Skip to main content
search

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή σε ασθενή με υπερθυρεοειδισμό και θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια – η σημασία της επιλογής της σωστής αρχικής επέμβασης

Η ασθενής, ετών 57, προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση υπερθυρεοειδισμού (νόσου Graves, υπό αγωγή με unimazole, με συνυπάρχουσα θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια).

Στο ιστορικό της αναφέρεται προηγούμενη δεξιά λοβεκτομή για όζους θυρεοειδούς αλλαχού. Στην ιστολογική της επέμβασης αυτής περιγράφονται αδενωματώδεις όζοι.

Η ασθενής στη συνέχεια εμφάνισε υπερθυρεοειδισμό με επιπλοκή την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Στο υπερηχογράφημα απεικονίστηκε ο αριστερός λοβός με διαστάσεις στα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ελαφρά μειωμένη ηχογένεια και διάχυτη ανομοιογένεια της ηχοδομής, χωρίς σαφή εικόνα όζου, και με λίαν αυξημένη παρεγχυματική αιμάτωση. Δεν απεικονίσθηκαν παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες.

Υποβλήθηκε σε συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (αριστερά λοβεκτομή) με διάνοιξη της προηγούμενης τομής, υπό γενική αναισθησία.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

 

Σχόλια

Υπάρχουν διάφορα είδη θυρεοειδεκτομής, ανάλογα με την έκταση της επέμβασης. Τα είδη αυτά περιγράφονται σε άλλο άρθρο στην ιστοσελίδα μας. Η επιλογή της έκτασης της θυρεοειδεκτομής θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μία λάθος επιλογή μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή και πάλι στο χειρουργείο για συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή.

Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας από αυτές και να συναποφασίζει με τον χειρουργό του το επόμενο βήμα.

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις η λοβεκτομή μπορεί να είναι μία αποδεκτή επιλογή, εντούτοις μπορεί να περιπλέξει την μετεγχειρητική του πορεία και παρακολούθηση και σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει τον ασθενή και πάλι στο χειρουργείο για μία νέα χειρουργική επέμβαση (επανεπέμβαση, συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή, completion thyroidectomy). Κάτι τέτοιο αυξάνει την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος της συνολικής θεραπείας.

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

θυρεοειδής

Παραθυρεοειδής

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Συμπληρωματική θυρεοειδεκτομή (λοβεκτομή) σε ασθενή με υπερθυρεοειδισμό και θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια – η σημασία της επιλογής της σωστής αρχικής επέμβασης

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ