Θυρεοσφαιρίνη καρκίνος θυρεοειδούς (βασική και μετά διέγερση)
Η θυρεοσφαιρίνη (Tg) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του θυρεοειδούς και συμμετέχει στην σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών [τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (Τ4)]. Η θυρεοσφαιρίνη παράγεται -εκτός από τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς- και από τα καρκινικά κύτταρα στον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Η μεγάλη χρησιμότητα της θυρεοσφαιρίνης έγκειται στην σημασία της για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας στον καρκίνο του θυρεοειδούς και την παρακολούθηση των ασθενών (follow-up) μετά από την αρχική θεραπευτική αντιμετώπιση (ολική θυρεοειδεκτομή και πιθανόν επικουρική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο) για πιθανή υποτροπή της νόσου.
Η θυρεοσφαιρίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωση ή την απόρριψη της διάγνωσης του καρκίνου θυρεοειδούς καθώς μπορεί να είναι αυξημένη και σε καλοήθεις παθήσεις (όπως βρογχοκήλη, νόσο Graves κλπ.). Αύξηση της θυρεοσφαιρίνης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και στην εγκυμοσύνη (με επάνοδο στα φυσιολογικά μετά τον τοκετό) όπως επίσης και μετά τη λήψη κάποιων φαρμάκων (π.χ. λεβοθυροξίνη).
Αντίθετα, μείωση της θυρεοσφαιρίνης παρατηρείται στην αγενεσία του θυρεοειδούς και μετά θυρεοειδεκτομή.
Τις πρώτες εβδομάδες μετά από θυρεοειδεκτομή, τα επίπεδα της θυρεοσφαιρίνης εξαρτώνται από την ριζικότητα της επέμβασης και από το εάν χορηγείται λεβοθυροξίνη. Η χορήγηση λεβοθυροξίνης (που ακολουθεί τη θυρεοειδεκτομή σαν θεραπεία υποκατάστασης ή καταστολής) είναι μία παράμετρος που μπορεί να δυσχεράνει την αξιολόγηση της σημασίας των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης στο αίμα. Η ανά διαστήματα μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης ορού μπορεί να δώσει μία πιο αξιόπιστη εικόνα της εξέλιξης της νόσου.
Η μέτρηση της θυρεοσφαιρίνης μετά διέγερση μπορεί να δώσει μία πιο αξιόπιστη πληροφόρηση για την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου και εμφάνισης υποτροπής.
Υπάρχει σήμερα διαθέσιμη η αλφα-θυρεοτροπίνη (ανασυνδυασμένη ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς) που παράγεται με την τεχνολογία ανασυνδυασμού DNA (Thyrogen). . H σύνδεση της αλφα-θυρεοτροπίνης στους υποδοχείς TSH των επιθηλιακών κυττάρων του θυρεοειδούς (φυσιολογικών και καρκινικών) διεγείρει την πρόσληψη ιωδίου και την βιοσύνθεση και αποδέσμευση θυρεοσφαιρίνης, Τ3 και Τ4.
Αυτή η μορφή διέγερσης είναι προτιμότερη από την διέγερση της TSH που επιτυγχάνεται με την επί μακρόν διακοπή της χορήγησης θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα (που έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει τις δυσάρεστες κλινικές εκδηλώσεις του έντονου υποθυρεοειδισμού για διάστημα εβδομάδων [συνήθως 6]).
Έχει βρεθεί ότι χαμηλά επίπεδα θυρεοσφαιρίνης μετά διέγερση (< 3) συνδυάζονται με αυξημένη πιθανότητα ίασης από τον καρκίνος θυρεοειδούς. Μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο τα επίπεδα θυρεοσφαιρίνης συνεχίζουν να μειώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)
ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)
ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)
ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223
email: georgesakorafas@yahoo.com
Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΑΣ
Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.