Skip to main content
search

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς (ενδοθυρεοειδικό) – διπλό: με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής ετών 62 προσήλθε με διάγνωση ‘πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός’ προκειμένου να υποβληθεί σε παραθυρεοειδεκτομή.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε στο οπίσθιο τμήμα της μεσότητας του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς οζώδης σχηματισμός με διαστάσεις 24 x 15 mm με περιφερική και εσωτερική αγγείωση και χαμηλό δείκτη ελαστικότητας (Εικόνες 2 και 3). Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τον όζο θυρεοειδούς και το αδένωμα παραθυρεοειδούς (πιθανότητα ενδοθυρεοειδικό). Πίσω από τον άνω πόλο του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς απεικονίζεται υποηχογενές μόρφωμα με διαστάσεις 12.5 x 4.1 mm με περιφερική και εσωτερική αγγείωση ύποπτο για αδένωμα αριστερού άνω παραθυρεοειδούς. Χωρίς ουσιώδη ευρήματα από τον θυρεοειδή αδένα.

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m απέτυχε να απεικονίσει τον υπερλειτουργικό παραθυρεοειδικό ιστό (αρνητικό).

Για τη διαφορική διάγνωση του μορφώματος δεξιά έγινε παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) και κυτταρολογική εξέταση του υλικού με παράλληλη μέτρηση παραθορμόνης στο έκπλυμα του υλικού της παρακέντησης. Στο έκπλυμα παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης (> 3000 pg/ml). Η κυτταρολογική εξέταση έδειξε ευρήματα που συνηγορούν με επιθηλιακή υπερπλασία (θυρεοειδικός ιστός ? παραθυρεοειδικός ιστός?). Σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο έκπλυμα η διάγνωση βλάβης παραθυρεοειδούς θεωρείται πιθανότερη.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Αρχικά γίνεται κινητοποίηση του δεξιού λοβού. Το μόρφωμα που περιγράφεται στο υπερηχογράφημα βρίσκεται μέσα στο θυρεοειδικό παρέγχυμα του δεξιού λοβού και για το λόγο αυτό αποφασίζεται να αφαιρεθεί en bloc με τον δεξιό λοβό. Η ταχεία βιοψία επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ενδοθυροειδικό αδένωμα παραθυρεοειδούς.

Στη συνέχεια γίνεται κινητοποίηση και ανάσπαση προς την μέση γραμμή του αριστερού λοβού θυρεοειδούς. Πίσω από τον άνω πόλο, στα όρια ανώτερου και μέσου τριτημορίου, ανευρίσκεται ο αριστερός άνω παραθυρεοειδής που είναι μακροσκοπικά παθολογικός (βλ. και υπερηχογράφημα, παραπάνω). Αφαιρείται ακέραιος και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για αδένωμα παραθυρεοειδούς (δεύτερο). Χωρίς μακροσκοπικές αλλοιώσεις των κάτω παραθυρεοειδών (δεξιά και αριστερά).

Μετά την εκτομή των ως άνω μορφωμάτων γίνεται διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης, όπου επιβεβαιώνεται η σημαντική πτώση των επιπέδων παραθορμόνης ορού (από 241 pg/ml πριν σε 73 pg/ml μετά).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης Παραθορμόνη ορού = 23 pg/ml, Ασβέστιο αίματος = 10.2 mg/dl

Πρώτη μετεγχειρητική ημέρα (επομένη επέμβασης) Παραθορμόνη ορού = 14 pg/ml, Ασβέστιο αίματος = 9.7 mg/dl

ΣΧΟΛΙΟ

Για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού έχουν μεγάλη σημασία δύο βασικές παράμετροι:

  • Η αξιοπιστία του προεγχειρητικού εντοπιστικού ελέγχου (υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών)
  • Η εμπειρία του χειρουργού στην χειρουργική παραθυρεοειδών. Ο χειρουργός θα πρεπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός παραθυρεοειδών.

αδένωμα παραθυρεοειδούς

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς σε ενδοθυρεοειδική εντόπιση (σχηματική αναπαράσταση σε ελεύθερη απόδοση)

ΕΙΚΟΝΑ 2

Σχηματική απεικόνιση των ευρημάτων στο υπερηχογράφημα. Με το κόκκινο βέλος υποδεικνύεται το ενδοθυρεοειδικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς και με το κίτρινο το αδένωμα του αριστερού άνω παραθυρεοειδούς

ΕΙΚΟΝΑ 3

Εικόνες στο υπερηχογράφημα.
Α. Το ενδοθυρεοειδικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς- επιμήκης διατομή
Β. Το ενδοθυρεοειδικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς – εγκάρσια διατομή
Γ. Περιφερική και εσωτερική αγγείωση στο ενδοθυρεοειδικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς
Κίτρινο βέλος=το ενδοθυρεοειδικό έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς
Κόκκινο βέλος= ο δεξιός λοβός του θυρεοειδούς
Λευκό βέλος (στην εικόνα Β)=η δεξιά κοινή καρωτίδα
Κίτρινος αστερίσκος (στην εικόνα Β)= η δεξιά έσω σφαγίτιδα

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ