Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου: πώς αναγνωρίζονται?

Εισαγωγή

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου– πώς αναγνωρίζονται στο υπερηχογράφημα?.Το υπερηχογράφημα  -σε συνδυασμό με την παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)– αποτελεί σήμερα την βασική μέθοδο απεικονιστικής διερεύνησης των ασθενών με διάγνωση ‘καρκίνος θυρεοειδούς’. Σε αυτή την ομάδα των ασθενών έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο η απεικόνιση του θυρεοειδούς αλλά και των λεμφαδένων του τραχήλου, που συχνά προσβάλλονται από τη νόσο (λεμφαδενικές μεταστάσεις). Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται κυρίως με το υπερηχογράφημα. Η αναγνώρισή τους πριν την θυρεοειδεκτομή έχει τεράστια σημασία για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου- ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα

Θα πρέπει κανείς να υποψιάζεται τις λεμφαδενικές μεταστάσεις από καρκίνο θυρεοειδούς με βάση τα εξής βασικά ευρήματα στο υπερηχογράφημα  τραχήλου:

1.Αποτιτανώσεις

2.Κυστική εκφύλιση

3.Απώλεια της λιπώδους ηχογενούς πύλης του λεμφαδένα

4.Υπερηχογένεια

5.Αποστρογγυλωμένο σχήμα

6.Παθολογική αγγείωση

Από τους παραπάνω υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, τα πλέον ύποπτα ευρήματα για λεμφαδενικές μεταστάσεις είναι οι αποτιτανώσεις και η κυστική εκφύλιση. Τα υπερηχογραφικά αυτά ευρήματα δεν παρατηρούνται σε φυσιολογικούς ή αντιδραστικούς λεμφαδένες.

Οι λεμφαδενικές μεταστάσεις παρουσιάζουν κυστική εκφύλιση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών (10 – 25 %). Συνηθέστερα παρατηρείται στο θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς).

Όταν υπάρχει έστω και ένα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα, θα πρέπει να δημιουργείται υπόνοια για πιθανές λεμφαδενικές μεταστάσεις από καρκίνο θυρεοειδούς. Όσο περισσότερα από τα παραπάνω υπερηχογραφικά ευρήματα υπάρχουν, τόσο πιθανότερη είναι η ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου- Ο ρόλος της υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης παρακέντησης με λεπτή βελόνη (FNA) των ύποπτων λεμφαδένων

Επιπλέον διαγνωστικό βοήθημα -με το οποίο τεκμηριώνεται η διάγνωση των λεμφαδενικών μεταστάσεων- είναι η κατευθυνόμενη με υπερήχους παρακέντηση με λεπτή βελόνη (Ultrasound-guided Fine-Needle Aspiration) του ύποπτου λεμφαδένα και η κυτταρολογική εξέταση του υλικού που αναρροφάται σε συνδυασμό με μέτρηση των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης (Tg, thyroglobulin) στο έκπλυμα της αναρρόφησης. Η FNA έχει ιδιαίτερη ένδειξη σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτοι λεμφαδένες στα πλάγια ανατομικά διαμερίσματα του τραχήλου (παρασφαγιτιδικοί λεμφαδένες).

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου – Η σημασία της εμπειρίας του ακτινολόγου για τον χειρουργό και τη σωστή επιλογή της επέμβασης

Η εμπειρία του ακτινολόγου που θα εκτελέσει το υπερηχογράφημα του τραχήλου έχει τεράστια σημασία. Ο ακτινολόγος καλείται να αναγνωρίσει – με βάση τα υπερηχογραφικά ευρήματα – την ύπαρξη πιθανών λεμφαδενικών μεταστάσεων. Θα πρέπει επίσης να παραδώσει στον χειρουργό την λεγόμενη ‘προεγχειρητική υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου’, που θα καθοδηγήσει τον χειρουργό στην εκτέλεση του λεγόμενου ‘προσανατολισμένου στα ανατομικά διαμερίσματα’ ή εκλεκτικού λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου (compartment-oriented lymph node or selective lymph node dissection).

Η αποτυχία του ακτινολόγου να αναγνωρίσει την παρουσία λεμφαδενικών μεταστάσεων στον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην επιλογή μιας μη ριζικής (ανεπαρκούς) επέμβασης. Αντίθετα, η αναγνώριση των λεμφαδενικών μεταστάσεων πριν την επέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να επιλέξει την πλεόν κατάλληλη και ριζική επέμβαση, που διασφαλίζει το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής (‘επανεμφάνισης’) του καρκίνου μελλοντικά, αποφεύγοντας έτσι πιθανή νέα επέμβαση και την ταλαιπωρία του ασθενούς και το επιπλέον κόστος.

Η σημασία της εμπειρίας του χειρουργού και της ομάδας

Είναι αυτονόητο ότι ο χειρουργός που θα αναλάβει την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος  χειρουργός θυρεοειδούς ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει την κατάλληλη επέμβαση.Αυτή μπορεί να είναι απλή θυρεοειδεκτομή ,μπορεί όμως να χρειαστεί η ταυτόχρονη εκτέλεση και λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου. Η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή. Η έκταση αυτή καθορίζεται με βάση τα ευρήματα του προεγχειρηιτκού ελέγχου (απεικόνισης, βλ, παραπάνω). Επομένως ο χειρουργός θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία όχι μόνο για την απλή θυρεοειδεκτομή, αλλά και για πλεόν σύνθετες επεμβάσεις στον τράχηλο, όπως είναι ο λεμφαδενικός καθαρισμός, του οποίου η έκταση εξατομικεύεται..

 

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις 9 0 6

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ – ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ– Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

Ιατρικό Ψυχικού– Άντερσεν 1 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

Τηλ 6977068223 &  210-7487318

Email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις 9 0 6

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ?

ΑΡΘΡΑ

VIDEOS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Καρκίνος θυρεοειδούς

Βρογχοκήλη

Όζοι θυρεοειδούς

Υπερθυρεοειδισμός

Νόσος Graves

Θυρεοειδίτιδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Αδένωμα παραθυρεοειδούς

Υπερπαραθυρεοειδισμός – Πρωτοπαθής

Καρκίνος θυρεοειδούς-μεταστάσεις 9 0 6

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”7393″]
[/vc_row]

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ