Skip to main content
search

Θυρεοειδής και Betadine

Θυρεοειδής και Betadine. To Betadine (διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης) χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου σαν τοπικό αντισηπτικό.

Ένα ερωτηματικό είναι αν η χρήση του μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του θυρεοειδούς και ειδικά σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή).

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, μέσω του δέρματος γίνεται απορρόφηση ιωδίου, πράγμα που έχει φανεί με βάση τις αυξημένες συγκεντρώσεις ιωδίου στα ούρα των ασθενών μετά την επέμβαση. Αυξημένα επίπεδα ιωδίου στα ούρα παρατηρούνται για ένα χρονικό διάστημα που ποικίλει στις διάφορες μελέτες, από οκτώ ημέρες μέχρι 8 εβδομάδες. Η αυξημένη αυτή πρόσληψη ιωδίου από τον οργανισμό μπορεί να επηρεάσει την δυνατότητα ελέγχου μετεγχειρητικά με σπινθηρογράφημα ή και την θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (αν χρειαστεί).

Δύο ερωτήματα που προκύπτουν συχνά είναι το εξής:

(1).Επηρεάζει το πλύσιμο των χεριών μου με Betadine το θυρεοειδή? (ένα ερώτημα που απασχολεί νοσηλευτές και γιατρούς).

(2).Επηρεάζει τον θυρεοειδή το Betadine αν χρησιμοποιηθεί για αντισηψία σε επεμβάσεις εκτός του θυρεοειδούς?

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι το Betadine δεν έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση διαταραχών της θυρεοειδικής λειτουργίας ή για άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς αν χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των χεριών. Παρατηρήθηκε εντούτοις μη σημαντική αύξηση των επιπέδων του στο αίμα μετά από τέτοια χρήση (κάτι που είναι συμβατό με την αναφερθείσα παραπάνω αύξηση της νεφρικής αποβολής ιωδίου, βλ, παραπάνω). Τονίζεται αντίθετα ότι η χρήση της ιωδιούχου ποβιδόνης για γαργάρες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα από τον θυρεοειδή, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η μακρόχρονη χρήση αυτού του είδους να αποφεύγεται ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις του θυρεοειδούς και σε έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες.

Τονίζεται ότι η απορρόφηση ιωδίου από το δέρμα είναι πολύ μεγαλύτερη στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό και πιο διαπερατό.

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πράγματι μπορεί να συμβεί απορρόφηση ιωδίου που μπορεί να επηρεάσει ΠΑΡΟΔΙΚΑ τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Το πρόβλημα αυτό είναι πιο συνηθισμένο όταν το Betadine χρησιμοποιείται στην περιτοναϊκή ή στην θωρακική κοιλότητα λόγω της πολύ μεγάλης απορροφητικής τους ικανότητας. Οι παροδικές μεταβολές των θυρεοειδικών ορμονών αφορούσαν τα επίπεδα των FT3 και FT4 και όχι τα επίπεδα της TSH. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η χρήση Betadine στην θωρακική και στην περιτοναϊκή κοιλότητα να γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις του θυρεοειδούς και πάντα με αραίωση του διαλύματος.

Είναι προφανές ότι στην συντριπτική πλειοψηψία των περιπτώσεων το πλεονέκτημα της πρόληψης μιας λοίμωξης χειρουργικού πεδίου είναι πολύ πιο σημαντικό από τον εξαιρετικά μικρό κίνδυνος εμφάνισης διαταραχής της θυρεοειδικής λειτουργίας.

H χρόνια χρήση Betadine (για διάστημα άνω των 7 ημερών) θα πρέπει να αποφεύγεται εκτός και αν υπάρχει για κάποιο λόγο τέτοια ιατρική εντολή.

Θυρεοειδής και Betadine

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Θυρεοειδής και Betadine

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Θυρεοειδής και Betadine

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/6/24

3497

Θυρεοειδεκτομές

746

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

456

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ