Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και ακτινοθεραπεία τραχήλου (προηγούμενη) – με αφορμή ασθενή μας

Παρουσίαση ασθενούς

Ο ασθενής ετών 76 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση όζου θυρεοειδούς με υποψία καρκίνου θυρεοειδούς.

Ο ασθενής αναφέρει προηγούμενη επέμβαση αφαίρεσης όγκου αριστερής φωνητικής χορδής με επικουρική ακτινοθεραπεία.

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή, μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής.

Η επέμβαση εξελίχθηκε με δυσκολία για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω, ολοκληρώθηκε εντούτοις ομαλά.

Ο ασθενής ανέχθηκε καλά την επέμβαση και ανένηψε ομαλά.

Η μετεγχειρητική του πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

 

Σχόλιο

Οι βασικές μέθοδοι θεραπείας του καρκίνου είναι:

  • Η χειρουργική
  • Η χημειοθεραπεία
  • Η ακτινοθεραπεία
  • Η ανοσοθεραπεία (αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια)

Η κάθε μέθοδος θεραπείας συνοδεύεται από κάποιες πιθανές επιπλοκές.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που συνοδεύεται την ακτινοθεραπεία είναι ότι προκαλεί την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στις περιοχές που ακτινοβολούνται. Αυτό ισχύει σε όλες τις ανατομικές περιοχές του ανθρωπίνου σώματος. Για παράδειγμα, η ακτινοβολία για κακοήθη ενδοκοιλιακή πάθηση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την βλάβη του εντέρου (ακτινική εντερίτιδα), ένα πρόβλημα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικό για τον ασθενή. Κάποιες μάλιστα φορές μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή περισσότερο από την ίδια την νόσο (καρκίνο) για την οποία ακτινοβολήθηκε και να έχει ακόμη και θανατηφόρο έκβαση.

Στον τράχηλο, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί για την αντιμετώπιση συνήθως καρκίνου εκ πλακωδών επιθηλίων. Ένας τέτοιος καρκίνος είναι και ο καρκίνος του ασθενούς που παρουσιασθηκε (καρκίνος φωνητικών χορδών). Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο καρκίνος του λάρυγγα.

Χαρακτηριστικό της ακτινοθεραπείας είναι – στην αρχική φάση – η πρόκληση φλεγμονωδών αλλοιώσεων στους φυσιολογικούς ιστούς που βρίσκονται στο πεδίο της ακτινοβολίας. Η βαρύτητα των αλλοιώσεων αυτών ποικίλει ανάλογα με την δόση της ακτινοβολίας. Καθώς επουλώνονται σταδιακά, σε βάθος αρκετών εβδομάδων, οι αλλοιώσεις αυτές, σταδιακά αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό.

Στην περίπτωση του ασθενούς μας, ο ουλώδης ιστός που αναπτύχθηκε στον τράχηλο μετά την ακτινοθεραπεία, είχε σαν αποτέλεσμα την δυσχερή παρασκευή των ιστών. Η αποκόλληση των ιστών ήταν ιδιαίτερα δυσχερής για τον λόγο αυτό. Οι μετακτινικές αυτές βλάβες προκάλεσαν σημαντικές δυσκολίες στην εξέλιξη της θυρεοειδεκτομής.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές για την προστασία των παρακειμένων ανατομικών στοιχείων καθώς η αναγνώρισή τους αλλά και η παρασκευή τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Για το λόγο αυτό οι χειρουργικοί χειρισμοί θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη λεπτότητα και με ‘σεβασμό στους ιστούς’ καθώς στον τράχηλο, μέσα σε μία περιορισμένης έκτασης ανατομική περιοχή, είναι συγκεντρωμένα αρκετά σημαντικά ανατομικά στοιχεία, όπως νεύρα (λαρυγγικά νεύρα κ.ά.), μεγάλα αγγεία (καρωτίδα και σφαγίτιδα), τραχεία, οισοφάγος κλπ.

Η αξία της εμπειρίας του χειρουργού ειδικά όταν υπάρχουν αυτού του είδους τα προβλήματα είναι αυτονόητη. Αξία έχει επίσης και η εξειδίκευση του χειρουργού στη χειρουργική θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών. Χρήσιμη στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις μπορεί να είναι και η χρήση του νευροδιεγέρτη, σε συνδυασμό με την οπτική αναγνώριση των λαρυγγιών νεύρων. Εντούτοις η χρήση του νευροδιεγέρτη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία της προσεκτικής χειρουργικής τεχνικής.

Θυρεοειδεκτομή και ακτινοθεραπεία

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Θυρεοειδεκτομή και ακτινοθεραπεία

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.

 

Θυρεοειδεκτομή και ακτινοθεραπεία[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8301″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ