Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και ανοσοκυτταροχημεία

Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς. Σήμερα η διάγνωση είναι δυνατή πριν την επέμβαση, με την βοήθεια της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού που λαμβάνεται με παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA, Fine-Needle Aspiration Cytology). Με την προεγχειρητική διάγνωση διευκολύνεται ο σωστός σχεδιασμός της χειρουργικής επέμβασης.

Εντούτοις, σε κάποιες περιπτώσεις η κυτταρολογική διάγνωση μπορεί να μην είναι εύκολη. Και αυτό γιατί είναι πιθανόν να παρατηρηθούν κάποια κυτταρολογικά ευρήματα που μπορεί να υπάρχουν τόσο σε καλοήθεις όσο και σε κακοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανοσοκυτταροχημεία παίζει σημαντικό ρόλο για την ακριβή διάγνωση και για την αποφυγή τυχόν διαγνωστικών λαθών. Τέτοια διαγνωστικά λάθη μπορεί να παρατηρηθούν σε κάποιες ιδιαίτερες (και όχι μόνο) περιπτώσεις, όπως ο θυλακιώδης υπότυπος του θυλακιώδους καρκινώματος.

Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η έκφραση στην ανοσοκυτταροχημεία κάποιων δεικτών, όπως CK-19, Galectin-3, CD-44, και HBME1 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Ένας άλλος δείκτης στην ανοσοκυτταροχημεία, ο CD-56, είναι επίσης χρήσιμος για την διάκριση των καλοήθων από τις κακοήθεις βλάβες του θυρεοειδούς. Η απουσία έκφρασης του CD-56 είναι ενδεικτική της διάγνωσης του θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς. Παρομοίως, η απώλεια της έκφρασης του δείκτη E-cadherin είναι μία ισχυρή ένδειξη παρουσίας καρκίνου.

Σήμερα, η ανοσοκυτταροχημεία θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού που λαμβάνεται με παρακέντηση με λεπτή βελόνη ύποπτων βλαβών του θυρεοειδούς, όταν η διάγνωση δεν είναι εύκολη με την κλασική κυτταρολογική εξέταση.

Σε τέτοιες δύσκολες ή οριακές περιπτώσεις χρήσιμος μπορεί επίσης να είναι και η μοριακή ανάλυση.

Η αξία της ακριβούς διάγνωσης είναι αυτονόητη καθώς είναι απαραίτητη τόσο για την συζήτηση περί των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, όσο και για τον προεγχειρητικό διαγνωστικό έλεγχο και την επιλογή του είδους της χειρουργικής επέμβασης (αν υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση).

Καρκίνος θυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καρκίνος θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ