Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς

Ο θυρεοειδής και οι παραθυρεοειδείς είναι αδένες που βρίσκονται μεν σε στενή ανατομική σχέση μεταξύ τους, αλλά είναι ανεξάρτητα όργανα, με τελείως διαφορετικές αλλά σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργίες.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες που ελέγχουν τον κυτταρικό μεταβολισμό. Μέσω αυτής της λειτουργίας ελέγχουν πρακτικά όλα τα οργανικά συστήματα του ανθρωπίνου σώματος.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι τέσσερις μικροί αδένες (σε μέγεθος φακής) που βρίσκονται ανά δύο στην οπίσθια επιφάνεια του κάθε λοβού του θυρεοειδούς. Παράγουν την παραθορμόνη, μία ορμόνη η οποία κατέχει κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου. Η αυξημένη παραγωγή παραθορμόνης (στον υπερπαραθυρεοειδισμό, που είναι πάθηση των ίδιων των παραθυρεοειδών αδένων) χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπερασβεστιαιμία), ενώ αντίθετα ο υποπαραθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή παραθορμόνης) χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υποασβεστιαιμία).

 

Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς

Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς

 

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αφορούν τον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα και όχι τους παραθυρεοειδείς, καθώς είναι ανεξάρτητα και διαφορετικά όργανα, ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό οι παραθυρεοειδείς αδένες θα πρέπει να προστατεύονται στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής (δηλαδή της επέμβασης αφαίρεσης του θυρεοειδούς). Διαφορετικά μπορεί να εμφανιστεί μετά την θυρεοειδεκτομή υποπαραθυρεοειδισμός, με συνοδό υποασβεστιαιμία, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Έτσι στη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής ο χειρουργός αναγνωρίζει τους παραθυρεοειδείς αδένες με βάση την μακροσκοπική τους χαρακτηριστική εικόνα (χρειάζεται εμπειρία από την πλευρά του χειρουργού). Αφού τους αναγνωρίσει θα πρέπει να τους αποκολλήσει από τον θυρεοειδή αδένα, έτσι ώστε να μη συναφαιρεθούν (χωρίς λόγο) με τον θυρεοειδή.

Οι χειρισμοί στην αποκόλληση θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αιμάτωσή τους.

Παρά ταύτα, στη φάση της αποκόλλησης των παραθυρεοειδών από τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να παρατηρηθεί κάποιου βαθμού ισχαιμία των παραθυρεοειδών, καθώς οι παραθυρεοειδείς έχουν κοινή αιμάτωση με τον θυρεοειδή αδένα. Σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου (συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες) η αιμάτωση των παραθυρεοειδών αποκαθίσταται σταδιακά.

Στη φάση αυτή της ισχαιμίας των παραθυρεοειδών (που συνηθέστατα είναι παροδική) μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή διαταραχή της λειτουργίας τους. Συνηθέστατα η διαταραχή αυτή είναι ήπια και εκδηλώνεται με την λεγόμενη βιοχημική υποασβεστιαιμία. Παρατηρείται δηλαδή πτώση του ασβεστίου στο αίμα, προς τα κατώτερα φυσιολογικά όρια, που δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα και μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο αν μετρηθεί το ασβέστιο στο αίμα του ασθενούς.

Βιοχημική υποασβεστιαιμία παρατηρείται σε ποσοστό που κυμαίνεται περί το 30 % μετά από θυρεοειδεκτομή και δεν έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.

Σε ένα μικρότερο ποσοστό (περί το 3 – 5 %) η πτώση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα μπορεί να συνεχιστεί και να φθάσει σε επίπεδα κάτω των κατώτερων φυσιολογικών ορίων. Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανιστούν τα τυπικά συμπτώματα της υποασβεστιαιμίας (όπως μουδιάσματα γύρω από το στόμα και στα δάκτυλα των χεριών, ακαμψία των άνω άκρων [τετανία] κλπ.

Η υποασβεστιαιμία σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζεται ως κλινική και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την χορήγηση μεγαλύτερης δόσης ασβεστίου για λίγες ημέρες. Σταδιακά και αυτή αποκαθίσταται αυτόματα μέσα σε λίγες ημέρες.

Καθώς η βιοχημική υποασβεστιαιμία (αν και δεν έχει κλινική σημασία) δεν είναι σπάνια μετά από επεμβάσεις θυρεοειδούς, στη πράξη χορηγούμε προληπτικά για λίγες ημέρες ασβέστιο και βιταμίνη D έτσι ώστε η καμπύλη του ασβεστίου στο αίμα (που παρουσιάζει πτωτική τάση τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση) να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Σε περιπτώσεις κλινικής υποασβεστιαιμίας (με συμπτώματα) μπορεί να αυξηθεί η δόση του ασβεστίου και πιθανόν και η διάρκεια χορήγησής του για λίγες επιπλέον ημέρες.

Η υποασβεστιαιμία μετά από παραθυρεοειδεκτομή (είτε είναι βιοχημική είτε κλινική) οφείλεται όπως αναφέρθηκε παραπάνω σε διαταραχή της λειτουργίας των παραθυρεοειδών, συνηθέστατα λόγω ισχαιμίας (και πολύ σπανιότερα λόγω συναφαίρεσης παραθυρεοειδών). Η διαταραχή αυτή περιγράφεται με τον όρο υποπαραθυρεοειδισμός.

Ο υποπαραθυρεοειδισμός μετά θυρεοειδεκτομή είναι προσωρινός στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Αν επιμείνει για διάστημα άνω των 6 μηνών (κατ’ άλλους άνω του έτους) χαρακτηρίζεται ως μόνιμος. Ο μόνιμος υποπαραθυρεοειδισμός είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά θυρεοειδεκτομή, καθώς παρατηρείται σε ποσοστά που κυμαίνονται από 0.5 έως 0.8 %).

Υπάρχουν και ειδικοί χειρισμοί που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις για την προστασία της λειτουργίας των παραθυρεοειδών (π.χ. αυτομεταμόσχευση ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών που εμφανίζουν έντονες αλλοιώσεις ισχαιμικού τύπου).

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού, όπως για παράδειγμα η νόσος Graves,  οι θυρεοειδίτιδες (δύσκολη αποκόλληση του θυρεοειδούς από τα πέριξ όργανα/ιστούς), η επέκταση καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς (εξωθυρειδική επέκταση) κλπ. Η προσεκτική χειρουργική τεχνική, σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού, είναι βασικές παράμετροι για την διατήρηση της λειτουργίας των παραθυρεοειδών. Για αυτό το λόγο (και όχι μόνο) οι επεμβάσεις θυρεοειδούς (και παραθυρεοειδών) θα πρέπει να αναλαμβάνονται κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς Θυρεοειδεκτομή και παραθυρεοειδείς

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ