Skip to main content
search

Εν τω βάθει αδένωμα παραθυρεοειδούς – πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός σε υπερήλικα ασθενή μας με «δύσκολο» τράχηλο. Ασφαλής παραθυρεοειδεκτομή με νοσηλεία μιας ημέρας

Αιτία εισόδου

Ο ασθενής ετών 88 προσήλθε με διάγνωση «πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός- αδένωμα παραθυρεοειδούς» για χειρουργική αντιμετώπιση. Η διάγνωση τέθηκε με το εύρημα της συνδυασμένης υπερπαραθορμοναιμίας και υπερασβεστιαιμίας (τιμές ασβεστίου έως 11.94 mg/dl). Συνυπάρχει οστεοπόρωση.

Προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος

Ο εντοπιστικός έλεγχος περιλάμβανε σπινθηρογράφημα με Tc99m sestamibi και υπερηχογράφημα.

Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών

Στο σπινθηρογράφημα απεικονίσθηκε αυξημένη πρόσληψη και κατακράτηση του ραδιοϊσοτόπου στην περιοχή του άνω τριτημορίου προς τον άνω πόλο του δεξιού λοβού, σε οπίσθια θέση, εικόνα συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς (δεξιού άνω).

Υπερηχογράφημα

Στο υπερηχογράφημα παρατηρείται πίσω από άνω ήμισυ του λοβού μόρφωμα με ηχομορφολογία συμβατή με αδένωμα παραθυρεοειδούς (δεξιού άνω), με διαστάσεις 18.4 x 10 mm. Χωρίς σημαντικά ευρήματα από το θυρεοειδή.

Χειρουργική επέμβαση

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε δεξιά άνω παραθυρεοειδεκτομή. Το αδένωμα παραθυρεοειδούς βρέθηκε σε αρκετά βαθιά θέση πίσω από το άνω τριτημόριο του δεξιού λοβού του θυρεοειδούς, μεταξύ της κοινής καρωτίδας αρτηρίας και της τραχείας. Η κινητοποίηση και η παρασκευή του γίνονται με δυσκολία λόγω του σωματότυπου του ασθενούς (βραχύς – βαθύς τράχηλος), αλλά και λόγω της αδυναμίας υπερέκτασης της κεφαλής του ασθενούς (λόγω προβλημάτων της σπονδυλικής του στήλης).

Η ταχεία βιοψία επιβεβαιώνει τη διάγνωση (αδένωμα παραθυρεοειδούς).

Στη διεγχειρητική μέτρηση επιπέδων παραθορμόνης παρατηρείται σημαντική πτώση των επιπέδων αυτής (από 267 pg/ml πριν την αφαίρεση του αδενώματος σε 59 pg/ml μετά την εκτομή αυτού).

Με βάση τα δεδομένα αυτά η επέμβαση θεωρείται επιτυχής όσον αφορά την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού και ολοκληρώνεται σε αυτή τη φάση.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά, με τις ιδιαιτερότητες εντούτοις και τις δυσκολίες που περιγράφηκαν παραπάνω.

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή. Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.
Απόγευμα ημέρας επέμβασης PTH = 23 pg/ml Ca=9.2 mg/ml

Σχόλιο

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία και ασφάλεια και σε υπερήλικες ασθενείς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η μεγάλη χρονολογική ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για την παραθυρεοειδεκτομή, καθώς σημασία έχει η βιολογική ηλικία του ασθενούς. Η παραθυρεοειδεκτομή είναι μία ασφαλής επέμβαση και σε υπερήλικες ασθενείς. Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά, με συντομότατη νοσηλεία μιας ημέρας. Η ανάρρωση των ασθενών (και των υπερηλίκων) είναι ταχύτατη και με το εξιτήριο επιστρέφουν άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.

Ιδιαίτερα χρήσιμος είναι ο αξιόπιστος προεγχειρητικός εντοπιστικός έλεγχος, χάρη στον οποίο η επέμβαση μπορεί να διεκολυνθεί αρκετά. Η εμπειρία του χειρουργού στην χειρουργική των παραθυρεοειδών είναι σημαντική για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Η διάρκεια της επέμβασης έχει σημασία για τους υπερήλικες ασθενείς καθώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον ασθενή. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών είναι σε θέση να εκτελέσει με ταχύτητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την παραθυρεοειδεκτομή.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Πάνω αριστερά παρουσιάζονται τα ευρήματα στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m sestamibi (αδένωμα δεξιού άνω παραθυρεοειδούς, εντοπιστικός έλεγχος). Δεξιά η εικόνα στη διάρκεια της επέμβασης όπου φαίνεται το ευμέγεθες αδένωμα μετά την κινητοποίησή του από την εν τω βάθει θέση του (με τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που περιγράφονται παραπάνω). Κάτω αριστερά το χειρουργική παρασκεύασμα (αδένωμα δεξιού άνω παραθυρεοειδούς).

ΕΙΚΟΝΑ 2

Σχηματική αναπαράσταση της θέσης του αδενώματος (αδένωμα δεξιού άνω παραθυρεοειδούς). Στη δισδιάστατη αυτή εντούτοις απεικόνιση δεν φαίνεται η αρκετά εν τω βάθει (κατά την προσθιοπισθία διάσταση) θέση του αδενώματος στον τράχηλο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Θυρεοειδίτιδες

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Ιατρικό Ψυχικού

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τηλ 6977068223 & 210-7487318
Email: georgesakorafas@yahoo.com
https://gsakorafas.gr[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5505″][dt_fancy_image image_id=”5506″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ