Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή σε ασθενή μας με έκτοπο θυρεοειδικό ιστό (εικόνες)

 

Παρουσίαση ασθενούς

Αιτία εισόδου

Η ασθενής, ετών 75, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνους θυρεοειδούς.

 

Προεγχειρητικός έλεγχος

Στο υπερηχογράφημα απεικονίσθηκαν πολλαπλοί όζοι αμφοτερόπλευρα, ένας εκ των οποίων στον άνω πόλο και το πλάγιο τμήμα του δεξιού λοβού μεγίστης διαμέτρου 12.9 χιλ. παρουσιάζει ύποπτη ηχομορφολογία και ταυτοποιήθηκε ως Bethesda VI στην FNA.

Σημειώνεται η παρουσία έκτοπου θυρεοειδικού ιστού στην πρόσθια τραχηλική χώρα, περίπου 14 χιλ. κάτωθεν του υοειδούς οστού και προς τα δεξιά της μέσης γραμμής χωρίς εμφανή συνέχεια με τον θυρεοειδή σε απόσταση 30 χιλ. πάνω από τον ισθμό.

 

Ευρήματα στο υπερηχογράφημα. Ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός επισημαίνεται στο σχήμα με κόκκινο περίγραμμα (κόκκινα βέλη).

Ευρήματα στο υπερηχογράφημα. Ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός επισημαίνεται στο σχήμα με κόκκινο περίγραμμα (κόκκινα βέλη).

Ευρήματα στο υπερηχογράφημα. Ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός επισημαίνεται στο σχήμα με κόκκινο περίγραμμα (κόκκινα βέλη).

 

Λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων αρνητική για ύποπτους ή παθολογικούς λεμφαδένες σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου.

Η ασθενής προσκομίζει σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς με Tc99 όπου παρατηρούνται θερμές περιοχές στον κάτω πόλο αριστερά και άνω δεξιά με έκτοπο θυρεοειδικό ιστό άνωθεν του δεξιού λοβού (εικόνα συμβατή με αυτόνομα αδενώματα μερικώς αντιρροπούμενα ).

 

Θυρεοειδεκτομή σε ασθενή μας με έκτοπο θυρεοειδικό ιστό. Ευρήματα στο σπινθηρογράφημα. Ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός επισημαίνεται με το κόκκινο βέλος.

Θυρεοειδεκτομή σε ασθενή μας με έκτοπο θυρεοειδικό ιστό. Ευρήματα στο σπινθηρογράφημα. Ο έκτοπος θυρεοειδικός ιστός επισημαίνεται με το κόκκινο βέλος.

 

Ασθενής ευθυρεοειδική.

 

Χειρουργική επέμβαση

Υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με συναφαίρεση του ως άνω περιγραφόμενου έκτοπου θυρεοειδικού ιστού.

Σημειώνεται ότι στην διάρκεια της επέμβασης αναγνωρίζεται λεπτός πυραμοειδής λοβός που δεν έχει σχέση με τον έκτοπο θυρεοειδικό ιστό.

Δεν παρατηρήθηκαν μακροσκοπικά ύποπτοι ή παθολογικοί λεμφαδένες στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές – ανάνηψη ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλιο

Η παρουσία έκτοπου θυρεοειδικού ιστού μπορεί να είναι μία δυνητική παγίδα στις επεμβάσεις αφαίρεσης του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή). Και αυτό γιατί μπορεί εύκολα να διαφύγει της προσοχής όταν δεν ευρίσκεται σε άμεση σχέση με το χειρουργικό πεδίο, κάτι που εύκολα μπορεί να συμβεί καθώς – όπως το υποδηλώνει και το όνομά του – πρόκειται για έκτοπο θυρεοειδικό ιστό.

Είναι προφανές ότι όταν γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή θα πρέπει – μαζί με τον θυρεοειδή – να γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση και του έκτοπου θυρεοειδικού ιστού. Διαφορετικά η θυρεοειδεκτομή δεν θα είναι ολική.

Η παραμονή του έκτοπου θυρεοειδικού ιστού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ασθενή είτε άμεσα μετεγχειρητικά είτε σε βάθος χρόνου. Και αυτό ισχύει τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις.

Αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα αυτά:

  • Αδυναμία χορήγησης ραδιενεργού ιωδίου στον ασθενή με καρκίνο θυρεοειδούς (θα πρέπει να γίνει αφαίρεση του υπολειμματικού έκτοπου θυρεοειδικού ιστού για να ακολουθήσει η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο)
  • Υποτροπή όζων θυρεοειδούς σε ασθενείς με όζους θυρεοειδούς
  • Υποτροπή υπερθυρεοειδισμού (σε ασθενείς με νόσο Graves ή τοξική βρογχοκήλη) κλπ.

Όπως αναφέρθηκε, σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστεί νέα χειρουργική επέμβαση (επανεπέμβαση), η οποία έχει σημαντικά μειονεκτήματα όπως:

  • Νέα νοσηλεία του ασθενούς
  • Aύξηση του κόστους
  • Δύσκολη τεχνικά επανεπέμβαση (λόγω ουλωδών αλλοιώσεων από την προηγηθείσα επέμβαση)
  • Πιθανότατα επιβάρυνση στο επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο του ασθενούς κλπ.

Μεγάλη σημασία έχει ο αξιόπιστος και λεπτομερής προεγχειρητικός εντοπισμός του έκτοπου θυρεοειδικού ιστού με την σύγχρονη απεικόνιση (κυρίως υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα, και σπανιότερα αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Διαδικασία επεμβάσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

 

  • Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της ημέρας της επέμβασης και σύντομα στη συνέχεια ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση.
  • Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής (καθυστέρηση) για την επέμβαση.
  • Η τομή είναι η μικρότερη δυνατή για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς (ανάλογα με την φύση του προβλήματος).
  • Στην επέμβαση χρησιμοποιούνται – ανάλογα με τις ενδείξεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των μεγάλων διεθνών επιστημονικών εταιρειών (Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών) – όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα [κατά περίπτωση], όπως διεγχειρητική νευροπαρακολούθηση (intraoperative neuromonitoring) και οι προηγμένες συσκευές σύγχρονης αιμόστασης (με ραδιοσυχνότητες [radiofrequency] ή υπερήχους) για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διενέργεια της επέμβασης. Η περίπτωση του κάθε ασθενούς εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και η επέμβαση που θα ακολουθήσει επιλέγεται με βάση τόσο τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα όσο και την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια στη χειρουργική θυρεοειδούς-παραθυρεοειδών.
  • Για τη διασφάλιση του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος εφαρμόζεται τεχνική πλαστικής αποκατάστασης της χειρουργικής τομής, με χρήση πολύ λεπτού απορροφήσιμου ράμματος και ενδοδερμική ραφή, ενώ επιλέγεται κάποια δερματική πτυχή του τραχήλου για την τομή ώστε αυτή να μην είναι ορατή μετεγχειρητικά.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με τα συνήθη απλά αναλγητικά.
  • Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε διάστημα περίπου 1 – 1.5 ώρας (στις συνήθεις περιπτώσεις) και στη συνέχεια γίνεται η αφύπνιση του ασθενούς που μπορεί να παραμείνει για μικρό διάστημα στην ανάνηψη στο χώρο των χειρουργείων.
  • Στη συνέχεια διακομίζεται στο θάλαμο, όπου κινητοποιείται πολύ σύντομα (μετά από 1-2 ώρες).
  • Το απόγευμα της ημέρας της επέμβασης γίνεται διακοπή της ενδοφλέβιας χορήγησης ορών και το βράδυ της ημέρας της επέμβασης αρχίζει η χορήγηση υγρών και ελαφράς τροφής από το στόμα.
  • Την επομένη της επέμβασης ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής και επιστρέφει στις συνήθεις του καθημερινές δραστηριότητες.
  • Είναι σε θέση να επανέλθει στα επαγγελματικά του καθήκοντα μετά από 3-4 ημέρες (δικαιούται πάντως αναρρωτικής άδειας μετεγχειρητικά, αν το επιθυμεί).
  • Με το εξιτήριο ο ασθενής λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες και την αγωγή που ενδείκνυται, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί όταν είναι διαθέσιμη η ιστολογική εξέταση. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται τα δεδομένα του προεγχειρητικού ελέγχου, τα διεγχειρητικά ευρήματα και η χειρουργική επέμβαση (πρακτικό επέμβασης).
  • Η ιστολογική εξέταση (από έμπειρους επιλεγμένους παθολογοανατόμους) είναι διαθέσιμη σε πολύ μικρό χρόνο μετά την επέμβαση, αποφεύγοντας έτσι άσκοπες καθυστερήσεις και την αγωνία της αναμονής. Με την γρήγορη διαθεσιμότητα της ιστολογικής δεν καθυστερεί η περαιτέρω εφαρμογή αγωγής μετά την επέμβαση
  • Καθώς για τη συρραφή του χειρουργικού τραύματος γίνεται πλαστική με χρήση απορροφήσιμου ράμματος, δεν χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενής για κοπή .ραμμάτων.
  • Η νοσηλεία γίνεται στα επιλεγμένα νοσοκομεία με τα οποία υπάρχει συνεργασία, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών νοσηλείας και της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Η νοσηλεία γίνεται σε προσεγμένους θαλάμους, σε ευχάριστο και φιλικό προς τον ασθενή και τους συνοδούς του περιβάλλον, διασφαλίζοντας με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία την ικανοποίηση του ασθενούς σε όλη την πορεία, από τη διάγνωση της νόσου μέχρι την οριστική και βέλτιστη αντιμετώπισή της. Καταβάλλουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νοσηλεία του ασθενούς να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική και να καλύπτει πλήρως κάθε ανάγκη του.
  • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση απαιτηθεί μετά την επέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο 6977068223 και στο email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
Send Message
Instagram