Skip to main content
search

Ευμεγέθης καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας (εικόνες)

Η ασθενής, ετών 60, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση ευμεγέθους καταδυόμενου όζου θυρεοειδούς. Στο υπερηχογράφημα παρατηρήθηκαν αυξημένες διαστάσεις κυρίως του δεξιού λοβού με κατάδυση αυτού και παρεκτόπιση της τραχείας προς τα αριστερά. Διαστάσεις δεξιού λοβού 117 x 43 x 35 mm, αριστερού λοβού 59 x 16 x 16 mm. Στη μεσότητα και τον κάτω πόλο του δεξιού λοβού αναγνωρίζεται οζώδης σχηματισμός συνολικών διαστάσεων 91 χ 42 mm που αποτελείται από συρροή επιμέρους όζων καλοήθους ηχομορφολογίας. Το σύμπλεγμα καταδύεται σε βάθος στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων (Ευγενίδειο) αρνητική. Ασθενής ευθυροειδική.

Σημειώνεται ότι στο υπερηχογράφημα που προσκομίζει η ασθενής περιγράφονται διαστάσεις δεξιού λοβού 67.1 χ 3.97 χ 6.71 mm και ένας μονήρης όζος με διαστάσεις 39.5 χ 22.3  (ένθετο στην εικόνα ??/)

Σημαντική Παρεκτόπιση Της Τραχείας Προς Τα Αριστερά Στην Ακτινογραφία Θώρακα

Σημαντική παρεκτόπιση της τραχείας προς τα αριστερά στην ακτινογραφία θώρακα. Το κόκκινο βέλος αντιστοιχεί στη θέση της τραχείας (παρεκτοπισμένη προς τα αριστερά σε σχέση με την μέση γραμμή – κάθετη διακεκομμένη γραμμή)

 

Ευμεγέθης Καταδυόμενη Βρογχοκήλη – Με Αφορμή Ασθενή Μας Υπερηχογραφική Εικόνα - Ο Διογκωμένος Καταδυόμενος Δεξιός Λοβός

Ευμεγέθης καταδυόμενη βρογχοκήλη – με αφορμή ασθενή μας υπερηχογραφική εικόνα – ο διογκωμένος καταδυόμενος δεξιός λοβός

 

Ο Φυσιολογικών Διαστάσεων Αριστερός Λοβός Στο Υπερηχογράφημα

Ο φυσιολογικών διαστάσεων αριστερός λοβός στο υπερηχογράφημα. Στο ένθετο εικονίζονται σχηματικά τα ευρήματα του αρχικού υπερηχογραφήματος, όπου είχαν υποεκτιμηθεί σημαντικά οι διαστάσεις του δεξιού λοβού και η κατάδυσή του στο μεσοθωράκιο (βλ. κείμενο)

 

Χειρουργικό Παρασκεύασμα - Εικονίζεται Ο Λίαν Διογκωμένος Καταδυόμενος Δεξιός Λοβός Και Αριστερά Ο Φυσιολογικών Διαστάσεων Αριστερός Λοβός (Στην Πρώτη Εικόνα). Στη Δεύτερη Εικόνα Εικονίζεται Ο Διογκωμένος Δεξιός Λοβός Στην Διάρκεια Της Επέμβασης, Λίγο Πριν Την Εκτομή Του

Χειρουργικό παρασκεύασμα – εικονίζεται ο λίαν διογκωμένος καταδυόμενος δεξιός λοβός και αριστερά ο φυσιολογικών διαστάσεων αριστερός λοβός (στην πρώτη εικόνα). Στη δεύτερη εικόνα εικονίζεται ο διογκωμένος δεξιός λοβός στην διάρκεια της επέμβασης, λίγο πριν την εκτομή του

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή υπό γενική αναισθησία μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Η επέμβαση εξελίχθηκε με μεγάλου βαθμού δυσκολία στην φάση της κινητοποίησης και εκτομής του δεξιού λοβού λόγω των λίαν αυξημένων διαστάσεών του και της κατάδυσής του στο ανώτερο πρόσθιο μεσοθωράκιο. Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η μεγάλου βαθμού διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να συνοδεύεται από κατάδυση αυτού στο μεσοθωράκιο, αφού δεν ‘βρίσκεται χώρος’ στον τράχηλο επαρκής για τον διογκωμένο θυρεοειδή. Σε αυτή την περίπτωση η βρογχοκήλη (διόγκωση θυρεοειδούς) χαρακτηρίζεται σαν καταδυόμενη βρογχοκήλη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αξιολόγηση του βαθμού κατάδυσης του θυρεοειδούς στο μεσοθωράκιο, καθώς η θυρεοειδεκτομή σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι τεχνικά αρκετά δύσκολη, ενώ εξαιρετικά σπάνια μπορεί να χρειαστεί και στερνοτομή. Σήμερα η αξιολόγηση του βαθμού κατάδυσης γίνεται με την αξονική τομογραφία.

Χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού και ετοιμότητα από την πλευρά του ώστε να μπορέσει να εκτελέσει την θυρεοειδεκτομή στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ