Skip to main content
search

Έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς σε δύσκολη θέση (οπισθο-πλαγιο-τραχειακό) – με αφορμή ασθενή μας

Αιτία εισόδου

Η ασθενής ετών 55 προσήλθε με διάγνωση « πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός– έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση (παραθυρεοειδεκτομή).

 

Προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα  απεικονίσθηκε σε αρκετή απόσταση κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού με οριακή κατάδυση αδένωμα παραθυρεοειδούς, σε αρκετό βάθος στη δεξιά τραχειοοισοφαγική αύλακα, με διαστάσεις 24 x 15 mm. Βρίσκεται στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας (αντίστοιχα προς την ώρα 7), πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα και σε αρκετή απόσταση κάτω (πίσω) από τα θυρεοειδικά αγγεία.

 

Σπινθηρογράφημα

Στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi παρατηρήθηκε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοφαρμάκου στην ανατομική θέση κάτωθεν του κάτω πόλου του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς.

 

Χειρουργική επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε σε δεξιά κάτω παραθυρεοειδεκτομή (αφαίρεση παραθυρεοειδούς)΄μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία.

Στην οπισθοπλάγια επιφάνεια της τραχείας, πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα, αναγνωρίζεται το ευμέγεθες αδένωμα παραθυρεοειδούς που περιγράφεται στον εντοπιστικό έλεγχο. Σε παρακείμενη θέση πορεύεται το δεξιό παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.

Με ιδιαίτερη δυσκολία (λόγω της αρκετά εν τω βάθει θέσης) παρασκευάζεται και κινητοποιείται το αδένωμα που αφαιρείται στη συνέχεια ακέραιο.

Αποστέλλεται για ταχεία βιοψία η οποία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Ακολουθεί διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης (PTH= 231 pg/ml πριν την αφαίρεση του αδενώματος, ΡΤΗ= 67 pg/ml μετά, μείωση >>> 50 %).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH=35 pg/ml

 

Σχόλιο

Η περίπτωση της ασθενούς που περιγράφηκε παραπάνω αναδεικνύει την μεγάλη σημασία δύο παραμέτρων:

  • Του λεπτομερούς και αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου, στον οποίο κεντρική θέση κατέχει ο ακτινολόγος που θα κάνει το υπερηχογράφημα  (με συμπληρωματική εξέταση το σπινθηρογράφημα)
  • Της εμπειρίας του χειρουργού. Ο εξειδικευμένος χειρουργός παραθυρεοειδών είναι σε θέση να εκτελέσει την αφαίρεση του αδενώματος παραθυρεοειδούς (παραθυρεοειδεκτομή) με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα του ασθενούς (υπερπαραθυρεοειδισμός).

EIKONA 1

Σχηματική αναπαράσταση – το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς εντοπίζεται στην 7η ώρα της τραχείας, αντίστοιχα προς την οπισθοπλάγια επιφάνειά της, σε βαθος εντός της δεξιάς τραχειοοισοφαγικής αύλακας. Το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς βρίσκεται επί τα εντός και πίσω από την δεξιά κοινή καρωτίδα.

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Απεικονίστικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα και στο σπινθηρογράφημα. Απεικονίζεται το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς

 

ΕΙΚΟΝΑ 3

Ευρήματα στο χειρουργείο.

Πάνω αριστερά εικονίζεται το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς πριν την πλήρη κινητοποίησή του (εμφανής η δεξιά κοινή καρωτίδα, CCA).

Κάτω αριστερά: το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς έχει κινητοποιηθεί και είναι έτοιμο να αφαιρεθεί.

Δεξιά – το έκτοπο αδένωμα παραθυρεοειδούς μετά την αφαίρεσή του

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.
[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7413″][dt_fancy_image image_id=”7414″][dt_fancy_image image_id=”7415″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ