Δύσκολη θυρεοειδεκτομή σε ασθενή με λίαν ευμεγέθη (‘γιγάντια’) τοξική βρογχοκήλη και ‘δύσκολο’ τράχηλο
Σύντομη παρουσίαση ασθενούς
Ο ασθενής, ηλικίας 67 ετών, προσήλθε με διάγνωση πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη (υπό αγωγή με unimazole) για χειρουργική αντιμετώπιση.
Στο υπερηχογράφημα περιγράφεται αύξηση των διαστάσεων του θυρεοειδούς (χωρίς να αναφέρονται οι ακριβείς διαστάσεις των δύο λοβών), με παρουσία πολλαπλών όζων, διάσπαρτων σε αμφότερους τους λοβούς, ο μεγαλύτερος των οποίων έχει διάμετρο 37.5 mm. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά διογκωμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες.
Κατά την προεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς επιβεβαιώθηκε η διάγνωση (πολυοζώδης τοξική βρογχοκήλη) και εκτιμήθηκε ότι αναμένονται δυσκολίες στην προγραμματιζόμενη επέμβαση, κυρίως λόγω του σωματότυπου του ασθενούς.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο ασθενής (ολική θυρεοειδεκτομή). Στην χειρουργική κλίνη, και παρά την έκταση της κεφαλής, ο διαθέσιμος ‘χώρος’ για την επέμβαση ήταν εξαιρετικά μικρός, λόγω του πολύ μικρού μήκους του τραχήλου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση μεταξύ της στερνικής εντομής και του θυρεοειδούς χόνδρου είναι εξαιρετικά μικρή (2 cm).
O όρος «δύσκολος τράχηλος» που χρησιμοποιήθηκε στον τίτλο της ανάρτησης περιγράφει τις εξής ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τον σωματότυπο του συγκεκριμένου ασθενούς:
- Βραχύς τράχηλος (όπως περιεγράφηκε παραπάνω)
- Παχυσαρκία
- Μυώδης ασθενής
- ‘Βαθύς’ τράχηλος (κατά την προσθιοπισθία διάμετρο)
Η ολική θυρεοειδεκτομή στον συγκεκριμένο ασθενή εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία, όχι μόνο λόγω του «δύσκολου τράχηλου» αλλά και λόγω των ευρημάτων από τον θυρεοειδή αδένα που οφείλονταν στην υποκείμενη πάθηση (τοξική βρογχοκήλη). Ο θυρεοειδής παρουσιάζει πολύ μεγάλου βαθμού αύξηση των διαστάσεών του. Ενδεικτικά αναφέρεται η κεφαλοουραία διάμετρος των δύο λοβών (~ 100 mm), ενώ μεγάλου βαθμού είναι και η αύξηση και των δύο άλλων διαστάσεων των λοβών (εγκάρσια διάμετρος δεξιού λοβού 85 mm και αριστερού λοβού 75 mm, προσθιοπισθία διάμετρος δεξιού λοβού 70 mm και αριστερού λοβού 65 mm). Επιπλέον δυσκολία προέκυψε και από την αυξημένη αγγείωση του θυρεοειδούς αδένα (αναμενόμενο εύρημα λόγω του υπερθυρεοειδισμού [τοξική βρογχοκήλη]).
Τι εννοούμε με το όρο ‘δύσκολος τράχηλος’?
Ο όρος «δύσκολος τράχηλος» αναφέρεται – εκτός από τον τράχηλο των ασθενών με ‘δύσκολο’ σωματότυπο, όπως περιεγράφηκε παραπάνω – και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως:
- Ο τράχηλος των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη επέμβαση στην περιοχή (π.χ. προηγηθείσα επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών). Σε αυτή την περίπτωση, η δυσκολία οφείλεται στην αναμενόμενη παρουσία ουλώδους ιστού στην περιοχή της επέμβασης, που μπορεί να δυσχεράνει σημαντικά τους χειρουργικούς χειρισμούς και την αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων.
- Ο τράχηλος των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία τραχήλου για οποιονδήποτε λόγο. Και στην περίπτωση αυτή, η δυσκολία οφείλεται στην προκαλούμενη από την ακτινοβολία δημιουργία ουλώδους ιστού στην περιοχή του τραχήλου.
Σχόλιο
Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς- παραθυρεοειδών σε ασθενείς με ‘δύσκολο τράχηλο’ είναι τεχνικά δύσκολες, απαιτητικές και συνοδεύονται από αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν η επέμβαση είναι ούτως ή άλλως δύσκολη λόγω του προβλήματος που παρουσιάζει ο θυρεοειδής ή οι παραθυρεοειδείς (στην περίπτωση του ασθενούς που παρουσιάσθηκε εδώ η επιπρόσθετη δυσκολία οφείλονταν – πέραν του σωματότυπου του ασθενούς – και στις εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις του θυρεοειδούς αδένα (γιγάντια τοξική βρογχοκήλη) και στην αυξημένη του αγγείωση.
Για τους λόγους αυτούς συνιστάται η αντιμετώπιση των ασθενών με «δύσκολο τράχηλο» να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς μπορει να εκτελέσει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και ριζικότητα την επέμβαση (θυρεοειδεκτομή – παραθυρεοειδεκτομή), μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρατείνεται άσκοπα και επί μακρόν η διάρκεια της επέμβασης, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση του ασθενούς, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν άλλες συστηματικές παθήσεις.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)
Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)
Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:
Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή Δύσκολη θυρεοειδεκτομή