Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και αυτοάνοσες παθήσεις

Συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτοάνοσων παθήσεων του θυροειδούς και καρκίνος θυρεοειδούς.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτοάνοσων παθήσεων που δεν αφορούν τον θυρεοειδή και αυτοάνοσων παθήσεων που αφορούν τον θυρεοειδή και του καρκίνου θυρεοειδούς?

Απάντηση στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να δώσει μία ομάδα ερευνητών από την Κορέα, σε μία πολυκεντρική μελέτη με συμμετοχή νοσοκομειακών κέντρων από όλη τη χώρα (εθνική μελέτη) (*).

Στη μελέτη αυτή εξετάσθηκαν συνολικά 8 αυτοάνοσες παθήσεις (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος Graves, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, νόσος Sjogren, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα και λεύκη) όσον αφορά τη σχέση τους με τον καρκίνο θυρεοειδούς.

Σε διάστημα 9.5 ετών αναπτύχθηκαν 138 καρκίνοι θυρεοειδούς στην ομάδα ελέγχου και 268 καρκίνοι θυρεοειδούς στην ομάδα των ασθενών με τις 8 αυτοάνοσες παθήσεις. Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς ήταν 1.97 φορές μεγαλύτερη στην ομάδα των ασθενών με αυτοάνοσες παθήσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Για την κάθε μία από τις παραπάνω αυτοάνοσες παθήσεις η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου ως εξής:

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto x 2.1

Νόσος Graves x 2.67

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου x 2.06

Λεύκη x 1.71

Ρευματοειδής αρθρίτιδα x1.76

Αν οι αυτοάνοσες παθήσεις διακριθούν σε τρεις κατηγορίες (σχετιζόμενες με τον θυρεοειδή, με τοπικές εκδηλώσεις, με συστηματικές εκδηλώσεις), η μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς παρατηρήθηκε στις αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (x 2.37), και ακολούθως στις αυτοάνοσες παθήσεις με τοπικές εκδηλώσεις (x 1.83), ενώ μικρότερη είναι η πιθανότητα αυτή στις αυτοάνοσες παθήσεις με συστηματικές εκδηλώσεις (x 1,77).

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι κάποιες συγκεκριμένες αυτοάνοσες παθήσεις – και συγκεκριμένα αυτές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, νόσος Graves’), η λεύκη, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα – συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς.

(*) Sung Keun Park et al. Association between eight autoimmune diseases and thyroid cancer: A Nationwide Cohort Study. THYROID – Published Online:27 Dec 2023https://doi.org/10.1089/thy.2023.0353

Σχόλιο

Είναι εντυπωσιακό το συμπέρασμα ότι η νόσος Graves’ συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου θυρεοειδούς σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, καθώς παλαιότερα εθεωρείτο ότι ισχύει το αντίθετο (κάποιοι μάλιστα θεωρούσαν ότι η νόσος Graves’ ‘προστατεύει” από την ανάπτυξη καρκίνου θυρεοειδούς).

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και αυτοάνοσες

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ