Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει το υπερηχογράφημα?

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει το υπερηχογράφημα?. Ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, του οποίου η συχνότητα βαίνει σταθερά αυξανόμενη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι αρκετά συχνές. Το υπερηχογράφημα αποτελεί τη βασική μέθοδος προεγχειρητικού απεικονιστικού ελέγχου των ασθενών. Η προεγχειρητική αναγνώριση τυχόν λεμφαδενικών μεταστάσεων προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής και σχεδιασμού της σωστής επέμβασης. Σους ασθενείς αυτούς και εφόσον υπάρχουν λεμφαδενικές μεταστάσεις θα πρέπει να γίνεται -ταυτόχρονα με τη θυρεοειδεκτομή – και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς – πώς αναγνωρίζονται οι λεμφαδενικές μεταστάσεις στο υπερηχογράφημα;

Τα βασικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα τραχήλου που υποδηλώνουν την ύπαρξη μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου από καρκίνο θυρεοειδούς είναι:

  • Αποτιτανώσεις
  • Κυστική εκφύλιση
  • Απώλεια της λιπώδους ηχογενούς πύλης του λεμφαδένα
  • Υπερηχογένεια
  • Αποστρογγυλωμένο σχήμα
  • Παθολογική αγγείωση

Από τους παραπάνω υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, οι αποτιτανώσεις και η κυστική εκφύλιση θεωρούνται ότι έχουν πολύ υψηλή ειδικότητα. Ειδικά όσον αφορά την κυστική εκφύλιση των λεμφαδενικών μεταστάσεων, παρατηρείται σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (10 – 25 %_, και συνηθέστερα στον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς).

Τα υπερηχογραφικά αυτά ευρήματα δεν παρατηρούνται σε φυσιολογικούς ή αντιδραστικούς λεμφαδένες.

Όταν υπάρχει έστω και ένα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα, θα πρέπει να δημιουργείται υπόνοια για την ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων. Όσο περισσότερα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα υπάρχουν, τόσο πιθανότερη είναι η ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει το υπερηχογράφημα? – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΛΕΠΤΗ ΒΕΛΟΝΗ(FNA)

Επιπλέον διαγνωστικό βοήθημα σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι η κατευθυνόμενη με υπερήχους παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του ύποπτου λεμφαδένα. Το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση ενώ μπορεί να γίνει και μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς και λεμφαδενικές μεταστάσεις – υπερηχογράφημα? – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

H λεπτομερής και αξιόπιστη υπερηχογραφική χαρτογράφηση των λεμφαδένων τραχήλου επιτρέπει στον χειρουργό θυρεοειδούς να επιτύχει εξ αρχής την οριστική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς.

Αυτό καθίσταται εφικτό επιλέγοντας την σωστή χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό, ανάλογα με τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης). Παράλληλα επιλέγεται η βέλτιστη έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού (αν απαιτηθεί) ανάλογα με τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε ασθενούς (εξατομίκευση θεραπείας).

Η ριζική εξ αρχής αντιμετώπιση του προβλήματος έχει τεράστια σημασία για την βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής (‘επανεμφάνισης’) του καρκίνου στον τράχηλο. Αυτό σημαίνει μείωση της πιθανότητας να απαιτηθούν μελλοντικά νέες χειρουργικές επεμβάσεις, που αυξάνουν την ταλαιπωρία του ασθενούς και το κόστος της αντιμετώπισης. Παράλληλα βελτιώνεται και η πρόγνωση της νόσου

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Παθήσεις θυρεοειδούς

Όζοι θυρεοειδούς

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

Παθήσεις παραθυρεοειδών

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Δευτεροπαθής και Τριτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

Γιατί εμάς?

Κόστος και διαδικασία

Μαρτυρίες ασθενών

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

Ευγενίδειο

Γεώργιος Σακοράφας / Μητέρα και Υγεία

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ

  • Γιατί διαθέτουμε πολύ μεγάλη και μακρόχρονη εμπειρία στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών) λόγω μακράς και συστηματικής ενασχόλησης με τις χειρουργικές παθήσεις θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών.
  • Γιατί είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε είδους χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών, ακόμη και σε επιπλεγμένα (δύσκολα) περιστατικά, όπως εκτεταμένοι λεμφαδενικοί καθαρισμοί σε καρκίνο θυρεοειδούς, επεμβάσεις σε λίαν ευμεγέθεις καταδυόμενες στο μεσοθωράκιο βρογχοκήλες, υποτροπές παθήσεων θυρεοειδούς (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου θυρεοειδούς), υποτροπές υπερπαραθυρεοειδισμού, αδενώματα παραθυρεοειδών σε έκτοπη θέση ή λόγω υπεράριθμων παραθυρεοειδών, διάχυτη υπερπλασία παραθυρεοειδών κλπ.
  • Γιατί έχουμε να δείξουμε σταθερή και μακρόχρονη επιστημονική παρουσία, με αρκετές δημοσιεύσεις στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω σε θέματα χειρουργικής ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών)
  • Γιατί έχουν πλέον δημιουργηθεί οι πλέον καλές και αξιόπιστες συνεργασίες με εξειδικευμένους και έμπειρους συναδέλφους άλλων εμπλεκομένων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγους, ακτινολόγους, κυτταρολόγους, αναισθησιολόγους, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς γιατρούς). Με τις συνεργασίες αυτές επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο πάντα το καλό του ασθενούς που μας εμπιστεύεται. Με την παροχή πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τα τρέχοντα διεθνή δεδομένα (standards), το πρόβλημα του ασθενούς επιλύεται άμεσα, οριστικά, αποτελεσματικά και με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
  • Γιατί έχουμε συνεργασία με επιλεγμένα νοσοκομεία που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, σε ευχάριστο περιβάλλον, έτσι ώστε το πρόβλημα της υγείας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό περιβάλλον.
  • Γιατί ο προγραμματισμός της επέμβασης μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις.
  • Γιατί κατανοούμε τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας και βοηθούμε έμπρακτα όποιον/όποια ασθενή χρειάζεται βοήθεια από την πλευρά μας.

Καρκίνος θυρεοειδούς 9 0 5[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”3635″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ