Αφαίρεση θυρεοειδούς: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θυρεοειδεκτομή
Η θυρεοειδεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα, είναι μια συχνή επέμβαση που πραγματοποιείται όταν υπάρχουν κάποιες επιλεγμένες παθήσεις του θυρεοειδούς.
Η κατανόηση της διαδικασίας, των ενδείξεων και της μετεγχειρητικής πορείας είναι σημαντική για όποιον σκέφτεται ή προγραμματίζει την επέμβαση.

Αφαίρεση θυρεοειδούς: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θυρεοειδεκτομή
Τι Είναι η Θυρεοειδεκτομή;
Η θυρεοειδεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται μέρος ή ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας. Ανάλογα με την έκταση της αφαίρεσης του θυρεοειδούς, η θυρεοειδεκτομή χαρακτηρίζεται :
- Ολική θυρεοειδεκτομή: Αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας.
- Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή: Διατηρείται ένα ελάχιστο υπόλειμμα θυρεοειδικού ιστού στην οπίσθια επιφάνεια των δύο λοβών (συνήθως για την προστασία των λαρυγγικών νεύρων).
- Λοβεκτομή (με ισθμεκτομή): Αφαιρείται ο ένας λοβός του θυρεοειδούς μαζί με τον ισθμό. Διατηρείται ο λοβός στην άλλη πλευρά .
Πότε Ενδείκνυται η Αφαίρεση του Θυρεοειδούς;
Η θυρεοειδεκτομή ενδείκνυται σε επιλεγμένους ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις του θυρεοειδούς. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Ο καρκίνος θυρεοειδούς
- Οι όζοι θυρεοειδούς όταν έχουν μεγάλο μέγεθος, όταν υπάρχει υποψία καρκίνου ή όταν δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα ή προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση).
- Υπερθυρεοειδισμός (με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως αποτυχία συντηρητικής αγωγής, επιπλοκές αντιθυρεοειδικής αγωγής, μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς, παρουσία ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς κλπ.)
- Άλλες ενδείξεις
Η ένδειξη της θυρεοειδεκτομής θα πρέπει να συζητείται σε βάθος και με λεπτομέρεια με τον χειρουργό.
Η επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης εξατομικεύεται, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα στον κάθε ασθενή.
Πώς Γίνεται η Επέμβαση;
Η θυρεοειδεκτομή γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 1 με 1.5 ώρες. Γίνεται μέσω μικρής τομής στη βάση του τραχήλου, μέσα από την οποία αφαιρεί τον θυρεοειδή. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά (για λίγες ώρες) παροχέτευση για την αποφυγή της δημιουργίας αιματώματος.
Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση
Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ήπια.
Εξιτήριο γίνεται λίγες ώρες μετά την επέμβαση, συνήθως την επομένη της επέμβασης.
Πιθανά συμπτώματα μετά την επέμβαση:
- Ήπιος πόνος ή δυσφορία στον λαιμό – ανταποκρίνεται σε απλά αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη [Depon])
- Βραχνάδα ή αλλαγή στη χροιά της φωνής – υποχωρεί αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Εξαιρετικά σπάνια (0.5 – 0.8 %) μπορεί να είναι μόνιμη.
- Μουδιάσματα λόγω προσωρινής πτώσης των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα
Θα πρέπει να παίρνω ορμόνες μετά την επέμβαση;
Ναι, σε περίπτωση ολικής θυρεοειδεκτομής, είναι απαραίτητη η διά βίου λήψη λεβοθυροξίνης από το στόμα. Η αγωγή αυτή υποκαθιστά την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται σαν θεραπεία υποκατάστασης.
Στη λοβεκτομή, μπορεί ο υπολειπόμενος θυρεοειδικός ιστός (ο ετερόπλευρος λοβός) να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε θυρεοειδικές ορμόνες και έτσι – σε μία τέτοια περίπτωση – δεν θα χρειαστεί η χορήγηση λεβοθυροξίνης από το στόμα. Αυτό θα φανεί στις εξετάσεις αίματος (μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών) που θα γίνουν μετά την επέμβαση.
Θα αλλάξει η ζωή μου μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς?
Όχι γιατί με την θεραπεία υποκατάστασης ο ασθενής παραμένει ευθυρεοειδικός – δηλαδή τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών διατηρούνται εντός των φυσιολογικών ορίων. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι ο καθορισμός της σωστής δόσης (εξατομίκευση δόσης) από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο και η συνεργασία ασθενούς και ενδοκρινολόγου.
Πιθανές επιπλοκές
Η θυρεοειδεκτομή θεωρείται γενικά ασφαλής, αλλά όπως κάθε χειρουργική πράξη, συνοδεύεται από τον κίνδυνο κάποιων επιπλοκών, όπως ενδεικτικά:
- Διαταραχή της λειτουργίας των λαρυγγικών νεύρων που επηρεάζει την φωνητική λειτουργία. Συνήθως είναι αποτέλεσμα των χειρισμών στην εξέλιξη της επέμβασης και σταδιακά αποκαθίσταται με την πάροδο του χρόνου αυτόματα. Η φωνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας.
- Υποασβεστιαιμία – οφείλεται στην αποκόλληση των παραθυρεοειδών αδένων από την τραχεία, που μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία του παραθυρεοειδικού ιστού. Αποκαθίσταται σταδιακά αυτόματα. Η μόνιμη βλάβη των παραθυρεοειδών είναι εξαιρετικά σπάνια (0.5 – 0.8 %).
- Αιμάτωμα ή λοίμωξη στο σημείο της τομής
Η εμπειρία του χειρουργού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών.
Συμβουλές για την Ανάρρωση
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού
Αποφύγετε βαριές σωματικές δραστηριότητες για 1–2 εβδομάδες
Συμμορφωτείτε με την αγωγή που θα σας δώσει αρχικά ο χειρουργός και στη συνέχεια ο ενδοκρινολόγος
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com