Skip to main content
search

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας

Η ασθενής, ετών 63, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυόμενης βρογχοκήλης.

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκε πολύ μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεων του αριστερού λοβού που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο (καταδυόμενη βρογχοκήλη). Στον κάτω πόλο του παρατηρείται σύμπλεγμα όζων καλοήθους ηχομορφολογίας.

Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Στην αξονική τομογραφία που προσκομίζει η ασθενής (αναφέρεται ιστορικό Covid-19 πνευμονίτιδας) παρατηρείται ευμεγέθης καταδυόμενη βρογχοκήλη αριστερά που προκαλεί σημαντική παρεκτόπιση της τραχείας προς τα δεξιά. Ο αριστερός λοβός του θυρεοειδούς καταδύεται σε μεγάλο βάθος στο μεσοθωράκιο, φθάνοντας μέχρι το ύψος των μεγάλων αγγείων (Εικόνες 1 έως 4).

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η επέμβαση εξελίχθηκε με πολύ μεγάλου βαθμού δυσκολία λόγω των σημαντικά αυξημένων διαστάσεων του αριστερού λοβού που καταδύεται σε μεγάλο βάθος στο μεσοθωράκιο ενώ εκτείνεται επίσης σε βάθος στην αριστερά πλάγια τραχηλική χώρα. Ο καταδυόμενος αριστερός λοβός στάθηκε δυνατόν να κινητοποιηθεί και να αφαιρεθεί μέσω της τραχηλικής τομής χωρίς να χρειαστεί στερνοτομή.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

Σχόλιο

Οι γιγάντιες καταδυόμενες βρογχοκήλες είναι μία πρόκληση για τον χειρουργό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αφαιρεθούν μέσω της τραχηλικής τομής, χωρίς να χρειαστεί στερνοτομή. Χρειάζεται εντούτοις μεγάλη εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού, που θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, ώστε η επέμβαση να εξελιχθεί με τεχνικά άρτιο τρόπο, με ασφάλεια και ριζικότητα.

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΑ 1

Αξονική τομογραφία – 1: απεικονίζεται ο διογκωμένος αριστερός λοβός του θυρεοειδούς (κίτρινο βέλος) που απωθεί την τραχεία (μπλε βέλος) προς τα δεξιά

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

Αξονική τομογραφία – 2: Σε άλλη τομή, ο διογκωμένος αριστερός λοβός του θυρεοειδούς (κίτρινο βέλος) καταδύεται βαθιά στο μεσοθωράκιο, φθάνοντας μέχρι τα μεγάλα αγγεία (κόκκινο βέλος)

 

ΕΙΚΟΝΑ 3

Αξονική τομογραφία-3. Σε κατά μέτωπο διατομή, απεικονίζεται ο διογκωμένος αριστερός λοβός του θυρεοειδούς (κίτρινο βέλος) που απωθεί προς τα δεξιά την τραχεία (μπλε βέλος) και καταδύεται βαθιά στο μεσοθωράκιο φθάνοντας στο ύψος των μεγάλων αγγείων (κόκκινο βέλος).

 

ΕΙΚΟΝΑ 4

Αξονική τομογραφία -4. Ανάλογη με την προηγούμενη τομή στην αξονική τομογραφία, όπου εικονίζεται ο αριστερός λοβός (κίτρινο βέλος) μεταξύ των εκφύσεων της ανωνύμου αρτηρίας και της αριστερής κοινής καρωτίδας, καταδυόμενος μέχρι το ύψος των μεγάλων αγγείων του μεσοθωρακίου (κόκκινο βέλος). Εμφανής και πάλι η απώθηση της τραχείας προς τα δεξιά (μπλε βέλος).

 

ΕΙΚΟΝΑ 5

Χειρουργικό παρασκεύασμα. Ο δεξιός λοβός έχει φυσιολογικές διαστάσεις. Ο αριστερός λοβός παρουσιάζει πολύ μεγάλου βαθμού αύξηση όλων του των διαστάσεων, λόγω της παρουσίας συμπλέγματος όζων στην μεσότητα και τον κάτω πόλο του, που καταδύεται στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο.

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Γιγάντια καταδυόμενη βρογχοκήλη

 

“Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών”.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9169″][dt_fancy_image image_id=”9170″][dt_fancy_image image_id=”9171″][dt_fancy_image image_id=”9172″][dt_fancy_image image_id=”9173″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ