Skip to main content
search

Θυρεοειδής και διαβήτης

Θυρεοειδής και διαβήτης . -Εάν κανείς πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, τότε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πάθησης του θυρεοειδούς σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ποιά μπορεί να είναι η σχέση ‘θυρεοειδής και διαβήτης’?

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μία αυτοάνοση πάθηση. Όπως είναι γνωστό, εάν ήδη κανείς πάσχει από αυτοάνοση πάθηση, τότε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης και άλλης επιπλέον. Υπενθυμίζεται ότι δύο συχνές και βασικές παθήσεις του θυρεοειδούς, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα) και η νόσος Graves (διάχυτη τοξική βρογχοκήλη) είναι επίσης παθήσεις αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Για τους διαβητικούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο κίνδυνος είναι μικρότερος αλλά ακόμη υπαρκτός. Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 οι παθήσεις του θυρεοειδούς (εάν εμφανιστούν) αναπτύσσονται σε μεγαλύτερη ηλικία. O κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν υπάρχει παχυσαρκία.

Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε περιοδικό έλεγχο του θυρεοειδούς. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις (ορμόνες θυρεοειδούς και αντιθυρεοειδικά αντισώματα) και υπερηχογράφημα.

Ειδικά οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο του θυρεοειδούς αμέσως μόλις τεθεί η διάγνωση. Ο περιοδικός έλεγχος στους ασθενείς αυτούς θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά (ανά έτος) σε σχέση με τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους διαβητικούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δεν υπάρχει κάποιο καθιερωμένο πρωτόκολλο όσον αφορά την συχνότητα του περιοδικού ελέγχου και έτσι στην πράξη ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του.

Εάν διαγνωστεί πάθηση του θυρεοειδούς σε διαβητικό ασθενή υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί μόνος του να κάνει ώστε να αισθάνεται καλύτερα, όπως:

  • Επαρκής ξεκούραση
  • Επαρκής ύπνος
  • Τακτική άσκηση
  • Προσοχή στο διαιτολόγιο
  • Τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει
  • Συμμόρφωση με τις οδηγίες του γιατρού όσον αφορά τον περιοδικό έλεγχο
  • Διατήρηση σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια (αποφυγή παχυσαρκίας)

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι -και αντιστρόφως – οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολισμό των κυττάρων μέσω της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα η γλυκόζη (που κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας) να συσσωρεύεται στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς.

Επίσης, οι παθήσεις θυρεοειδούς και ειδικότερα ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Καθώς στον υπερθυρεοειδισμό επιταχύνεται ο μεταβολισμός, η ινσουλίνη απομακρύνεται από το αίμα ταχύτερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτου. Αντίθετα, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να συνδυάζεται με μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

  • Για τις παθήσεις θυρεοειδούς
  • Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών
  • Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?
  • Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?
  • Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8948″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ