Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς με εκτεταμένη λεμφαδενική διασπορά σαν τυχαίο εύρημα σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων σε ασθενή με άλλη πάθηση (οζώδης σκίαση πνεύμονα)

O ασθενής, ηλικίας 70 ετών, στα πλαίσια του ελέγχου για οζώδη σκίαση πνεύμονα, υποβλήθηκε – μεταξύ άλλων εξετάσεων – σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET – CT scan), στην οποία απεικονίσθηκαν πολλαπλοί, εντόνως υπερμεταβολικοί λεμφαδένες στον δεξιό τράχηλο, σε όλα τα ανατομικά διαμερίσματα αυτού (από ΙΙ έως και IV). Παρατηρούνται επίσης έντονα υπερμεταβολικοί λεμφαδένες στην είσοδο του θωρακικού κλωβού πίσω από την σφαγιτιδική εντομή του στέρνου. Απεικονίζεται επίσης μία εστία λίαν έντονης καθήλωσης του ραδιοφαρμάκου 18-FDG στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς.

Ο ασθενής παραπέμφθηκε για περαιτέρω διερεύνηση με υπερηχογράφημα τραχήλου – χαρτογράφηση λεμφαδένων, όπου απεικονίσθηκε όζος θυρεοειδούς στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού ύποπτης ηχομορφολογίας μεγίστης διαμέτρου 28 χιλ., ενώ απεικονίζονται και πολλαπλοί παθολογικοί λεμφαδένες στην δεξιά πλάγια τραχηλική χώρα, όπως επίσης και στην είσοδο του θωρακικού κλωβού, πίσω από την σφαγή τους στέρνου (στην σχηματική απεικόνιση της χαρτογράφησης παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι από τους παθολογικούς αυτούς λεμφαδένες).

Ο ύποπτος όζος ταξινομήθηκε ως Bethesda VI στην παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) (διάγνωση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς).

O ασθενής υποβλήθηκε σε ολική θυρεοειδεκτομή με τροποποιημένο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου (κεντρικό και πλάγιο δεξιά).

Η ιστολογική έδειξε θηλώδες καρκίνωμα θυρεοειδούς του τύπου των υψηλών κυλινδρικών κυττάρων με μετάσταση σε 27 από τους συνολικά 40 αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

Ο ασθενής παραπέμφθηκε για επικουρική (adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

 

Σχόλιο

Η ευρεία χρήση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων σε ογκολογικούς ασθενείς έχει σαν αποτέλεσμα την τυχαία απεικόνιση βλαβών του θυρεοειδούς σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό αυτών. Έχει μεγάλη σημασία η σωστή αξιολόγηση των ευρημάτων αυτών από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, προκειμένου να μη διαφύγει της προσοχής τυχόν καρκίνος θυρεοειδούς.

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ 1 ΚΑΙ 2

Ευρήματα στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων. Παρατηρούνται οι έντονα υπερμεταβολικές εστίες στον δεξιό λοβό του θυροειδούς και σε λεμφαδένες του τραχήλου (βλ. κείμενο)

ΕΙΚΟΝΑ 2

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς με χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου (απεικονίζονται οι μεγαλύτεροι παθολογικοί τραχηλικοί λεμφαδένες)

Καρκίνος θυρεοειδούς

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (https://www.gsakorafas.gr)

και το blog μας (https://gsakorafas.gr/blog/)

Καρκίνος θυρεοειδούς

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

Καρκίνος θυρεοειδούς

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

Καρκίνος θυρεοειδούς[/vc_column_text][/vc_column]

[dt_fancy_image image_id=”9234″][dt_fancy_image image_id=”9235″][dt_fancy_image image_id=”9236″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ