Skip to main content
search

Θυρεοειδής στα παιδιά και οι παθήσεις του- βασικές επισημάνσεις για τους γονείς

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, σε οποιαδήποτε ηλικία (από τη νεογνική μέχρι και την εφηβική).

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς στα παιδιά – αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά – μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην σωματική και νοητική τους ανάπτυξη. Οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν στα παιδιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης.

Καθώς οι γονείς είναι τα πιο κοντινά πρόσωπα στα παιδιά τους και είναι σε καθημερινή στενή επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα κάποια προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.

Για το σκοπό αυτό τονίζονται οι εξής επισημάνσεις για τους γονείς:

  • Είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας την σωματική και ψυχοδιανοητική ανάπτυξη του παιδιού τους.
  • Εάν παρατηρηθεί κάποια διαταραχή που θα τους προβληματίσει, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού (Σημ. Για τις εκδηλώσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς στα παιδιά επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, https://gsakorafas.gr).
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παθήσεων θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται από νωρίς στενή παρακολούθηση του παιδιού, ανάλογα με το είδος της πάθησης που έχει προσβάλλει τα άλλα μέλη της οικογένειας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού μυελοειδούς καρκίνου θυρεοειδούς (μία σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου θυρεοειδούς).
  • Εάν το παιδί τεθεί σε αγωγή για κάποια πάθηση του θυρεοειδούς είναι σημαντικό να διατηρείται στενή επαφή με το γιατρό, ελέγχοντας περιοδικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη ρύθμιση της αγωγής.
  • Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν το σχολείο / παιδικό σταθμό για το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, ώστε να γνωρίζουν τις τυχόν ειδικές τους ανάγκες ή την φαρμακευτική αγωγή που του χορηγείται.
  • Αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. καρκίνος θυρεοειδούς, ευμεγέθης όζος θυρεοειδούς κλπ.) αυτή θα πρέπει να γίνει ΑΥΣΤΗΡΑ από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) στα παιδιά είναι ιδιαίτερα λεπτές και για την ασφαλή εκτέλεσή τους απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία στη χειρουργική θυρεοειδούς από την πλευρά του χειρουργού. Ο χειρουργός που θα επιλεγεί θα πρέπει να εκτελεί σε σταθερή βάση μεγάλο αριθμό επεμβάσεων θυρεοειδούς έχοντας παράλληλα εμπειρία στις επεμβάσεις αυτές ειδικά στα παιδιά.

Θυρεοειδής στα παιδιά και οι παθήσεις του- ΣΧΟΛΙΟ

Ο θυρεοειδής στα παιδιά μπορεί να εμφανίσει διάφορες παθήσεις, τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις.

Στις καλοήθεις περιλαμβάνεται ο υποθυρεοειδισμός (συνηθέστατα από θυρεοειδίτιδα Hashimoto), ο υπερθυρεοειδισμός, οι όζοι θυρεοειδούς και η βρογχοκήλη.

Στις κακοήθεις παθήσεις περιλαμβάνεται ο καρκίνος θυρεοειδούς με συνηθέστερη μορφή το θηλώδες καρκίνωμα. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει κανείς να σκέφτεται και το μυελοειδές καρκίνωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (θυρεοειδεκτομή) ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία (προφυλακτική θυρεοειδεκτομή).

Ο θυρεοειδής στα παιδιά θα πρέπει να ελέγχεται όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία πάθησής του. Ο έλεγχος γίνεται ως συνήθως. Ο θυρεοειδής στα παιδιά ελέγχεται με:

  • την κλινική εξέταση
  • το υπερηχογράφημα
  • τις εργαστηριακές εξετάσεις (θυρεοειδικές ορμόνες, θυρεοειδικά αντισώματα, καλσιτονίνη)
  • τον γενετικό έλεγχο (όταν υπάρχει ένδειξη)

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο θυρεοειδής στα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ακτινοβολία. Αυτό έχει φανεί τόσο μετά από πυρηνικά ατυχήματα όσο και μετά από ιατρογενή έκθεση σε ακτινοβολία (π.χ. ακτινοθεραπεία κεφαλής – τραχήλου). Ο θυρεοειδής στα παιδιά, αν εκτεθεί στην ακτινοβολία, μπορεί να αναπτύξει καρκίνο, ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια μετά την ακτινοβόλησή του.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά

Όζοι θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

 

Ιατρικό Ψυχικού

ΜΗΤΕΡΑ[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”5569″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ