας 15 – 20 %) ή χλιαρών όζων, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε περαιτέρω διερεύνηση.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

Επικοινωνία

Βιογραφικό

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Βρογχοκήλη

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Άρθρα

Videos

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Μαρτυρίες ασθενών

Κόστος και διαδικασία

Γιατί εμάς?

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας /Μητέρα και Υγεία[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5994″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ