Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και ραδιενεργό ιώδιο

Τα κύτταρα του θυρεοειδούς είναι τα μόνα στον ανθρώπινο οργανισμό που έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα να απορροφούν το ιώδιο. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή προκειμένου να γίνει η βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Κανένα άλλο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει και να συγκεντρώσει το ιώδιο με τον ίδιο τρόπο όπως ο θυρεοειδής (τα θυρεοειδικά κύτταρα).

Αυτό ακριβώς το γνώρισμα είναι που ‘εκμεταλλευόμαστε’ όταν χορηγούμε ραδιενεργό ιώδιο για την θεραπεία του διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς (θηλώδους και θυλακιώδους).

Η χρήση του ραδιενεργού ιωδίου στην θεραπεία του καρκίνου θυρεοειδούς απετέλεσε ιστορικά την πρώτη μορφή ‘στοχευμένης’ θεραπείας (targeted therapy) στην ογκολογία. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις πλέον αποτελεσματικές μορφές στοχευμένης θεραπείας στην ογκολογία.

Υπάρχουν διάφορα ισότοπα ραδιενεργού ιωδίου. Καθώς τα κύτταρα του διαφοροποιημένου καρκίνου θυρεοειδούς απορροφούν (όπως και τα φυσιολογικά κύτταρα του θυρεοειδούς) το ιώδιο (άρα και το ραδιενεργό ιώδιο), μπορεί να επιτευχθεί η καταστροφή τους με την χορήγηση ενός ιδιαίτερα δραστικού ραδιοϊσοτόπου, του ιωδίου – 131 (Ι-131).

Δεν χορηγείται ραδιενεργό ιώδιο σε όλους τους ασθενείς με διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου σαν επικουρική (adjuvant) θεραπεία στον καρκίνο του θυρεοειδούς, όπως το μεγάλο μέγεθος του καρκίνου, η παρουσία μεταστάσεων (είτε σε λεμφαδένες του τραχήλου είτε σε μακρινά όργανα), κάποιοι επιθετικοί ιστολογικοί υπότυποι κλπ.

Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να χορηγηθεί και σε παιδιά.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία σημαντικών επιπλοκών, καθώς η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου δεν συνοδεύεται από τις γνωστές (και συχνές) επιπλοκές της χημειοθεραπείας ή / και της ακτινοθεραπείας (όπως τριχόπτωση, ναυτία, απώλεια βάρους κλπ.).

Πριν την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ο ασθενής υποβάλλεται σε μία ειδική προετοιμασία που έχει σαν στόχο την αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται σημαντικά η πρόσληψη του ραδιενεργού ιωδίου από τα τυχόν υπολειμματικά κύτταρα του θυρεοειδούς (φυσιολογικά και καρκινικά), οπότε επιτυγχάνεται εύκολα η καταστροφή τους.

Η αύξηση αυτή της TSH μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους: είτε με διακοπή για ένα διάστημα της λήψης θυρεοειδικής ορμόνης από το στόμα είτε με την χορήγηση Thyrogen (2 ενέσεις) πριν την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Συνήθως το ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται σε διάστημα 2 – 3 μηνών μετά την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επαναληφθεί η χορήγησή του (αν και υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την δόση). Σημειώνεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης των (σπάνιων) επιπλοκών της θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο αυξάνεται όσο επαναλαμβάνεται η χορήγησή του.

Είναι ενδιαφέρον ότι η δράση του ραδιενεργού ιωδίου δεν εξαντλείται στην άμεση περίοδο μετά την χορήγησή του αλλά μπορεί να συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και ραδιενεργό ιώδιο

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

ΚΟΣΤΟΣ

Θεωρούμε την άσκηση της χειρουργικής όχι μέσο πλουτισμού (κάτι που δεν είναι επιθυμητό για κανένα μέλος της ομάδας μας) αλλά τρόπο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ανταπόδοσης στην κοινωνία μας όλων των γνώσεων και της εμπειρίας που με πολύ κόπο αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, με τη συστηματική (κλινική και ακαδημαϊκή) ενασχόλησή μας με την χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) αλλά και την γενική χειρουργική, μέσα από τη θητεία μας σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο τόπος μας είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ομάδα μας – σεβόμενη τις οικονομικές δυσκολίες της κοινωνίας μας – διατηρεί τις τιμές των επεμβάσεων σε πολύ προσιτά επίπεδα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να τύχουν αντιμετώπισης του προβλήματός τους από έναν πολύ εξειδικευμένο και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό, χωρίς να αποκλείεται κανείς από την φροντίδα του για οικονομικούς λόγους. Είναι αδιανόητο για την ομάδα μας να υπάρξει οικονομική εκμετάλλευση του ασθενούς στην ανάγκη του.[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”8926″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ