Skip to main content
search

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή μετά αναφερόμενη ολική (?) θυρεοειδεκτομή

Ιστορικό

Όζος θυρεοειδούς-λίαν ευμεγέθης υποτροπή μετά αναφερόμενη ολική(?) θυρεοειδεκτομή- η αξία της πραγματικά ολικής θυρεοειδεκτομής. H ασθενής, ηλικίας 45 ετών, είχε υποβληθεί προ 15ετίας σε θυρεοειδεκτομή αλλαχού. Η θυρεοειδεκτομή περιγράφεται ως ολική.

Στα πλαίσια της περιοδικής παρακολούθησης διαπιστώθηκε η ύπαρξη στην ανατομική θέση του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς οζώδους αλλοίωσης. Οι διαστάσεις αυτής παρουσίαζαν προοδευτική αύξηση. Οι ηχομορφολογικοί  χαρακτήρες της βλάβης είναι συμβατοί με παθολογικό θυρεοειδικό ιστό (όζος θυρεοειδούς).

Σταδιακά η βλάβη αυτή έγινε και κλινικά εμφανής (ορατή επισκοπικά και ψηλαφητή).

Στον τελευταίο υπερηχογραφικό έλεγχο περιγράφεται σχεδόν πλήρης κατάληψη της περιοχής που αντιστοιχεί στον δεξιό θυρεοειδικό λοβό από ευμεγέθη όζο. Διαστάσεις όζου: 57 x 48 x 36 mm. Ο όζος παρουσιάζει περιφερικό συμπαγές τμήμα και κεντρικό υπόπυκνο κυστικό τμήμα. Παράλληλα, καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο πίσω από τη δεξιά κλείδα και το στέρνο (καταδυόμενος όζος).

Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνονται και σε αξονική τομογραφία θώρακα την οποία προσκομίζει η ασθενής. Το συμπαγές περιφερικό τμήμα του όζου προσλαμβάνει το σκιαγραφικό σε αντίθεση με το κεντρικό (ο όζος επισημαίνεται με κίτρινο βέλος). Στην αξονική τομογραφία παρατηρείται ελαφρά απώθηση της τραχείας προς τα αριστερά (κόκκινη κεφαλή βέλους στη φωτογραφία) (πιεστικά φαινόμενα). Ο κάτω πόλος του όζου (κίτρινο βέλος) καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο, όπισθεν της λαβής του στέρνου / δεξιάς κλείδας (κόκκινο βέλος).

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή  – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ασθενής υποβλήθηκε σε συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή.

Η κινητοποίηση / παρασκευή των ιστών γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Η δυσκολία αυτή οφείλεται στην ύπαρξη εκτεταμένων ουλωδών αλλοιώσεων από την προηγηθείσα επέμβαση (όπως ήταν αναμενόμενο).

Με πολύ λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς επιτυγχάνεται η πλήρης κινητοποίηση του ευμεγέθους όζου. Ο κάτω πόλος του όζου καταδύεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο, όπως περιγράφεται και στον προεγχειρητικό απεικονιστικό έλεγχο (βλ. παραπάνω). Αναγνωρίζεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο και προστατεύεται καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης. Η εκτομή του όζου επιτυγχάνεται μετά από επίπονη και προσεκτική αποκόλλησή του από τους πέριξ ιστούς και την τραχεία.

 

Όζος θυρεοειδούς-λίαν ευμεγέθης υποτροπή μετά αναφερόμενη ολική(?) θυρεοειδεκτομή – Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ / ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΙΚΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗΣ

(Σε προηγούμενη ανάρτηση έχουν περιγραφεί τα διάφορα είδη θυρεοειδεκτομής, ανάλογα με την έκτασή της)

Όζος θυρεοειδούς – οζώδης θυρεοειδοπάθεια: η υποτροπή είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Υπάρχουν διαθέσιμες διάφορες θεραπευτικές επιλογές όσον αφορά την έκταση της θυρεοειδεκτομής για την αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων του θυρεοειδούς. Πρόσφατα μάλιστα συζητείται και ο ρόλος λιγότερο εκτεταμένων θυρεοειδεκτομών ακόμη και στον διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς.

Θα πρέπει εντούτοις να τονιστεί ότι η ολική/σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή αποτελεί την πιο ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσοτέρων χειρουργικών παθήσεων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων και των καλοήθων παθήσεων (όπως η πολυοζώδης βρογχοκήλη). Η ολική θυρεοειδεκτομή προσφέρει πολλά εν προκειμένω πλεονεκτήματα, μεταξύ δε αυτών και την πρακτικά μηδενική πιθανότητα υποτροπής της οζώδους θυρεοειδοπάθειας.

Προϋπόθεση είναι να μπορεί να γίνει η ολική θυρεοειδεκτομή με ασφάλεια, ελαχιστοποιώντας το ποσοστό επιπλοκών.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι πραγματικά ολική, καθώς η παραμονή θυρεοειδικού υπολείμματος, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι σημαντικό, συνοδεύεται από αύξηση της πιθανότητας υποτροπής της υποκείμενης νόσου.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Όζος θυρεοειδούς-λίαν ευμεγέθης υποτροπή μετά αναφερόμενη ολική(?) θυρεοειδεκτομή 9 4 3

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΚΟΣΤΟΣ

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή 9 5 5

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή 9 5 5

Ιατρικό Ψυχικού

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή 9 5 5

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Όζος θυρεοειδούς – λίαν ευμεγέθης υποτροπή 9 5 5

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”2739″][dt_fancy_image image_id=”3831″][dt_fancy_image image_id=”3832″][dt_fancy_image image_id=”3833″][dt_fancy_image image_id=”3834″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ