Skip to main content
search

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή και πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – τι είναι η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης και γιατί γίνεται?

Εισαγωγή

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή και πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός – τι είναι η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης και γιατί γίνεται?. – Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από αυξημένη λειτουργική δραστηριότητα ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων.

Οφείλεται συνηθέστατα σε μονήρες αδένωμα παραθυρεοειδούς (85 %) και σπανιότερα σε υπερπλασία των παραθυρεοειδών ( 10 – 12 %), διπλό αδένωμα (3 – 4 %) και εξαιρετικά σπάνια σε καρκίνο παραθυρεοειδών.

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μία χειρουργική πάθηση, που αντιμετωπίζεται οριστικά και ριζικά μόνο με χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση παραθυροειδούς – παραθυρεοειδεκτομή). Η αφαίρεση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή έχει σαν στόχο την αφαίρεση όλου του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή – Διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: γιατί έχει σήμερα ιδιαίτερη σημασία?

Παλαιότερα η επέμβαση που γίνονταν στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό ήταν η αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου. Στην επέμβαση αυτή μέσω μιας σχετικά μεγάλης τομής γινόταν έρευνα και στην δεξιά και στην αριστερά πλευρά του τραχήλου, με στόχο την αναγνώριση και των τεσσάρων παραθυρεοειδών αδένων.

Σήμερα, εντούτοις, γίνεται όλο και πιο συχνά η στοχευμένη ή ελάχιστα επεμβατική παραθυρεοειδεκτομή. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στα αποτελέσματα του προεγχειρητικού εντοπισμού του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού ιστού. Έτσι γίνεται στοχευμένη αφαίρεση του αδενώματος παραθυρεοειδούς που έχει εντοπιστεί προεγχειρητικά, χωρίς να γίνει αναγνώριση των υπόλοιπων 3 παραθυρεοειδών.

Η διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης είχε αξία και στην παλαιότερη εποχή όταν εφαρμόζονταν σαν standard τεχνική η αμφοτερόπλευρη διερεύνηση του τραχήλου. ‘Έχει όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς στην στοχευμένη (ελάχιστα επεμβατική) παραθυρεοειδεκτομή δεν αναγνωρίζονται στη διάρκεια της επέμβασης όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες, αλλά γίνεται εκτομή του πάσχοντος (υπερλειτουργικού) παραθυρεοειδούς, με βάση τα αποτελέσματα του προεγχειρητικού εντοπισμού.

Αφαίρεση παραθυρεοειδούς – παραθυρεοειδεκτομή και διεγχειρητική μέτρηση παραθορμόνης: Πώς αξιολογούνται τα αποτελέσματα?

Η επιτυχής αντιμετώπιση του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού χαρακτηρίζεται από σημαντική πτώση των επιπέδων παραθορμόνης στο αίμα μετά την αφαίρεση του υπερλειτουργούντος παραθυρεοειδικού.

Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορα κριτήρια για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης στο αίμα.

Για το πώς αξιολογούνται τα αποτελέσματα της διεγχειρητικής μέτρησης παραθορμόνης και για περισσότερες πληροφορίες θα μας βρείτε:

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Τη 6977068223 & 210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

 

Ιατρικό Ψυχικού[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”6340″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ