Skip to main content
search

Καρκίνος θυρεοειδούς: διάγνωση σε ασθενή μας με λέμφωμα εντέρου, σαν τυχαίο εύρημα στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων

Η ασθενής ετών 45 προσήλθε για χειρουργική αντιμετώπιση θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς.

Στο ιστορικό της αναφέρεται λεμφοζιδιακό λέμφωμα με εντόπιση στο παχύ έντερο που διαγνώσθηκε με βιοψία πριν από 5 μήνες. Το λέμφωμα εντοπιζόταν σε πολύποδα που αφαιρέθηκε ενδοσκοπικά (ενδοσκοπική πολυπεκτομή).

Λόγω της διάγνωσης του λεμφώματος και στα πλαίσια του περαιτέρω ελέγχου υποβλήθηκε σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (FDG PET-CT) στην οποία παρατηρήθηκε έντονα υπερμεταβολικός (SUVmax=9.3) όζος του αριστερού λοβού. Το εύρημα θεωρήθηκε σαν ύποπτο για την διάγνωση πρωτοπαθούς καρκίνου θυρεοειδούς. Το ενδεχόμενο το εύρημα αυτό να σχετίζεται με την βασική νόσο του ασθενούς (λέμφωμα εντέρου) θεωρείται περισσότερο απομακρυσμένο.

Σημειώνεται επίσης η παρουσία ενός πολύ μικρού (διαμέτρου μόλις 4 mm) αριστερού παρατραχειακού λεμφαδένα, που είναι ήπια – μέτρια υπερμεταβολικός (SUVmax:3.8). To εύρημα αυτό θεωρείται αμφιβόλου αξιολογήσεως και μάλλον σχετίζεται με το εύρημα του αριστερού λοβού του θυρεοειδούς χωρίς εντούτοις να μπορεί να αποκλειστεί η συσχέτισή του με την βασική νόσο.

Χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα.

Στη συνέχεια η ασθενής υποβλήθηκε σε παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) του ύποπτου όζου που ταξινομήθηκε ως Bethesda V (υποψία θηλώδους καρκίνου θυρεοειδούς).

Ακολούθησε λεπτομερής χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου σε εξειδικευμένο εργαστήριο υπερήχων, όπου απεικονίσθηκε ο ως άνω όζος διαμέτρου 11 mm στον αριστερό λοβό και μικρά υποηχογενή οζίδια διαμέτρου 6.5 mm και 4.5 mm στον κάτω πόλο του δεξιού λοβού. Στο κεντρικό διαμέρισμα (αριστερά παρατραχειακά) απεικονίζονται τρεις λεμφαδένες μικρής διαμέτρου (8 mm, 6.5 mm και 6 mm) με ύποπτη ηχομορφολογία. Στο επίπεδο IV απεικονίζεται επίσης λεμφαδένας με διαστάσεις 10.9 mm x 3 mm με εστιακές στικτές ηχοανακλάσεις στο άνω όριό του, ύποπτος για διήθηση στο εν λόγω σημείο.

Ασθενής ευθυρεοειδική.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μέσω εγκάρσιας τραχηλικής τομής υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση επιβεβαιώνονται τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου. Αρχικά γίνεται ολική θυρεοειδεκτομή και ακολουθεί εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (selective, compartment-oriented lymph node dissection), επιπέδων VI, IV και ΙΙΙ αριστερά.

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης οπτική αναγνώριση και προστασία των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων άμφω.

Η επέμβαση εξελίχθηκε ομαλά.

Η γενική αναισθησία και η επέμβαση έγιναν καλά ανεκτές.

Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή.

Εξήλθε της κλινικής την 1η μετεγχειρητική ημέρα σε καλή γενική κατάσταση.

Στην ιστολογική εξέταση βρέθηκε εστία θηλώδους καρκίνου διαμέτρου 12 χιλ. στον αριστερό λοβό του θυρεοειδούς και μεταστάσεις σε 8 από τους συνολικά 28 αφαιρεθέντες λεμφαδένες του τραχήλου.

 

Καρκίνος θυρεοειδούς σαν τυχαίο εύρημα στην PET/CT – ΣΧΟΛΙΟ

H τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων χρησιμοποιείται σήμερα όλο και πιο συχνά στη διάρκεια της παρακολούθησης (follow-up) των ασθενών με κακοήθεις νεοπλασματικές παθήσεις. Η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η εξέταση αυτή έχει αναλυθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Όσον αφορά τον θυρεοειδή, δεν είναι σπάνιο να ανευρίσκεται Καρκίνος θυρεοειδούς σαν τυχαίο εύρημα στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (incidentaloma). Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην διαφύγει της προσοχής ο Καρκίνος θυρεοειδούς.

Η διερεύνηση του ασθενούς θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, όπως επίσης και η αντιμετώπισή του, κατά προτίμηση από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Ο χειρουργός θυρεοειδούς θα πρέπει να υποβάλλει τον ασθενή στο σωστό έλεγχο, προκειμένου να τεθεί με ακρίβεια η διάγνωση. Βάσει των ευρημάτων του προεγχειρητικού ελέγχου επιλέγει στη συνέχεια την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση, όπως και η περαιτέρω αντιμετώπιση, εξατομικεύονται, ανάλογα με τα ιδιαίτερα ευρήματα του κάθε ασθενούς.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας

Home

 

 

Ενημερωθείτε πρακτικά και υπεύθυνα στην ιστοσελίδα μας:

Για τις παθήσεις θυρεοειδούς

Για τις παθήσεις παραθυρεοειδών

Τι είναι ο χειρουργός θυρεοειδούς?

Τι είναι ο χειρουργός παραθυρεοειδών?

Τι σημασία έχει η εμπειρία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των παθήσεων θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών?

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ-Παπαδιαμαντοπούλου 20 (Ιλίσια)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟΥ – Άντερσεν 5 (Νέο Ψυχικό)

ΜΗΤΕΡΑ– Ερυθρού Σταυρού 5 (Μαρούσι)

 

ΤΗΛ. 2107487318 & 6977068223

email: georgesakorafas@yahoo.com

 

[/vc_column_text][/vc_column]
[dt_fancy_image image_id=”8886″][dt_fancy_image image_id=”8887″][dt_fancy_image image_id=”8888″][dt_fancy_image image_id=”8889″]
[/vc_row]

Αριθμοί Επεμβάσεων έως 31/12/23

3165

Θυρεοειδεκτομές

656

Λεμφαδενικοί Καθαρισμοί

404

Παραθυρεοειδεκτομές
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ