Skip to main content
search

Θυρεοειδεκτομή στερνοτομή και η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού

 

Εισαγωγή

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου, επικαθήμενος επί της τραχείας. Το κάτω όριο (κάτω πόλος) των δύο λοβών βρίσκεται φυσιολογικά πάνω από το ύψος της στερνικής εντομής (άνω όριο του στέρνου). Σε κάποιες εντούτοις περιπτώσεις μπορεί ο θυρεοειδής αδένας να εκτείνεται στο ανώτερο μεσοθωράκιο, επεκτεινόμενος σε αυτό πίσω από το στέρνο και τις κλείδες.

Η κατάδυση αυτή του θυρεοειδούς παρατηρείται όταν το μέγεθος του θυρεοειδούς αυξάνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χώρος στον τράχηλο για να «χωρέσει» σε αυτόν ο διογκωμένος θυρεοειδής. Έτσι, για παράδειγμα, κατάδυση του θυρεοειδούς στο μεσοθωράκιο μπορεί να παρατηρηθεί σε ευμεγέθη βρογχοκήλη ή σε ευμεγέθεις όζους – που σταδιακά αυξανόμενοι σε μέγεθος -επεκτείνονται σε βάθος στο μεσοθωράκιο.

 

Στερνοτομή – γιατί μπορεί να χρειαστεί να γίνει για την αφαίρεση του θυρεοειδούς?

Η αφαίρεση του θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) γίνεται μέσω τραχηλικής τομής, μέσω δηλαδή μιας μικρής τομής που γίνεται οριζόντια, χαμηλά στον τράχηλο, πάνω από τον στέρνο.

Όταν εντούτοις ο θυρεοειδής «βυθίζεται» (καταδύεται) στο μεσοθωράκιο η επέμβαση καθίσταται τεχνικά δυσκολότερη.

Και αυτό γιατί πολλοί χειρισμοί στην εξέλιξη της επέμβασης γίνονται χωρίς να υπάρχει άμεση όραση στο καταδυόμενο μέρος του θυρεοειδούς.

Σε κάποιες πολύ επιλεγμένες περιπτώσεις η αφαίρεση του θυρεοειδούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη μέσω της τραχηλικής τομής. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πιθανό να απαιτηθεί στερνοτομή, διάνοιξη δηλαδή και του στέρνου.

 

Θυρεοειδεκτομή Στερνοτομή Και Η Σημασία Της Εμπειρίας Του Χειρουργού

Θυρεοειδεκτομή στερνοτομή και η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού

 

Στερνοτομή – τι προσφέρει?

Στις επιλεγμένες και δύσκολες αυτές περιπτώσεις, η στερνοτομή προσφέρει στον χειρουργό την απαραίτητη χειρουργική προσπέλαση για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης. Μέσω της στερνοτομής μπορεί ο χειρουργός να έχει άμεσο οπτικό έλεγχο των οργάνων του μεσοθωρακίου, και φυσικά και του καταδυόμενου θυρεοειδούς. Οι χειρισμοί επομένως μπορεί να γίνουν με άμεσο οπτικό έλεγχο.

 

Στερνοτομή – γιατί να μην γίνεται σε κάθε καταδυόμενο θυρεοειδή?

Η στερνοτομή επιβαρύνει την επέμβαση και τον ασθενή. Η διάρκεια της επέμβασης παρατείνεται, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εντονότερος, μπορεί να χρειαστεί μία (έστω μικρή) παράταση της νοσηλείας, ενώ υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κάποιων επιπλοκών που σχετίζονται με την ίδια την στερνοτομή (π.χ. διαπύηση τραύματος). Παράλληλα, η στερνοτομή συνοδεύεται και από αύξηση του κόστους νοσηλείας.

Για τους παραπάνω λόγους, παρά την διευκόλυνση του έργου του χειρουργού όσον αφορά την προσπέλαση του άνω μεσοθωρακίου, η στερνοτομή είναι μία «λύση ανάγκης».

 

Ποια η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού?

Ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς είναι σε θέση να ολοκληρώσει με ασφάλεια την θυρεοειδεκτομή σε ασθενείς με καταδυόμενη βρογχοκήλη χωρίς στερνοτομή. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ακόμη και όταν το βάθος κατάδυσης είναι αρκετά μεγάλο, ακόμη δηλαδή και όταν το κάτω όριο του καταδυόμενου θυρεοειδούς φθάνει αρκετά βαθιά στο μεσοθωράκιο.

Η επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται δε ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά του χειρουργού ώστε η επέμβαση να εξελιχθεί με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την πρόληψη αιμορραγίας καθώς ο έλεγχός της θα είναι δυσχερής στο σενάριο αυτό.

Η κινητοποίηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς και με «σεβασμό στους ιστούς».

Η εμπειρία του χειρουργού στις καταδυόμενες βρογχοκήλες – καταδυόμενους όζους θυρεοειδούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και ριζικότητα η θυρεοειδεκτομή μέσω της τραχηλικής τομής. Ο έμπειρος χειρουργός θυρεοειδούς μπορεί να εκτελέσει -στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- την θυρεοειδεκτομή σε καταδυόμενες βρογχοκήλες / όζους ακόμη και σε βαθιά κατάδυσή τους, με ασφάλεια, ριζικότητα και αποτελεσματικότητα.

Στην εμπειρία μας, έχουμε καταφύγει πολύ σπάνια σε στερνοτομή για την εκτέλεση ολικής θυρεοειδεκτομής. Έχουμε επιτύχει την ολοκλήρωση της θυρεοειδεκτομής μέσω τραχηλικής τομής ακόμη και σε περιπτώσεις ασθενών στους οποίους το κάτω όριο του διογκωμένου θυρεοειδούς έφθανε μέχρι το επίπεδο του αορτικού τόξου και – σε κάποιες περιπτώσεις – και ακόμη χαμηλότερα.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουμε από πριν το βάθος κατάδυσης, κυρίως με την βοήθεια της αξονικής τομογραφίας και να είμαστε προετοιμασμένοι για τις ιδιαιτερότητες που αναμένονται να ανακύψουν στην εξέλιξη της επέμβασης.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών περιστατικών θα πρέπει να γίνεται από εξαιρετικά έμπειρο χειρουργό θυρεοειδούς, με μεγάλη κλινική πρακτική εμπειρία στο είδος αυτό των επεμβάσεων.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

Διαβάστε τα άρθρα μας στο blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

θυρεοειδεκτομή στερνοτομή θυρεοειδεκτομή στερνοτομή θυρεοειδεκτομή στερνοτομή θυρεοειδεκτομή στερνοτομή θυρεοειδεκτομή στερνοτομή  θυρεοειδεκτομή στερνοτομή  θυρεοειδεκτομή στερνοτομή  θυρεοειδεκτομή στερνοτομή  θυρεοειδεκτομή στερνοτομή

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ