Skip to main content
search

Αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) – κάποιες λεπτομέρειες μεγάλης σημασίας

Οι παθήσεις θυρεοειδούς είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Σε κάποιους από τους ασθενείς αυτούς είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση θυρεοειδούς, θυρεοειδεκτομή) για την αντιμετώπιση της πάθησής τους. Ο ασθενής με πάθηση θυρεοειδούς που πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να έχει υπόψη του κάποιες λεπτομέρειες πολύ μεγάλης πρακτικής σημασίας, που αναλύονται σύντομα στη συνέχεια.

 

Ένδειξη επέμβασης

Πολλές παθήσεις του θυρεοειδούς δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά (αφαίρεση θυρεοειδούς). Ο κλινικός γιατρός καλείται να αποφασίσει αν και πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Το να υποβληθεί ένας ασθενής σε επέμβαση χωρίς αυτή να χρειάζεται δείχνει έλλειψη κλινικής κρίσης (clinical judgment) στην καλύτερη περίπτωση ή ιδιοτέλεια (στην χειρότερη) και αποτελεί ιατρικό λάθος.

 

Πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει μία επέμβαση θυρεοειδούς?

Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς στην συντριπτική τους πλειονότητα μπορούν να προγραμματιστούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Είναι εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί να γίνει μία επέμβαση θυρεοειδούς σε επείγουσα βάση.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ο ασθενής ακούει εκφράσεις του τύπου «’Έπρεπε να έχεις χειρουργηθεί χθες» ή «Πρέπει να χειρουργηθείς οπωσδήποτε αύριο» ή «Είσαι γεμάτος καρκίνο». Οι εκφράσεις αυτές αποτελούν έναν ιδιόμορφο τύπου bullying και είναι σχεδόν σίγουρο ότι υποκρύπτουν ιδιοτελείς σκοπούς.

Η τακτική αυτή– αν ο ασθενής συμμορφωθεί στον πανικό του με τέτοιου είδους προτροπές – μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη επέμβαση, αφού αυτή θα γίνει βεβιασμένα, χωρίς να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να υποβληθεί ο ασθενής στον σωστό προεγχειρητικό διαγνωστικό έλεγχο (βλ. παρακάτω).

 

Διαγνωστικός έλεγχος

Αφού τεθεί η ένδειξη για χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί στον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο. Ο σωστός προεγχειρητικός έλεγχος έχει τεράστια σημασία για την βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς. Λάθη στον έλεγχο αυτόν μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες θεραπευτικές επιλογές, με αποτέλεσμα την όχι σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς. Ο χειρουργός θα πρέπει να επιλέξει στοχευμένα τις εξετάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για το σωστό σχεδιασμό της επέμβασης και όχι να ζητά άχρηστες, χρονοβόρες και κοστοβόρες εξετάσεις.

 

Επιλογή επέμβασης

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι παθήσεις του θυρεοειδούς με τον ίδιο τρόπο. Η θυρεοειδκετομή (αφαίρεση θυρεοειδούς) δεν είναι η μόνη επιλογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς. Υπάρχουν διάφορα είδη θυρεοειδεκτομής, ανάλογα με την έκτασή της, ενώ σε κάποιους ασθενείς (με καρκίνο θυρεοειδούς) συχνά θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και αφαίρεση των λεμφαδένων τραχήλου (ο λεγόμενος λεμφαδενικός καθαρισμός). Αλλά και η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου ποικίλει ανάλογα με την έκτασή του. Επομένως, η χειρουργική αντιμετώπιση του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς εξατομικεύεται, ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του σωστού και λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου.

 

Επιλογή χειρουργού

Ο χειρουργός που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς με πάθηση θυρεοειδούς θα πρέπει για τους παραπάνω λόγους να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς. Παράλληλα, πέραν της εξειδίκευσής του, θα πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη πρακτική εμπειρία για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των παθήσεων θυρεοειδούς.

Οι συστάσεις και οι παραπομπές σε χειρουργό γίνονται με διάφορα κριτήρια, που δεν είναι πάντα αξιοκρατικά, αλλά που μπορεί να είναι τρωτά και να υποκρύπτουν ακόμη και ιδιοτελή συμφέροντα από συνεργασίες που υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό ο ασθενής οφείλει να κάνει ο ίδιος την έρευνά του (συνήθως στο διαδίκτυο) για την επιλογή του χειρουργού που θα τον αναλάβει.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8734″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ