Skip to main content
search

Θυρεοειδής και γονιμότητα στις γυναίκες

Ο όρος γονιμότητα αναφέρεται στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν την γονιμότητα μιας γυναίκας, όπως για παράδειγμα η ηλικία (μεγαλύτερη είναι η γονιμότητα σε ηλικίες 20 – 30 ετών). Από την άποψη των ορμονών, η προσοχή συνήθως στρέφεται στα οιστρογόνα, εντούτοις όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι επίσης σημαντική για τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Οι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα στη γυναίκα. Αυτό ισχύει τόσο για τον υπερθυρεοειδισμό (που χαρακτηρίζεται από αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) όσο και για τον υποθυρεοειδισμό (μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών). Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα) είναι μία αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς και η συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού, είναι δε πολύ πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Ο υπερθυρεοειδισμός οφείλεται συνηθέστερα στην νόσο Graves’ (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη), που είναι επίσης αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς. Όπως και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, έτσι και η νόσος Graves’ είναι συνηθέστερη στις γυναίκες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι και η απλή παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς), χωρίς υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας.

Στις δύο αυτές παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός) μπορεί να δημιουργηθούν δύο προβλήματα για την γυναίκα:

  • Δυσκολία να μείνει έγκυος (δύσκολη εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο)
  • Προβληματική εγκυμοσύνη με αυξημένη πιθανότητα αποβολής (λόγω διαταραχής της διαδικασίας εμφύτευσης του εμβρύου)

 

Θυρεοειδής και γονιμότητα – μηχανισμοί συσχέτισης

Τα παθολογικά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης, που παρατηρούνται στον υπερθυρεοειδισμό (μειωμένη TSH) και στον υποθυρεοειδισμό (αυξημένη TSH) συνδυάζονται με διαταραχή της ωορρηξίας. Χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων του θυρεοειδούς, παρατηρείται διαταραχή της ωχρινικής φάσης (luteal phase) που ακολουθεί αμέσως μετά την ωορρηξία και διαρκεί μέχρι την έναρξη της επόμενης περιόδου.

 

Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα στις γυναίκες

O υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει:

  • Διαταραχές του κύκλου (δυσχεραίνει τη σύλληψη)
  • Προβλήματα στην ωορρηξία
  • Αυξημένο κίνδυνο αποβολής
  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού

 

Υπερθυρεοειδισμός και γονιμότητα στις γυναίκες

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει:

  • Διαταραχές της περιόδου
  • Αυξημένη πιθανότητα αποβολής στα αρχικά στάδια της κύησης
  • Αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού

Στις έγκυες γυναίκες με υπερθυρεοειδισμό χορηγούνται τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα στην ελάχιστη αποτελεσματική δόση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός για τον υπερθυρεοειδισμό ακόμη και αν αυτός είναι ελεγχόμενος.

 

Θυρεοειδικά αυτοαντισώματα και γονιμότητα

Η παρουσία θυρεοειδικών αυτοαντισωμάτων, ένδειξη αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα στις γυναίκες, ακόμη και όταν δεν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός. Τα προβληματα που μπορεί να δημιουργηθούν στις γυναίκες σε αυτή την περίπτωση είναι:

  • Δυσκολία γονιμοποίησης του ωαρίου
  • Δυσκολία εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα
  • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής

 

Η απλή παρουσία θυρεοειδικών αντισωμάτων είναι ένδειξη αυτοάνοσης πάθησης του θυρεοειδούς. Τα προβλήματα όσον αφορά την γονιμότητα φαίνεται ότι σχετίζονται με τα επίπεδα των θυρεοειδικών αντισωμάτων στο αίμα.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ?

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8724″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ