Skip to main content
search

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

Η ασθενής, ετών 56, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση πολυοζώδους καταδυόμενης βρογχοκήλης. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκαν πολλαπλοί ευμεγέθεις όζοι διάσπαρτοι σε αμφότερους τους λοβούς, καλοήθους ηχομορφολογίας. Οι μεγαλύτεροι και περισσότεροι όζοι εντοπίζονται στον αριστερό λοβό, που παρουσιάζει σημαντικού βαθμού αύξηση των διαστάσεών του κα καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο, φτάνοντας στο ύψος του αορτικού τόξου και απόσταση 5 περίπου χιλιοστών πάνω και προσθίως από αυτό (Εικόνα 1). Παρατηρείται παρεκτόπιση της τραχείας προς τα δεξιά (Εικόνα 2). Λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων αρνητική για παθολογικούς λεμφαδένες.

 

Βαθιά Καταδυόμενη Βρογχοκήλη, Σχηματική Αναπαράσταση Των Υπερηχογραφικών Ευρημάτων (Βλ. Κείμενο)

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη, σχηματική αναπαράσταση των υπερηχογραφικών ευρημάτων (βλ. κείμενο)

 

 

Στην Ακτινογραφία Θώρακα Παρατηρείται Η Απώθηση Της Τραχείας (Μαύρο Βέλος) Προς Τα Δεξιά Της Μέσης Γραμμής (Κάθετη Διακεκομμένη Μαύρη Γραμμή)

Στην ακτινογραφία θώρακα παρατηρείται η απώθηση της τραχείας (μαύρο βέλος) προς τα δεξιά της μέσης γραμμής (κάθετη διακεκομμένη μαύρη γραμμή)

 

 

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώθηκαν τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Λίαν δυσχερής εξέλιξη λόγω των σημαντικά αυξημένων διαστάσεων του θυρεοειδούς και κυρίως του αριστερού λοβού (και λόγω της κατάδυσής του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο), αλλά και λόγω δυσχερούς αποκόλλησης των δύο λοβών από την τραχεία. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή  παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

 

Ο Θυρεοειδής Μετά Την Αφαίρεσή Του. Η Διακεκομμένη Μαύρη Γραμμή Αντιστοιχεί Κατ' Εκτίμηση Στη Θέση Της Αριστερής Κλείδας (Το Κάτωθεν Αυτής Μέρος Του Αριστερού Λοβού Καταδύονταν Σε Βάθος Στο Μεσοθωράκιο). Με Το Κίτρινο Χρώμα Αποδίδεται Το Σύνηθες Φυσιολογικό Μέγεθος Του Ενός Λοβού (Για Λόγους Σύγκρισης).

Ο θυρεοειδής μετά την αφαίρεσή του. Η διακεκομμένη μαύρη γραμμή αντιστοιχεί κατ’ εκτίμηση στη θέση της αριστερής κλείδας (το κάτωθεν αυτής μέρος του αριστερού λοβού καταδύονταν σε βάθος στο μεσοθωράκιο). Με το κίτρινο χρώμα αποδίδεται το σύνηθες φυσιολογικό μέγεθος του ενός λοβού (για λόγους σύγκρισης).

 

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η καταδυόμενη βρογχοκήλη μπορεί να είναι πρόκληση για τον χειρουργό. Συνηθέστατα μπορεί να αφαιρεθεί μέσω της τραχηλικής τομής. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί στερνοτομή. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η επέμβαση να γίνει με ασφάλεια, αποφεύγοντας δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές, όπως η αιμορραγία από αγγεία του μεσοθωρακίου. Οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι για το λόγο αυτό λεπτοί και να γίνονται με απόλυτο «σεβασμό στους ιστούς». Η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού στην χειρουργική θυρεοειδούς έχει μεγάλη σημασία για την ριζική και ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

 

Η χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών αποτελεί την εξειδίκευσή μας. Η εμπειρία μας στις επεμβάσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών (θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμόπαραθυρεοειδεκτομή) αποτυπώνεται τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακαδημαϊκό/ερευνητικό επίπεδο.

Η ενασχόλησή μας με τη χειρουργική θυρεοειδούς & παραθυρεοειδών είναι συστηματική, μακρά και σε βάθος. Η ενασχόληση αυτή αποτυπώνεται στο μεγάλο αριθμό των επεμβάσεων για παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, όπως και στις αρκετές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικά περιοδικά υψηλού κύρους, ελληνικά και διεθνή.

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

Βαθιά καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (Εικόνες)

 

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ