Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – θεραπευτική αντιμετώπιση

 

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη.- Η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη αποτελεί ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συμβάν για ολόκληρη την οικογένεια. Η χαρά της επικείμενης μητρότητας επισκιάζεται από την απειλή της διάγνωσης του καρκίνου. Μέσα σε όλες τις άλλες ανησυχίες από την εξελισσόμενη εγκυμοσύνη προστίθεται και το μεγάλο ερωτηματικό της αντιμετώπισης του καρκίνου. Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος θυρεοειδούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – Αντιμετώπιση

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη. Υπάρχουν τα ακόλουθα τρία κλινικά σενάρια:

Ι. Διάγνωση του καρκίνου στο 1ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση θυρεοειδούς – θυρεοειδεκτομή) δεν θα πρέπει να γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης καθώς στη φάση αυτή εξελίσσεται η οργανογένεση του εμβρύου. Η επέμβαση και η αναισθησία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης είτε μετά τον τοκετό

 

ΙΙ. Διάγνωση του καρκίνου στο 2ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε στο δεύτερο τρίμηνο είτε μετά τον τοκετό

 

ΙΙΙ. Διάγνωση του καρκίνου στο 3ο τρίμηνο της κύησης

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μετά τον τοκετό (η επέμβαση στο 3ο τρίμηνο της κύησης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό)

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – Πρακτικές επισημάνσεις

Ο συνηθέστερος καρκίνος θυρεοειδούς είναι ο θηλώδης που έχει εξαιρετικά καλή εξέλιξη και πρόγνωση. Η εξέλιξη και η πρόγνωση παραμένουν εξαιρετικές και όταν η διάγνωση τίθεται στη διάρκεια της κύησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασφαλές να επιλεγεί η επέμβαση μετά τον τοκετό.

Οι προτιμήσεις της εγκύου και της οικογένειας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη καθόσον υπάρχουν οι παραπάνω διαθέσιμες επιλογές.

Στις παραπάνω γενικές αρχές υπάρχουν εξαιρέσεις (κατά περίπτωση και ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και την έκταση της νόσου) που θα πρέπει να συζητούνται με την ασθενή και το περιβάλλον της.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι εκτεταμένος, όταν για παράδειγμα  υπάρχουν εκτεταμένες λεμφαδενικές μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Επίσης, άμεση επέμβαση ενδείκνυται σε σπανιότερες μορφές καρκίνου, όπως είναι το αναπλαστικό ή αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς ή το μυελοειδές καρκίνωμα θυρεοειδούς.

Επομένως, το είδος του καρκίνου θυρεοειδούς αλλά και η έκταση (στάδιο) της νόσου θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη στον σχεδιασμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Το θέμα του ραδιενεργού ιωδίου είναι ένα άλλο ζήτημα. Ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται επιλεκτικά, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, σε ασθενείς με διαφοροποιημένο καρκίνωμα θυρεοειδούς (θηλώδες και θυλακιώδες). Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται μετά την χειρουργική επέμβαση και συνήθως μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Επομένως, αν χρειαστεί, χορηγείται μετά τον τοκετό και αφού αντιμετωπιστεί χειρουργικά η ασθενής.

Είναι προφανές ότι ραδιενεργό ιώδιο δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση των (ευτυχώς πολύ σπανιότερων) μορφών καρκίνου που αναφέρθηκαν παραπάνω (μυελοειδές και αναπλαστικό).

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη – Σχόλιο

Η ψυχολογική υποστήριξη τόσο της εγκύου γυναίκας – ασθενούς όσο και των μελών της οικογένειάς της έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ ιδιαίτερη φάση της ζωής μιας γυναίκας και η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς ανατρέπει όλη την θετική και γεμάτη προσδοκίες ψυχολογία που καλλιεργείται καθώς αναμένεται να έρθει στη ζωή ένα μωρό, ένα νέο μέλος της οικογένειας.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί τόσο στην έγκυο γυναίκα – ασθενή όσο και στα μέλη της οικογένειάς της η εξαιρετική πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ιάσιμη μορφή καρκίνου που ανταποκρίνεται εξαιρετικά θετικά στη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η επέμβαση θα πρέπει να επιχειρείται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς με στόχο την ριζική αλλά παράλληλα και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς και εγκυμοσύνη

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

 

Παθήσεις παραθυρεοειδών

 

 

Μαρτυρίες ασθενών

Κόστος και διαδικασία

Γιατί εμάς?

 

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας/Μητέρα και Υγεία[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6037″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ