Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή – Παρενέργειες

Κάθε ιατρική πράξη συνοδεύεται από τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων παρενεργειών. Για παράδειγμα, ακόμη και η απλή χορήγηση κάποιων φαρμάκων, μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η θυρεοειδεκτομή.

Η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών μετά από θυρεοειδεκτομή δεν είναι μηδενική, ακόμη και στα καλύτερα νοσοκομεία. Έχει εντούτοις μεγάλη σημασία η εμπειρία του χειρουργού που θα αναλάβει την θυρεοειδεκτομή. Όσο πιο μεγάλη είναι η εμπειρία του χειρουργού στη χειρουργική θυρεοειδούς, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά την θυρεοειδεκτομή.

Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο οι επεμβάσεις θυρεοειδούς να γίνονται από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι – στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού θυρεοειδούς – η αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) είναι μία εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση που γίνεται καλά ανεκτή, με ελάχιστη διάρκεια νοσηλείας (μία ημέρα), ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά και πρακτικά άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια αναφέρονται κάποιες πιθανές επιπλοκές μετά από θυρεοειδεκτομή.

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Βλάβη παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων

Εκδηλώνεται με βραχνάδα μετά την επέμβαση ή και με αφωνία. Αν έχει προκληθεί βλάβη και στα δύο παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα (δεξιό και αριστερό) μπορεί να εμφανιστεί δύσπνοια και συριγμός στην εισπνευστική φάση της αναπνοής (εισπνευστικός συριγμός). Για την πρόληψη της επιπλοκής αυτής έχει σημασία η αναγνώριση των λαρυγγικών νεύρων όσο διαρκεί η θυρεοειδεκτομή (είτε οπτικά είτε με την χρήση νευροδιεγέρτη).

Με την αναγνώριση των νεύρων αποφεύγεται το ενδεχόμενο διατομής τους. Εφόσον δεν έχει γίνει διατομή των νεύρων, η διαταραχή της λειτουργίας τους (πάρεση) είναι προσωρινή και σταδιακά το πρόβλημα αποκαθίσταται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (που κυμαίνεται από λίγες ημέρες μέχρι λίγες εβδομάδες)

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Βλάβη άνω λαρυγγικών νεύρων

Εκδηλώνεται με αδυναμία φώνησης σε υψηλές συχνότητες (όπως π.χ. στο τραγούδι). Ισχύουν τα ίδια με τα παραπάνω (για τα παλίνδρομα λαρυγγικά νεύρα)

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Βλάβη των παραθυρεοειδών αδένων

Οι παραθυρεοειδείς αδένες θα πρέπει να διατηρούνται κατά την θυρεοειδεκτομή. Η κατά λάθος αφαίρεσή τους θα πρέπει να αποφεύγεται και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζονται στη διάρκεια της επέμβασης και να προστατεύονται. Είναι πιθανόν να εμφανίσουν μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς διαταραχή της αιμάτωσής τους (ισχαιμία) και στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται πτώση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα (υποασβεστιαιμία). Εφόσον έχουν προστατευτεί και διατηρηθεί οι παραθυρεοειδείς αδένες, η διαταραχή αυτή είναι προσωρινή και υποχωρεί σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες.

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Αιμορραγία μετεγχειρητική

Είναι σπάνια επιπλοκή. Για την πρόληψή της θα πρέπει η τεχνική της θυρεοειδεκτομής να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, επιτυγχάνοντας ασφαλή αιμόσταση. Για την αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής αιμορραγίας μπορεί να χρειαστεί να οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο.

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Συλλογή υγρού στην περιοχή της τομής

Πρόκειται για αντιδραστικό υγρό, που συσσωρεύεται στην περιοχή όπου βρισκόταν ο θυρεοειδής πριν την αφαίρεσή του. Αν η συλλογή αυτή είναι μικρή, τότε απορροφάται αυτόματα. Αν είναι μεγαλύτερη εκδηλώνεται σαν ‘πρήξιμο’ στην περιοχή της τομής και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να γίνει παρακέντηση με βελόνη της συλλογής για την αφαίρεση του υγρού.

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Διαπύηση τραύματος (“μόλυνση”)

Είναι εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, καθώς η περιοχή του τραχήλου είναι καθαρή από μικρόβια. Για την πρόληψή της έχει σημασία η τήρηση των κανόνων ασηψίας στη διάρκεια της επέμβασης.

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα

Είναι ένα ενδεχόμενο που υπάρχει κάθε φορά που χορηγούνται κάποια φάρμακα (όπως π.χ. αντιβιοτικά). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελέγχεται το ιστορικό του ασθενούς για αλλεργίες και να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων.

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Δυσκολία στην κατάποση

Είναι προσωρινή ενόχληση και υποχωρεί σταδιακά αυτόματα, σε λίγες ημέρες

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Βλάβες παρακειμένων ανατομικών στοιχείων (π.χ. τραχείας, οισοφάγου, μεγάλων αγγείων, νευρικών κλάδων κλπ.)

Είναι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές που προλαμβάνονται με την προσεκτική χειρουργική τεχνική

 

Θυρεοειδεκτομή παρενέργειες

Ορμονική ρύθμιση

Η ορμονική ρύθμιση μετά την θυρεοειδεκτομή επιτυγχάνεται με την χορήγηση από το στόμα θυρεοειδικών ορμονών (μία φορά την ημέρα). Η ρύθμιση είναι εύκολη, ακολουθώντας τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου. Ο ασθενής θα πρέπει να συμμορφώνεται με προσοχή στις οδηγίες του ενδοκρινολόγου γιατί διαφορετικά μπορεί να εμφανιστεί είτε υποθυρεοειδισμός είτε υπερθυρεοειδισμός (που σε αυτή την περίπτωση χαρακτηρίζεται σαν ιατρογενής)

 

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ