Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση – η τεράστια σημασία του σωστού προεγχειρητικού ελέγχου (με αφορμή ασθενή μας)

Παρουσίαση ασθενούς

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση – η τεράστια σημασία του σωστού προεγχειρητικού ελέγχου (με αφορμή ασθενή μας). – Η ασθενής ετών 23 προσήλθε προκειμένου να υποβληθεί σε αμφοτερόπλευρο πλάγιο (αριστερά και δεξιά) λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου λόγω μεταστάσεων στους πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες από καρκίνο θυρεοειδούς.

Στο ιστορικό της ασθενούς αναφέρεται ολική θυρεοειδεκτομή (προ ολίγων μηνών, σε άλλο νοσοκομείο) για κλασικό θηλώδες καρκίνωμα, εν μέρει με θυλακιώδες πρότυπο ανάπτυξης, μεγίστης διαμέτρου 15 mm που εντοπίζεται στον δεξιό λοβό του θυρεοειδούς, με υποκαψική εντόπιση, χωρίς διήθηση ή διάσπαση της κάψας και χωρίς αγγειακή ή λεμφαγγειακή διήθηση. Ταυτόχρονα έγινε κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου στον οποίο βρέθηκαν διηθημένοι λεμφαδένες.

Ακολούθως η ασθενής υποβλήθηκε σε συμπληρωματική (adjuvant) θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Στα πλαίσια του περιοδικού μετεγχειρητικού ελέγχου (follow-up) παρατηρήθηκαν ύποπτοι πλάγιοι τραχηλικοί λεμφαδένες και δεξιά και αριστερά παρασφαγιτιδικά. Η ασθενής παραπέμφθηκε για παρακέντηση των ύποπτων λεμφαδένων με λεπτή βελόνη (FNA) με την οποία τεκμηριώθηκε η μεταστατική διήθηση σε πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες του τραχήλου και δεξιά και αριστερά.

Ζητήθηκε λεπτομερής υπερηχογραφική χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου διαπιστώθηκε η παρουσία ύποπτων / παθολογικών λεμφαδένων ως εξής (βλ. σχηματική απεικόνιση της χαρτογράφησης, όπου φαίνεται και η τομή της προηγηθείσης επέμβασης):

• Δεξιά στο επίπεδο IV διαμέτρου από 5 έως 23.7 mm. Σημειώνεται επίσης η παρουσία στο επίπεδο ΙΙΙ ύποπτου λεμφαδένα διαμέτρου 21.8 mm και αμέσως άνωθεν αυτού άλλου λεμφαδένα στο επίπεδο ΙΙ διαμέτρου 24 mm

• Αριστερά στο επίπεδο IV διαμέτρου από 9 έως 22.4 mm και στο επίπεδο ΙΙΙ διαμέτρου 11.5 mm.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρο εκλεκτικό πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου βάσει των ευρημάτων της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης (selective, compartment-oriented lymph node dissection). Συγκεκριμένα δεξιά έγινε πλάγιος λεμφαδενικός καθαρισμός επιπέδων IV, III και ΙΙβ ενώ αριστερά επιπέδων IV και ΙΙΙ.

Στη διάρκεια του λεμφαδενικού καθαρισμού αναγνωρίζονται οι ύποπτοι / παθολογικοί λεμφαδένες που περιγράφονται στην προεγχειρητική υπερηχογραφική χαρτογράφηση.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη προηγηθεί κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου στην αρχική επέμβαση (αλλαχού) και στην χαρτογράφηση δεν απεικονίσθηκαν παθολογικά ευρήματα στο κεντρικό διαμέρισμα του τραχήλου.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκαν διηθημένοι 11 λεμφαδένες (8 δεξιά και 3 αριστερά) από τους συνολικά 40 αφαιρεθέντες λεμφαδένες.

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση

 

Καρκίνος θυρεοειδούς σταδιοποίηση – ΣΧΟΛΙΟ

Η περίπτωση της ασθενούς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα – το πρόβλημα της ανεπαρκούς προεγχειρητικής σταδιοποίησης του καρκίνου θυρεοειδούς. Η σταδιοποίηση αναφέρεται στον προσδιορισμό της έκτασης διασποράς του καρκίνου, δηλαδή εάν ο καρκίνος έχει διασπαρεί και εκτός του θυρεοειδούς.

Στον καρκίνο θυρεοειδούς η διασπορά αυτή συμβαίνει πρακτικά πάντα στους λεμφαδένες του τραχήλου (οι μακρινές μεταστάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες όταν παρουσιάζεται ο ασθενής). Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα επακριβούς εξακρίβωσης της τυχόν επέκτασης του καρκίνου θυρεοειδούς με συγκεκριμένη διαγνωστική μεθοδολογία.

Η μη σταδιοποίηση του καρκίνου του θυρεοειδούς πριν την επέμβαση έχει άμεσες και πρακτικές συνέπειες (αρνητικές) για τον ασθενή. Είναι προφανές – όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας που παρουσιάσθηκε παραπάνω – ότι αν διαφύγουν της προσοχής οι μεταστάσεις (εν προκειμένω στους λεμφαδένες του τραχήλου), η επέμβαση δεν θα είναι ριζική, δηλαδή δεν θα είναι θεραπευτική. Επομένως, δεν θα επιτευχθεί το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα και η ίαση, που είναι ο στόχος μας όταν αντιμετωπίζουμε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς.

Καθίσταται επομένως φανερό ότι η όχι προσεκτική προεγχειρητική διερεύνηση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς έχει σαν αποτέλεσμα και την λανθασμένη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι τεχνικά πιο δύσκολη (λόγω της παρουσίας ουλώδους ιστού στον τράχηλο από την προηγηθείσα επέμβαση).

Σημαντικό είναι επίσης και το πρόβλημα της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενούς αλλά και της ταλαιπωρίας του, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό / εργασιακό επίπεδο.

Παράλληλα ο ασθενής είναι εκτεθειμένος στον θεωρητικό κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς της νόσου (στο χειρότερο σενάριο, εμφάνιση μακρινών μεταστάσεων). Αν και το θεωρητικό αυτό ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό στον συνήθη θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι εντούτοις ένας σοβαρός κίνδυνος όταν πρόκειται για πιο επιθετικές μορφές καρκίνου θυρεοειδούς και όταν η ανακάλυψη των μεταστάσεων που έχουν διαφύγει της προσοχής καθυστερήσει σημαντικά.

Για το λόγο αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη του χειρουργού που θα αναλάβει την αντιμετώπιση του ασθενούς με καρκίνο θυρεοειδούς,  που θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς. Η προεγχειρητική σταδιοποίηση του καρκίνου θυρεοειδούς επιβάλλεται, όπως σε όλες τις μορφές καρκίνου, ώστε ο ασθενής να τύχει της βέλτιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

 

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ- Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

 

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 30/12/2024

3810

Θυρεοειδεκτομές

854

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

512

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ